Financiële planning

Financiële planning

Bij het woord financiële planning denk je misschien aan bedrijven waar dit zich afspeelt. Maar eigenlijk zou ieder persoon moeten doen aan financiële planning. Hoeveel geld komt er binnen en hoeveel gaat eruit?

Financiële planning en een financieel plan

Veel van de uitgaven zijn goed te plannen. Bijvoorbeeld de maandelijkse rekeningen voor de elektriciteit, de mobiele telefoon en de verschillende verzekering zijn allemaal inzichtelijk. Ook de wekelijkse boodschappen zijn goed in te schatten.

Wat lastiger is zijn de onverwachte uitgaven. Dit zijn echter veelal ook de uitgaven die groter in omvang zijn. Gaat bijvoorbeeld de wasmachine of tv stuk, dan zal je een behoorlijk bedrag moeten uitgeven om deze te vervangen.

Onverwachte uitgaven

Voor onverwachte uitgaven is een goede financiële planning uitermate belangrijk. Een goede inschatting  maken van alle apparaten die je in huis hebt, maar ook bijvoorbeeld de auto, het onderhoud en de APK.

Je zou eigenlijk maandelijks een bedrag opzij moeten zetten dat de kosten van reparatie of vervanging zou moeten dekken. Een soort van financieel plan, dat rekening houdt met jouw financiële situatie en waarbij je de risico`s van onverwachte uitgaven in opneemt.

Neem er gewoon eens de tijd voor

Het klinkt misschien ingewikkelder dan het is. Neem er gewoon eens een paar uur de tijd voor en zet alles eens op papier, of beter nog maak gewoon een simpel excel spreadsheet.

Door dit te doen wordt jouw financiële situatie direct een stuk inzichtelijker hetgeen veel problemen in de toekomst kan voorkomen. Bovendien zal dit je een zekere gerust moed geven.

Toch nog onverwachte uitgaven

Heb je voor jezelf een goede financiële planning gemaakt, dan kan het natuurlijk altijd nog voorkomen dat er onverwachte uitgaven zijn die je niet had gepland. Of de uitgaven komen eerder dan gepland.

Een wasmachine gaat bijvoorbeeld vaak wel een jaar of 10 mee. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat deze het na bijvoorbeeld 5 jaar al begeeft. En dan heb je misschien nog niet genoeg geld opzij gezet om deze te vervangen.

Of misschien heb je de vakantie van jouw dromen gevonden, maar heb je jouw vakantiegeld nog niet binnen. Om dan toch de vakantie zeker te stellen, zou je een flitskrediet kunnen overwegen, om op korte termijn geld te lenen.

In dat soort gevallen kun je een beroep doen op een zogeheten minilening. Dit is een type lening waarbij je snel geld kunt lenen, zonder veel bureaucratische rompslomp.

Standaard kan je een bedrag tot ongeveer maximaal 1400 euro lenen. Er wordt hierbij geen BKR toetsing uitgevoerd waardoor het proces van de aanvraag veel sneller verloopt. Wel wordt er vaak een zogenaamde garantstelling gevraagd. Dit houdt in dat er iemand is die voor jou garant staat dat de lening wordt terugbetaald. Dit kan iemand zijn die jijzelf aandraag, zoals familie of vrienden maar kan ook door de kredietaanbieder worden geregeld.

Een aanbieder van een dergelijk krediet waar je in Nederland bij terecht kunt is bijvoorbeeld Saldodipje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *