Financieel plan opstellen

Het eerste waaraan je waarschijnlijk denkt als je hoort over het opstellen van een financieel plan, is dat dit voor ondernemers en bedrijven van belang is. In onze opinie is het een financieel plan opstellen ook raadzaam voor gewone burgers.

Heb jij inzicht in jouw inkomsten en uitgaven?

Veel mensen hebben maar weinig inzicht in hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Ze leven eigenlijk van dag tot dag. Door het opstellen van een financieel plan kan je hier meer inzicht in krijgen. 

Je komt dan namelijk te weten hoeveel geld er binnenkomt en waar je het binnenkomende geld aan spendeert. Daarnaast krijg je dan ook inzicht in hoeveel geld er maandelijks overblijft, of dat je misschien wel geld tekort komt, gebaseerd op het uitgavenpatroon.

Is het opstellen van een financieel plan niet erg complex?

Het opstellen van een financieel plan is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je zou eerst dienen te kijken naar het geld wat de laatste maanden is binnengekomen en waaraan je dat hebt uitgegeven. 

Uit dit oogpunt is het zinvol om zoveel mogelijk per pin te betalen. Op die manier is het verkrijgen van een dergelijk inzicht redelijk eenvoudig. Je kan dan gewoon de gegevens van de bankrekening gebruiken.

Gebruik de gegevens van online bankieren

Meer en meer banken bieden de mogelijkheid om uitgaven direct te categoriseren. Zo kan je zaken zoals de rekening van de energiemaatschappij, internet, verzekeringen en dergelijke aanmerken als vaste lasten.

Daarnaast kan je pinbetalingen bij verschillende supermarkten aanmerken als boodschappen. Op die manier kan je eenvoudig alle uitgaven aan een categorie toekennen. Ook uitgaven met een creditcard gedaan kan je eenvoudig in kaart brengen.

De volgende stap is dan om te kijken of je ergens geld kunt besparen. Zijn er onnodige uitgaven die je jezelf eenvoudig kunt besparen?

financieel plan online bankieren

Vaststellen van het vrij besteedbare bedrag

Het belangrijkste van een financieel plan is om helderheid te krijgen in hoeveel geld je vrij te besteden hebt. Hierbij vinden we het persoonlijk wel verstandig om maandelijks een bedrag opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. 

Indien je hier geen rekening mee houdt en je spendeert het volledige bedrag wat er maandelijks overblijft, dan zal je vroeger of later tegen een financieel probleem aanlopen. 

Want hoe ga je dan de nieuwe tv, die je wellicht nodig hebt, betalen? Of een vaatwasser die dient te worden vervangen. Dit zijn doorgaans toch redelijk hoge uitgaven, waarvoor je het geld niet zomaar tot je beschikking hebt.

Spaar voor onverwachte uitgaven

Door elke maand een bedrag opzij te zetten voor dergelijke uitgaven, voorkom je dat je een lening dient af te sluiten. Sommige onverwachte uitgaven kunnen gewoon niet wachten. 

Een wasmachine heb je nu eenmaal nodig. In dergelijke gevallen is het dan verleidelijk om over te gaan tot het afsluiten van een lening. Bijvoorbeeld in de vorm van een minilening om snel over het benodigde geld te beschikken. 

Het nadeel van een minilening is echter wel dat je dan rente dient te gaan betalen, wat naar de toekomst toe extra uitgaven zijn.

Hoeveel geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven

Om te sparen voor onverwachte uitgaven zou je eigenlijk een overzicht dienen te maken van alle apparaten en andere zaken, die je in jouw bezit hebt en die aan slijtage onderhevig zijn. 

Stel dat het bedrag van al deze zaken 10,000€ bedraagt. Indien hetgeen je op de lijst hebt gezet gemiddeld ongeveer 10 jaar mee zal gaan, dien je eigenlijk elk  jaar 1,000€ opzij te zetten, om deze zaken te vervangen wanneer noodzakelijk. Dit komt dus neer op ongeveer 85€ per maand.

Door een financieel plan op te stellen, is de kans dat je in de financiële problemen terecht komt aanzienlijk kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *