Doorlopend krediet

Wanneer je geld nodig hebt, dan is een doorlopend krediet een van de mogelijkheden om aan extra geld te komen. Op deze manier geld lenen, zorgt er voor dat je dit geld kunt lenen tegen rente die zo rond de 6% begint. Deze rente is fors lager dan de rente van een minilening

Minder aanbod

Er zijn steeds minder aanbieders van doorlopende kredieten. Veel kredietverstrekkers verstrekken alleen nog leningen in de vorm van een persoonlijke lening. De variabele rente zorgt ervoor dat een doorlopend krediet als risicovol wordt ingeschat. Dit vraagt om extra aandacht van de bank. De zorgplicht zorgt ervoor dat zij bij een stijgende rente een vinger aan de pols dienen te houden.

Variabele rente

Een belangrijk aspect is dat de rente bij een doorlopend krediet variabel is. Wanneer de marktrente gaat stijgen, dan zal je ook een hogere rente gaan rente betalen. Vooral op dit moment is dit een belangrijk aandachtspunt om bij stil te staan. 

De rente is al jarenlang erg laag. Het lijkt er echter op dat deze rente wel eens zou kunnen gaan stijgen. Bij de hypotheekrente is dit inmiddels al enigszins zichtbaar.

Pas op voor een stijgende rente

De reden van de stijging van de rente is voornamelijk de hoge inflatie.

Het zal dan ook afhangen van de inflatie, of deze weer afzwakt of zal doorzetten, wat de ontwikkeling van de rente zal zijn. Indien de rente sterk gaat stijgen, dan kunnen de lasten van een doorlopend krediet wel eens fors gaan oplopen. 

Indien je geld gaat lenen waarbij een stijgende rente tot financiële problemen zou kunnen leiden, dan is het in mijn opinie verstandig een persoonlijke lening te overwegen. 

Doorlopend krediet en stijgende rente

Bij een persoonlijke lening is er sprake van een vaste rente voor de gehele looptijd. Je loopt dan niet het risico dat je meer rente moet gaan betalen. Aan de andere kant, wanneer de rente gaat dalen, dan zal je hier ook niet profiteren.

Flexibiliteit

Naast de variabele rente is ook de flexibiliteit bij de besteding van het geld een belangrijk kenmerk van een doorlopend krediet. Je krijgt de beschikking over het geleende bedrag, maar je krijgt het bedrag niet automatisch naar jouw bankrekening overgemaakt. Je kunt het eigenlijk zien als een soort van nieuwe bankrekening, waarbij je geld kunt opnemen maar ook extra aflossingen kunt doen, op het moment dat je geld over hebt. Uiteindelijk wordt de rente berekend over het openstaande bedrag. 

Ook dit is een belangrijk verschil met een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening wordt het gehele bedrag van de lening uitgekeerd en ga je ook rente betalen over dit bedrag.

Aflossing

De maandelijkse aflossing die je dient te doen, wordt uitgedrukt in een percentage van de hoofdsom. Dit percentage ligt tussen de 1% en 2% van de hoofdsom. Let er op, dat dit wordt berekend op basis van de hoofdsom van de lening en niet op basis van het openstaande bedrag. 

Dit leidt ertoe dat je maandelijks een vast bedrag dient af te lossen. Meestal is het mogelijk om afgeloste bedragen weer op te nemen. In hoeverre dit mogelijk is, hangt af van de algemene voorwaarden van de kredietverstrekker.

Zolang je maar kredietwaardig bent, zal het voor de kredietverstrekker aantrekkelijk zijn, wanneer je het afgeloste bedrag opnieuw opneemt. Zij zullen dan meer rente ontvangen. 

Doorlopend krediet aflossen

Op het moment dat er twijfel ontstaat of je de lening wel kunt aflossen, dan zullen er beperkingen worden gesteld ten opzichte van het weer opnemen van afgeloste bedragen.  Je zal dan gevraagd worden om het openstaande bedrag van de lening stapsgewijs af te bouwen.

Doordat het opnieuw opnemen van afgeloste bedragen relatief eenvoudig is, zorgt dit er wel voor, dat het risico op de loer ligt dat je de lening niet gaat aflossen. Het is dan verleidelijk om het geld steeds opnieuw te blijven uitgeven.

Kenmerken samengevat

Kort samengevat zijn dit de kenmerken van een doorlopend krediet:

  • De rente is variabel
  • Je dient maandelijks een vast percentage van de afgesproken kredietlimiet af te lossen
  • Looptijden van een doorlopend krediet liggen tussen de 6 maanden en 10 jaar
  • Geld lenen is mogelijk vanaf 2.500€
  • Je betaalt alleen rente over het daadwerkelijk bestede geld van de kredietlimiet
  • Geld opnemen van reeds afgeloste bedragen is doorgaans mogelijk

Een doorlopend krediet aanvragen is mogelijk bij banken, maar ook bij verschillende andere kredietaanbieders. Goed vergelijken voordat je een lening afsluit, is aan te raden omdat er sprake is van een groot aantal kredietaanbieders. Vergeet hierbij niet, dat wanneer je geld wilt lenen dat dit altijd geld kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *