Concurrentie voor banken

Banken verdienen doorgaans veel geld. Concurrentie voor banken is dan ook erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat zij enigszins redelijke tarieven dienen te hanteren. Inmiddels bestaat er op verschillende vlakken concurrentie binnen de bancaire sector.

Online banken

De afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat online banken bijgekomen. Bekende namen op dit gebied zijn de N26 en Revolut. Bij deze bedrijven kan je zonder maandelijkse kosten een betaalrekening openen. Doordat je ook gewoon een IBAN nummer ontvangt, kun je betalen en geld ontvangen.

Ook al zijn de maandelijkse kosten die je dient te betalen voor een bankrekening niet al te hoog, voor de banken zijn dit toch grote inkomstenbronnen. Voornamelijk doordat zij miljoenen klanten hebben. Als al deze miljoenen klanten per maand een paar euro betalen, dan komt er op jaarbasis vele tientallen miljoenen binnen.

Leningen

Voor een lening kan je bij verschillende financiële instellingen terecht. Wel zijn financiële instellingen gebonden aan strikte wetgeving, waardoor het aantal aanbieders nog enigszins beperkt is. 

Sommige kredietinstellingen differentiëren zich, doordat zij een lagere rente aanbieden dan dat een bank dit doet. Andere leningverstrekkers differentiëren zich weer doordat zij minder strikte regels hanteren bij het verstrekken van een lening. Hierbij heb ik het dan over de verstrekkers van een minilening.

Money transfer services

Een money transfers servier, of een geldtransfer service, is het type concurrentie voor banken waar ik zelf het meest gebruik van maak. Dit omdat je direct heel veel geld kunt besparen.

Ga je geld overmaken naar een land buiten de Sepa-zone, dan zijn hier bij de banken hoge kosten aan verbonden. Bij een money transfer service liggen deze kosten veel lager. 

Dit is soms tot wel 8 keer goedkoper. Geld overmaken naar Amerika via bijvoorbeeld Wise kost je slechts een paar euro. Via de ABN AMRO, ING of Rabobank kost je dit minimaal 12€ euro. 

Money transfer service

Hetzelfde geldt bij het ontvangen van geld uit het buitenland. Ook dit is bij de grote banken erg duur.

Digitale betalingen zij vandaag de dag geheel geautomatiseerd. Ik vraag me dan ook af waarom er door de grootste banken nog steeds zulke hoge kosten in rekening worden gebracht. Hopelijk brengt toenemende concurrentie voor banken hier verandering in.

Toetredingscriteria

Wil je een restaurant beginnen, dan kan je dat eigenlijk zonder veel moeite doen. Je dient dan alleen op zoek te gaan naar een pand met een horecavergunning. Of een horecavergunning aanvragen voor een pand dat je al bezit. 

Voor nieuwe toetreders binnen de bancaire sector om financiële producten gaan verkopen, ligt dit geheel anders. Hiervoor dien je aan tal van voorwaarden te voldoen en ook dien je verschillende vergunningen aan te vragen. Daarna is er continu toezicht van de AFM. Dit zorgt ervoor dat het aantal nieuwe spelers op het gebied van bankieren enigszins beperkt blijft.

Bescherming van klanten

Geheel onterecht is dit natuurlijk niet. Omdat banken het geld van mensen beheren dien je wel zeker te stellen dat hier goed mee wordt omgegaan en dat er geen frauduleuze bedrijven tussen zitten, die onverantwoorde risico`s nemen. Meer concurrentie voor banken dient dit niet te ondermijnen.

De nieuwe wet en regelgeving die een aantal jaren geleden is ingevoerd komt voornamelijk voort uit de financiële crisis. Deze crisis heeft aangetoond dat er eigenlijk geen goed toezicht bestond. Zowel Nederlandse banken als ook banken uit andere landen van de Europese Unie hebben zich hieraan te houden. En dit geldt niet alleen voor banken, maar voor alle bedrijven actief in de financiële sector.

Regelgeving zoals die bestaat op het gebied van voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering, heeft een belangrijke functie voor de overheid. Ook dit is van groot belang, ook al wordt je als klant hier wel eens op de proef gesteld met hetgeen je dient aan te leveren om aan te tonen waar jouw geld vandaan komt. Banken dienen klanten beter te kennen, dan dat dit voorheen het geval was. Je kunt niet zomaar een miljard dollar overmaken zonder dat er vragen worden gesteld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *