Novum bank

De AFM heeft onlangs de bank uit Malta Novum Bank, dat is het moederbedrijf van o.a. de leningsite Cashper, beboet. De Autoriteit Financiële Markten deelde een boete van 1,75 miljoen euro uit. Volgens de AFM verleidde Novum Bank de Nederlandse consument jarenlang met z.g. woekerleningen. Grootaandeelhouder van de bank is de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn.

Kortlopende leningen tegen hoge kosten

Volgens de AFM verkocht Cashper tienduizenden kortlopende (mini)leningen en dat tegen enorm hoge kosten. Novum Bank verkocht deze vanaf 2013 tot 2016 op een Maltese banklicentie. Nederlandse consumenten betalen voor dergelijke minileningen altijd de hoofdprijs. Maar in dit geval vindt de Autoriteit Financiële Markten de overtreding zeer ernstig. De bank nam een bewust risico om de wet in Nederland te overtreden.

14% maximale vergoeding

Banken en kredietverstrekkers hebben zich te houden aan de maximale jaarlijkse vergoeding van 14% over bedragen die ze uitlenen. Bij de leningsite Cashper werd aan Nederlandse consumenten echter een veelvoud gerekend. Zo betaalden de klanten maar liefst 25% vergoeding van de hoogte van de lening als ze dit dezelfde dag nog wilden ontvangen. U kunt dus zelf nagaan hoeveel een klant extra betaalde over een lening met een looptijd van dertig dagen. Voor een snelle overboeking werd bovendien eenmalig een extra vergoeding van €50 gevraagd.

The new generation bank

‘The new generation bank’, zo noemt Novum Bank zichzelf. De bank startte in 2009 met het aanbiedingen van kleine leningen, z.g. ‘microleningen‘. Deze moeten voor iedereen toegankelijk zijn. In werkelijkheid moet de klant voldoen aan talloze eisen. Zo moet men 21 jaar of ouder zijn, een vast inkomen hebben en moet de lening binnen een paar weken zijn terugbetaald.

Een doorn in het oog van de AFM

De AFM houdt al enkele jaren extra streng toezicht op Novum Bank en haar dochterondernemingen. Sterker nog, de AFM geeft zelf aan dat de financiële instelling een “doorn in het oog” is. Malta staat nou niet bekend vanwege haar strenge toezicht op banken. Daardoor kan o.a. Novum Bank eenvoudig diensten in Europese landen aanbieden en bijvoorbeeld in Nederland zonder al te veel problemen de wet overtreden.

Echter, een kantoor van Novum Bank die onlangs werd geopend in Berkel en Rodenrijs heeft de bank uiteindelijk de das omgedaan. Deze was, bleek later, niet bij de toezichthouder van Malta aangemeld. Een ernstige overtreding volgens de AFM. Want daarmee onttrok de bank zich ook aan het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Minikrediet aanbieders met AFM vergunning

In Nederland zijn Saldodipje en Ferratum actief, die beide in het bezit zijn van een AFM vergunning. Hierdoor staan deze bedrijven onder streng toezicht en kunnen zij zich dit soort praktijken niet veroorloven.

 

500x500 - snel en betrouwbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *