Ferratum is een bekende naam op het gebied van verstrekken van minileningen. Veel mensen die snel geld willen lenen zonder een BKR toetsing, wenden zich tot deze aanbieder van flitskredieten.

Hoe gaat lenen bij Ferratum in zijn werk?

Een minilening aanvragen gaat snel een eenvoudig. Je hoeft slechts een paar vragen in te vullen en dan is jouw aanvraag verstuurd. Bovendien vindt er geen BKR toetsing plaats tijdens de aanvraag, hetgeen een van de hoofdredenen is om een minilening aan te vragen.

Mensen die een paar honderd euro willen lenen kunnen op die manier snel aan geld komen. Veel sneller dan bij het afsluiten van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Je hebt namelijk geld binnen 24 uur.

Kredietverstrekker

Lening

Looptijd

Direct aanvragen

100€ - 1,500€

30 - 90 dagen

Ervaringen met Ferratum

Dit van origine Finse bedrijf is inmiddels actief in 23 landen binnen Europa. Op Trustpilot zijn de reviews niet al te positief te noemen. De meeste klachten hebben betrekking op de te verstrekken garantstelling.

Op Trustpilot kunnen mensen een beoordeling achterlaten. Het is echter niet noodzakelijk om echt gebruik te hebben gemaakt van een minilening om een reactie achter te laten. 

De ervaringen met de garantstelling

Indien je een lening afsluit dien je binnen 14 dagen een garantsteller aan te leveren. Doe je dit niet, of niet op tijd, dan worden er extra kosten in rekening gebracht.

Ferratum ervaringen en reviews

Er wordt dan namelijk via Global Guarantee een garantsteller aangewezen. En hiervoor worden erg hoge kosten in rekening gebracht.

Omdat je eerst over het geld kunt beschikken en pas daarna de garantsteller dient aan te leveren, gaat het hier nog wel eens mis. 

Je zou kunnen zeggen dat dit een vreemde volgorde is. Eerst het geld op jouw bankrekening en dan pas een garantsteller aanleveren. Aan de andere kant is de service gericht op het snel verstrekken van een kleine lening. Snel geld lenen wordt lastig als er tijdens het proces van goedkeuren van de lening ook de garantstelling dient te worden beoordeeld.

Mensen kunnen op deze manier wel het gevoel krijgen dat ze snel en eenvoudig een lening kunnen afsluiten, waardoor zij niet op tijd deze garantstelling regelen. En dat met als gevolg hoge extra kosten.

De mensen die de garantstelling wel netjes op tijd aanleveren zijn overwegend wel positief. 

De hoogte van de rente

Persoonlijk had ik meer negatieve reacties verwacht omtrent de hoge rente. Met de 13,99 procent rente die je dient te betalen is dit best wel fors te noemen. 

De reden dat dit niet tot negatieve reacties leidt, komt omdat het rentebedrag in EURO vrij laag is. 

Zo betaal je voor een lening van 200 euro voor een periode van 30 dagen slechts 2,16€ aan rente. Ga je 100 euro lenen voor een maand dan is de rente slechts 1,08€.

De looptijd van de leningen

De periode dat je geld kunt lenen leidt ook niet tot negatieve reacties. Het lijkt erop dat de mensen die geld lenen zich ervan bewust zijn dat de termijn dat je het geld kunt lenen kort is. 

De minileningen worden dan ook gebruikt om een periode van een kortstondig geld tekort te overbruggen. Hierbij is een periode van 62 dagen voor het overgrote gedeelte van de mensen voldoende.

De klantenservice en bereikbaarheid

Wel zijn er de nodige klachten over de bereikbaarheid van Ferratum. Je dient echter niet te vergeten dat zij miljoenen klanten hebben. En dan valt het aantal mensen dat klaagt over de slechte bereikbaarheid of een matige klantenservice wel weer mee. 

Dit zie je bij veel beoordelingen an bedrijven op Trustpilot terugkomen. Zo heeft bijvoorbeeld een bank zoals de ING ook een slechte beoordeling op Trustpilot.

Op e mails wordt echter niet altijd tijdig gereageerd. Dit lijkt me een aandachtspunt voor Ferratum om de service op dit gebied te verbeteren.

De hoogte van de verstrekte leningen

De bedragen die worden verstrekt zijn ook afdoende te noemen, afgaande op de beoordeling op Trustpilot. De 800 euro die je kan lenen voorziet in de behoefte. En eventueel kan je zelfs 1500 euro lenen, na het moment dat je voldoende historie hebt opgebouwd bij Ferratum.

Eindconclusie

Het lijkt erop dat er op het gebied van de garantstelling en dan met name hoe en wanneer deze verstrekt dient te worden, meer aandacht is vereist. Dit leidt in de praktijk nog wel eens tot onduidelijke situaties. De autoriteit financiële markten heeft hier dan ook de nodige aandacht voor.

Een ander aandachtspunt is de klantenservice. Ook op dit gebied zijn er verbeterpunten.

+ Aan de andere kant zijn wel veel mensen geholpen met een acuut tekort aan geld. En dat is uiteindelijk toch de hoofdreden waarom mensen beslissen een lening af te sluiten.