Energierekening

De energierekening is inmiddels tot ongekend hoogte gestegen. Helaas kunnen we ook nog niet concluderen dat het maximum is bereikt. De prijzen op de gasmarkt blijven maar stijgen. Dus waar dit gaat eindigen, dat weet nog niemand.

Financiële problemen voor een grote groep mensen

Het gevolg is dat steeds meer mensen in de financiële problemen  terechtkomen. En dan moet de winter nog gaan beginnen. Voor mensen die gebruik maken van een variabel contract, ligt er veel onzekerheid op de loer. Helaas heb je ook geen alternatief. Het is elke maand weer schrikken wanneer de energierekening binnenkomt.

Een vast contract afsluiten is bijna onmogelijk op dit moment. Daarnaast, als dit al mogelijk zou zijn, is dit alleen mogelijk tegen absurde tarieven, die bijna door niemand op te brengen zijn. Je bent dan min of meer gedwongen om te kiezen voor variabele tarieven. Dit zorgt voor veel stress en onrust.

Extra inkomsten voor de overheid

Helaas hoeven we van de overheid weinig te verwachten. Op zich is dit meer dan vreemd, want door de hoge prijzen komt er bij de overheid dit jaar 12 miljard euro extra binnen. We zijn nog steeds een exporteur van gas, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast stijgen ook de BTW inkomsten, omdat de prijzen waarover deze btw wordt berekend steeds hoger worden.

Gevolgen van het lage BTW tarief

Zelfs met toepassing van het lage btw tarief op energie, komt bij de overheid absoluut gezien nog steeds meer binnen. De prijs is inmiddels bijna 10 keer zo hoog dan een aantal jaar geleden. 

Stel dat de prijs eerst 30 cent per kubieke meter was. Op basis van 21% btw kwam er dan 0,062€ per KM3 binnen.

Bij een prijs van 3€ komt er met 9% BTW maar liefst 0,27€ binnen. 

Ik vind het dan ook tenenkrommend als Minister Kaag zegt dat er niks mogelijk is en dat er al zoveel geld uitgegeven is. Zelfs met de verlaging van de energiebelasting, blijven de inkomsten voor de overheid nog op peil. De verlaging van de BTW op energie is dan ook een cadeautje uit eigen zak. Daarnaast helpt het ook niet bij het omlaag brengen van de energierekening.

Energierekening inkomsten overheid

Hoe lang gaat dit aanhouden?

Dit is de grote vraag. Een groot bijkomend probleem in Nederland is het elektriciteitsnetwerk. Dit elektriciteitsnetwerk is er niet op ingericht, dat bijvoorbeeld iedereen gebruik gaat maken van zonnepanelen en warmtepompen. Hierdoor zal het netwerk vastlopen. Daarnaast is het ook niet iets wat je even snel oplost. Daar gaat jaren overheen en daarnaast vraagt dit om een grote investering.

We zullen de komende jaren dan ook afhankelijk zijn van alternatieven voor Russisch gas. Op zicht zijn er wel voldoende alternatieven aanwezig, maar vaak zijn dit ook landen waar je niet zo graag zaken mee zou willen doen. Dit door de regimes die dergelijke landen besturen. Daarnaast liggen de prijzen ook fors hoger.

Meer aanbod van zelf opgewekte elektriciteit

Wel ben ik van mening, dat op lange termijn het allemaal wel weer goed komt. Het aantal zonnepanelen neemt per dag toe. Steeds meer mensen worden zelfvoorzienend. Er zal steeds meer aanbod komen van duurzame zelf opgewekte energie. 

Daarnaast zullen technologische ontwikkelingen ons ook verder gaan helpen. Helaas zal dit voor de komende winter geen uitkomst brengen. En voor een volgende winter ook nog niet. De energierekening zal nog een aantal jaren extreem hoog blijven.

Hoe de winter doorkomen?

Voor veel mensen wordt het een uitdaging om de winter door te komen. Per huishouden zal de energierekening vele duizenden euro`s hoger uitvallen.

Stroom en gas wordt bijna een luxegoed, wat alleen rijkere mensen zich kunnen veroorloven. 

Ik verwacht dat mensen geld moeten gaan lenen om de winter door te komen. Dit alleen om de prijs voor een kubieke meter gas te kunnen betalen. Dat is toch redelijk absurd, voor iets wat je kunt beschouwen als een eerste levensbehoefte. Het aantal mensen dat een minilening moet afsluiten om de energierekening te betalen, zal tot ongekende hoogte gaan stijgen.

Dure wintermaanden

Aflopende vaste contracten

Zolang je nog in het bezit bent van een langlopend contract, dan merk je nog weinig van deze stijgingen. Maar op het moment dat dit contract afloopt, dan zal je de gevolgen merken. 

Of dat je klant was van een energiemaatschappij die failliet is gegaan. Ook dan merk je de gevolgen. Het nieuwe maandbedrag zal voor een ieder een schok zijn. 

Prijzen van elektriciteit

Ook de prijzen van elektriciteit stijgen tot ongekende hoogte. Naast de stijging van de prijzen van gas, gaat dit nog eens honderden euro`s extra kosten. Dit is uitermate vreemd. Door de warme en zonnige zomer wordt er zoveel energie opgewekt, dat er soms zelfs teveel aanbod is. Daarom is het onverklaarbaar dat de prijzen flink gestegen zijn. De prijs per kwh gaat inmiddels ook richting de 1€. 

Energie besparen

Energie besparen is een must op dit moment. Hoeveel energie je kunt besparen hangt van verschillende factoren af. Je kunt de thermostaat lager zetten, een huis beter isoleren en gewoon zuinig met energie omgaan. Met een slimme meter kun je jouw energieverbruik goed in de gaten houden. Wellicht kan je dan nog iets besparen. Dit hangt af van jouw huidige situatie.

Echter, de hoge energieprijzen zullen ervoor zorgen dat je nog steeds ontzettend veel geld kwijt bent. 600 euro per maand is absoluut geen uitzondering meer. Dan praat je over meer dan 7.000€ per jaar. En dat voor slechts een energierekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *