Betalingsachterstand

Wanneer je niet betaalt, of te laat betaalt dan is er sprake van een betalingsachterstand. Dit kan grote gevolgen hebben. Hierdoor is het namelijk aannemelijk dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Eerste herinnering zonder extra kosten

Bedrijven zijn verplicht om eerst een herinnering te sturen. Voor zakelijke klanten hoeft dit overigens niet. Daar kunnen direct extra kosten in rekening worden gebracht. Na een eerste herinnering, waarbij er ook een redelijke termijn voor de betaling dient te worden gegeven, mogen er kosten in rekening worden gebracht. Dit is volgens de wet minimaal 14 dagen.

In een vervolgstap mogen incassokosten in rekening worden gebracht. Hierbij geldt een minimum van 40€. Bij een factuur van maximaal 2,500€ mag er een percentage van 15% in rekening worden gebracht.

Stel dat je een betalingsachterstand hebt van een factuur van 50€. In dat geval mag er dus 40€ voor de incassokosten in rekening worden gebracht. Als je niet op tijd betaalt, dan wordt het bedrag dat je dient te betalen opeens bijna verdubbeld.

Ook mag er wettelijke rente in rekening worden gebracht voor de termijn dat de factuur te laat is betaald. Omdat deze wettelijke rente echter erg laag is, valt dit vaak in het niet bij de incassokosten. Heb je een factuur openstaan van 100€, dan bedraagt de wettelijke rente 0,17€ per maand.

Zorg ervoor dat jouw rechten worden nagekomen

Als consument heb je bepaalde rechten waar een bedrijf zich aan dient te houden. Bij een eerste aanmaning mogen er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Is dit wel het geval, dan hoef je deze niet te betalen. Persoonlijk zou ik dat ook niet doen. 

Wat je wel vaak ziet is dat er een klein bedrag in rekening wordt gebracht, voor bijvoorbeeld het per post versturen van de factuur. Dan praat je over een bedrag van hooguit een paar euro. Of dat juridisch gezien mag waag ik te betwijfelen. Echter, voor een dergelijk bedrag is het beter om gewoon te betalen en hier verder geen tijd aan te verspillen.

Rechten en betalingsachterstand

Wat als je geen geld hebt om te betalen?

Kan je een factuur echt niet binnen de gestelde termijn betalen, dan heb je een paar opties. Je kan een lening afsluiten om aan de verplichting te voldoen. Via een minilening kan je bijvoorbeeld snel zonder rompslomp een klein bedrag lenen. 

Daarnaast kan  je ook geld lenen zonder bkr toetsing, waardoor een dergelijke lening bijna altijd wordt goedgekeurd. Vergeet dan echter niet dat je de openstaande factuur kunt betalen maar wel een nieuwe verplichting aangaat, waarbij het zaak is ook niet daar een betalingsachterstand op te lopen.

Contact opnemen met de tegenpartij

Een andere optie is om contact op te nemen met de partij aan wie je geld bent verschuldigd. Bedrijven zitten niet te wachten op tijdrovende incassoprocedures. Binnen het redelijke is er vaak wel een overeenkomst te sluiten waarbij je de factuur iets later mag betalen. 

Voor een bedrijf is het belangrijkste dat een factuur wordt betaald. Daarbij zijn zij dan vaak genegen om iets langer te wachten op hun geld. Het laatste wat zij willen is dat indien jij in de financiële problemen terechtkomt, zij hun geld niet ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *