Je hoort het bijna dagelijks. De armoede in Nederland neemt snel toe. Het is op dit moment echt zorgwekkend.
Tot een jaar geleden had ik zelf altijd het idee dat de armoede in Nederland wel meeviel. Natuurlijk was er een groep mensen die moeilijk kon rondkomen. Maar als ik dat vergeleek met de situatie in andere landen, dan was het in Nederland nog niet zo slecht gesteld. Het sociale vangnet wat wij in Nederland kennen, was een van de beste in de wereld. Helaas staat dit nu sterk onder druk.
Historisch hoge inflatie
De inflatie zorgt ervoor dat de armoede in Nederland snel toeneemt. De duurder wordende producten in de supermarkten zijn nog wel enigszins op te vangen. Bijvoorbeeld door goed te letten op de aanbiedingen en in sommige gevallen te kiezen voor een B merk in plaats van een A merk. Daarnaast woon ik zelf dicht tegen de grens met Duitsland, waar ik nog steeds een 2 liter fles Coca Cola voor 1,11€ koop.
Met de prijzen van gas en energie ligt het geheel anders. Het enige wat je kunt doen, is zoveel mogelijk energie en gas besparen. Dit is echter ook beperkt en zijn de prijzen dermate gestegen, dat je dit ook niet gaat redden.
Wintermaanden
Veel mensen maken zich zorgen over wintermaanden die op komst zijn. En terecht. De situatie is dermate onzeker, dat we niet weten wat ons te wachten staat. In het geval er echt sprake zal zijn van tekorten, dan zouden de prijzen nog wel eens verder kunnen gaan stijgen. Maar zelfs als de prijzen op het huidige niveau blijven, dan is het voor veel mensen al volstrekt onbetaalbaar.
De rol van overheid
De overheid doet weinig tot niks. Hetgeen zij tot dusver gedaan hebben, is een gedeelte van de extra btw en accijnzen die zij hebben ontvangen weer teruggeven aan de bevolking. Voor mensen met een laag inkomen is dit echter een druppel op de gloeiende plaat.
Ik vraag me af of de overheid wel echt de financiële situatie van veel gezinnen in Nederland begrijpt. Mensen met minderjarige kinderen hebben op het gewoon ontzettend lastig. Volgens de laatste berichtgeving van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS), gaan er meer dan een miljoen mensen in de financiële problemen terechtkomen.
Dit is een dergelijk acuut probleem, dat dit alle aandacht zou moeten vragen van het kabinet. Helaas besteden zij nog steeds veel tijd aan randzaken, die op dit moment eigenlijk niet van belang zijn. Energiearmoede zou de grote prioriteit dienen te zijn. Dit gaat 2,5 miljoen huishoudens in Nederland raken.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Op lange termijn zie ik het wel weer rooskleurig in. Op korte termijn niet. En dit kan veel invloed gaan hebben op het leven van mensen. Er zal een grote groep mensen zijn, die dient te gaan lenen om de energierekening te betalen.
De komende jaren zullen zij dan deze leningen weer dienen af te betalen. Of in het geval van een minilening, dan dien je dit geld weer binnen een paar maanden terug te betalen. Dit maakt het risico op armoede alleen maar groter.
Er moet iets gaan veranderen in Nederland, om te voorkomen dat in de toekomst nog meer mensen gedwongen worden in armoede te leven, waaronder kinderen en jongeren.