Centveiling

De centveiling is een tijdje populair geweest in Nederland. Het is door de kansspelautoriteiten echter illegaal verklaard. Daarom kom je dergelijke sites ook niet meer tegen. Tenminste, je dient goed te zoeken.

Doordat een centveiling in Nederland illegaal is, zal een dergelijke website niet door een Nederlands bedrijf worden gerund. Dus kom je toch nog een dergelijke website tegen, dan is de kans erg groot, dat dit bedrijf in een land is gevestigd waar het niet zo nauw wordt genomen met de wetgeving en ethiek.

Hoe werkt een centveiling?

Het principe van een centveiling is dat je een bod met een cent kunt verhogen. Daarbij kan je al vanaf 0,01€ bieden. In theorie zou het dan mogelijk kunnen zijn, dat je bijvoorbeeld een ipad wint voor 0,01€. In de praktijk werkt het uiteraard geheel anders.

Doordat er wordt gesproken over winnen, is er sprake van een spel. Om te kunnen bieden dien je credits te kopen. Deze credits kosten geld. In het verleden was de standaardprijs ongeveer 0,50€. Indien je een Ipad voorbij ziet komen voor een bedrag van een paar tientjes, dan wordt het erg verleidelijk om hier op te bieden. 

Je biedt dan bijvoorbeeld 20,01€. Dit bod koste je dan wel 0,50€. Ga je in totaal 10 keer bieden, dan was je 5€ kwijt. Voor dat bedrag had je dan nog niks in handen, want je dient dan wel de veilig te winnen.

Vooral voor mensen met een laag inkomen is dit interessant, om op een goedkope manier toch aan dure spullen te komen. In de praktijk werkt het echter heel anders.

Kansspel en verslavend effect

In mijn opinie is het goed dat de centveiling verboden is. Het werkt verslavend en het is lastig om toezicht te houden, of een website zich wel aan de regels houdt. Het nodigt ook partijen uit om misbruik te maken.

Als je eenmaal begint met bieden is de kans erg groot dat het je veel geld gaat kosten en dat je uiteindelijk met lege handen achterblijft.

Centveiling verslaving

Kom je op dit moment nog een centveiling tegen? Verlaat dan gewoon de website. De kans dat je iets wint is klein. 

De kans dat het je veel geld gaat kosten is daarentegen erg groot. Bovendien weet je niet met wat voor partij je te maken hebt.

Oorzaak van financiële problemen

Er zijn mensen door dit soort websites in de financiële problemen terecht zijn gekomen. Hierdoor dienden zij snel geld te lenen om toch rond te komen of een opgelopen betalingsachterstand in te lopen. 

Doordat online geld lenen relatief eenvoudig is, kom je onopgemerkt in de financiële problemen als je teveel geld uitgeeft op dergelijke websites. 

Wat brengt een product uiteindelijk op?

Doordat er talloze mensen meebieden, liep het aantal biedingen enorm op. Zeker omdat je met slechts 0,01€ het bod kon verhogen. Stel dat de Ipad uiteindelijk voor 150€ werd verkocht, maar dat er wel 2,000 biedingen waren gedaan, dan ontving de verkopende partij uiteindelijk 1,150€. Veel meer dus dan de normale verkoopprijs.

Als je eenmaal vele malen geboden hebt, dan is het lastig om het artikel te laten gaan. Hierdoor worden mensen aangespoord om te blijven bieden. Vaak is het dan ook nog zo, dat de verkoopprijs dicht bij de winkelwaarde komt te liggen. Als je dan de kosten van het bieden erbij optelt, dan had je uiteindelijk beter even naar de winkel kunnen gaan, want dan was je minder kwijt geweest.

Worden er nepaccounts gebruikt?

Behalve het feit dat bieden veel geld kost, zijn er ook aanwijzingen dat bepaalde websites met nep accounts werkte. Hierdoor werd het bieden verder aangespoord. Daarnaast zou het dan ook voor kunnen komen, dat een nepaccount de winnende partij was. In dat geval was er sprake van pure winst en ook pure oplichting. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *