BKR registratie en rood staan

Hoe zit het nu met een bkr registratie en rood staan? Loop je een negatieve bkr registratie op indien je rood staat op jouw betaalrekening?

Leningen vanaf 250€ worden geregistreerd

Ben jij met jouw bank overeengekomen dat rood staan op je betaalrekening is toegestaan? Is de limiet om rood te staan hoger dan 250 euro? Dan wordt hiervan melding gemaakt bij het bkr. 

In principe vertoont rood staan veel overeenkomsten met een doorlopend krediet. Je maakt er namelijk gebruik van op het moment dat dit nodig is. Daarom wordt alleen al de mogelijkheid om in de min te staan, als een vorm van lenen aangemerkt en dient daardoor te worden gemeld bij het bkr.

Sta je daadwerkelijk langer rood dan 1 maand en dat voor een bedrag van minimaal 250€? Dan wordt ook hiervan melding gemaakt. Een bkr registratie bij rood staan loop  je dus behoorlijk snel op.

Is een melding bij het bkr direct problematisch?

In principe is de mogelijkheid tot rood staan en de daarbij behorende melding bij het bkr geen groot probleem. Wel kan de bkr registratie en rood staan invloed hebben op het maximale hypotheekbedrag dat er wordt verstrekt. 

Maak je geen gebruik maakt van deze kredietfaciliteit? Dan is het in onze opinie verstandig om deze eerst stop te zetten. Dit voordat je daadwerkelijk een hypotheek gaat aanvragen. 

Een kredietfaciliteit stopzetten alvorens een hypotheek aan te vragen

Maak je wel gebruik van de kredietfaciliteit, dan is het verstandig om te kijken hoe je ervoor kan zorgen, dat je weer in de plus komt te staan. En daarna de kredietfaciliteit stop te zetten. 

Is het bedrag dat je rood staat niet al te hoog, dan zou dat eigenlijk geen groot probleem moeten zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af, dat je er binnen drie maanden voor zorgt dat het saldo op jouw betaalrekening positief is.

De gevolgen van een achterstand bij geld lenen

Sta je geregistreerd bij het bkr, dan kan dat grote invloed hebben op het verstrekken van toekomstige leningen.

Echter, voornamelijk achterstanden die je hebt opgelopen bij het terugbetalen van een lening spelen een grote rol. 

Dat is iets wat je in onze ogen te allen tijde zou moeten voorkomen. Ook al gaat het maar om een bedrag van 500 euro, het zal toch een rode vlag zijn bij een kredietverstrekker. In dergelijke gevallen ben je uiteindelijk aangewezen op het geld lenen zonder bkr toetsing.

Gevolgen van BKR registratie en rood staan

Die vorm van geld lenen zorgt er niet alleen voor dat je slechts een klein bedrag kan lenen, de rente is bij dergelijke leningen ook nog eens extra hoog.

Rood staan kan leiden tot extra geld uitgeven

Het kan soms een prettig gevoel geven, dat je de mogelijkheid hebt om rood te staan. Indien je in een dergelijk geval extra geld nodig hebt, dan kan je hier een beroep op doen. 

Aan de andere kant nodigt dit wel uit tot het extra uitgeven van geld. Daarbij dien je niet te vergeten dat het in de min staan op een bankrekening een dure vorm van lenen is. 

Bevind je jezelf in de situatie dat je continu geld tekort komt, dan kan je met het afsluiten van een andere lening, zoals bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening veel rente besparen. De rente die je voor dergelijke lening betaald is vaak maar de helft van hetgeen de bank je in rekening zal brengen bij het rood staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *