Actuele rentestanden persoonlijke lening

Door de stijgende rente zijn de actuele rentestanden van een persoonlijke lening (pl) ook gestegen. De tijden dat je ontzettend goedkoop geld kon lenen lijken enigszins voorbij. 

De vaste rente die je dient te betalen is de laatste jaren niet zo hoog geweest. Het lijkt er ook niet op dat de rente de komende tijd gaat dalen. We zullen eerder rekening moeten gaan houden met een nog hogere rente. Het goede nieuws is wel, dat de rente tijdens de looptijd van een afgesloten persoonlijke lening niet zal wijzigen. 

Lagere rente bij grotere bedragen

Wat opvalt bij de actuele rentestanden voor een persoonlijke lening, is dat de rente lager uitvalt, naarmate je meer gaat lenen. Het nadeel is wel dat je absoluut gezien meer rente gaat betalen.

Bij een doorlopend krediet (dk) is het zo, dat je alleen rente hoeft te betalen over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt gebruikt. Bij een persoonlijke lening betaal je rente over de totale hoofdsom. Meer lenen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt, is dan ook niet verstandig.

Minimale rente

De rente start op dit moment zo rond de 5,1%. Dan dien je echter wel een bedrag te lenen van 50.000€. Bij een lening van 5.000€ ligt de rente al snel boven de 8%. Dit is best fors in vergelijking met een aantal jaren geleden.

Hoogste rente

Bij de actuele rentestanden voor een persoonlijke lening, zie je op dit moment weer leningen voorbij komen met de maximaal toegestane rente van 12%. Deze rente is gelijk aan de rente die in rekening wordt gebracht bij een minilening.

Ga je tegen een dergelijke rente een bedrag van 10.000€ lenen, dan dien je elke maand 100€ rente te betalen. Dat is toch best veel geld. Zeker gezien het feit dat de rente van een persoonlijke lening doorgaans niet fiscaal aftrekbaar is. 

Gestegen spaarrente

Niet alleen de rente voor leningen is gestegen. Ook de spaarrente is de afgelopen tijd gestegen.

Dit maakt het extra zinvol om een aankoop uit te stellen, door eerst te gaan sparen. In plaats van rente betalen, zal je dan spaarrente ontvangen. Dit zal uiteindelijk de totale kostenpost van een aankoop drastisch doen dalen. 

Wanneer je in de toekomst een nieuwe auto wilt gaan kopen, dan is het verstandig om hier op tijd voor te gaan sparen. Hoeveel geld je dit kan schelen, hebben we onderstaand weergegeven.

Actuele rentestanden van een persoonlijke lening

Stel dat je elke maand 250€ gaat sparen en dat je over 2 jaar een auto van 15.000€ wilt kopen.

De 250€ per maand zal met een rente van 2% na 2 jaar zijn opgelopen tot een bedrag van 6.116€. Je hoeft dan nog maar 8.884€ te lenen in plaats van 15.000€. Dit heeft de volgende invloed op de te betalen rente, bij een lening met een looptijd van 10 jaar en 7% rente:

Te lenen bedragMaandtermijnTotaal rente
€ 15.000€ 174€ 5.900
€ 8.884€ 103€ 3.494
 Verschil:€ 2.406

Oversluiten van een lening

Doordat de rente de afgelopen tijd snel is gestegen, is overstappen op dit moment niet echt zinvol meer. Wanneer je een tijdje terug een lening hebt overgesloten, dan lijkt het erop dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Je profiteert dan van een lagere rente, dan dat dit nu het geval is.

Doordat een van de kenmerken van een persoonlijke lening is, dat de rente voor de gehele looptijd vastligt, heeft een stijgende rente op een reeds afgesloten lening verder geen invloed.

Vervroegd aflossen

Op dit moment wordt de mogelijkheid om vervroegd te kunnen aflossen extra belangrijk. Doordat de rente nu relatief hoog is, zou het best zo kunnen zijn, dat er in de toekomst een moment ontstaat, dat je een persoonlijke lening kunt oversluiten tegen een lagere rente. 

Om daar gebruik van te kunnen maken, is het dan wel zaak dat je zonder al teveel kosten van de lening af kunt.

Naast het feit dat je op zoek moet gaan naar de lening met de laagste rente, is de mogelijkheid om de lening vervroegd af te lossen dus ook erg belangrijk.

Minder mogelijkheden om te lenen

Door de gestegen kosten van levensonderhoud worden de mogelijkheden om te gaan lenen ook steeds beperkter. Bij het bepalen van het bedrag dat je verantwoord kunt lenen, wordt er namelijk ook gekeken naar het geld dat je maandelijks nodig hebt om van te kunnen leven. Dit dient ervoor te zorgen dat mensen niet in de financiële problemen terechtkomen. Alleen al de energierekening is voor veel mensen een grote aanslag op hun beschikbare budget.

De inflatie heeft dus naast invloed op het geld dat je maandelijks kwijt bent, ook invloed op het bedrag dat je eventueel zou kunnen gaan lenen. 

Vergelijken is en blijft zinvol

Wanneer je van plan bent om binnenkort een persoonlijke lening af te sluiten, dan is het zinvol om de actuele rentestanden van een persoonlijke lening, goed in de gaten te houden. 

Daarnaast is en blijft vergelijken altijd zinvol. Het verschil tussen de hoogste en laagste rente die wordt aangeboden is namelijk aanzienlijk. 

Vergeet hierbij ook niet, dat de rente waarmee geadverteerd wordt altijd een indicatieve rente is. Afhankelijk van een persoonlijke situatie kan de rente namelijk hoger uitvallen. Dit zal het geval zijn  wanneer een lening als meer risicovol wordt ingeschat. 

Laat je dus niet misleiden bij de actuele rentestanden voor een persoonlijke lening. Zo zal het bezit van een eigen huis met overwaarde ertoe leiden dat je tegen een relatief lage rente kunt lenen. Een kredietverstrekker zal dit zien als een risico beperkende factor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *