flexibel lenen

Het leven staat vol van onverwachte gebeurtenissen. Als er iets onverwachts gebeurd,dan dien dien je hierop in te kunnen spelen. Zowel voor positieve als ook negatieve verrassingen. Flexibel lenen kan uitkomst bieden in het geval je snel extra geld nodig hebt.

Onverwachte gebeurtenissen komen altijd ongelegen

Een onverwachte gebeurtenis kan ertoe leiden dat je opeens over extra geld dient te beschikken. En maar al te vaak komt het dan voor, dat je net niet dit geld ter beschikking hebt. In dat geval zal je dit geld ergens vandaan moeten halen. Een lening afsluiten is in dat geval een opties die uitkomst biedt.

Een doorlopend krediet biedt flexibiliteit

Wanneer het echter om een tijdelijke probleem gaat, dan is flexibel lenen een goede optie. Bij flexibel lenen kun je denken aan een doorlopend krediet. Het kenmerk van een doorlopend krediet is dat je geld kan opnemen wanneer je dit nodig hebt. 

Heb je in het verleden een doorlopend krediet afgesloten en bezit je nog voldoende kredietruimte om geld op te nemen, dan kan je op die manier eenvoudig over geld beschikken, zonder dat je een nieuwe lening dient af te sluiten.

Het afsluiten van een doorlopend krediet

Heb je nog geen doorlopend krediet, dan zal je deze eerst af dienen te sluiten. Om in aanmerking te komen voor deze lening, dien je aan behoorlijk wat voorwaarden te voldoen. 

Zo zal jouw inkomen worden getoetst en zal er ook een BKR controle worden uitgevoerd. Naast dat dit de nodige tijd in beslag neemt, bestaat er ook een kans dat de lening niet wordt goedgekeurd. En zeker in het geval dat je snel over geld dient te beschikken, is dit erg vervelend. Je verlies op die manier kostbare tijd.

Snel geld lenen via een minilening

Een andere vorm van flexibel lenen is een minilening. Het grote voordeel van een minilening is dat je al binnen 24 uur over het geld kunt beschikken. Daarnaast dien je de lening ook weer snel af te lossen, zodat je er niet jaren aan vast zit. Zeker naar de toekomst toe biedt dit flexibiliteit.

Want bij elke lening die je aanvraagt, of het nu om een persoonlijke lening of een hypotheek gaat, er zal altijd een bkr controle worden uitgevoerd. Andere leningen die je nog open hebt staan spelen hier een grote rol. 

Wordt er verondersteld dat je eigenlijk al een teveel aan leningen hebt openstaan, dan zal een nieuwe lening worden geweigerd. Doordat een minilening niet bij het BKR wordt geregistreerd, zal je hier in de toekomst echter geen last van hebben. Op deze manier voorkom je problemen bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek. 

Voor- en nadelen van een variabele rente

Bij een doorlopend krediet is er ook sprake van een flexibele rente. Of dit goed is of niet, dat weet je eigenlijk pas achteraf. 

Een variabele rente is een voordeel wanneer de rente gaat dalen. Aan de andere kant kant kan een stijging van de rente financiële problemen veroorzaken. Het maandelijkse bedrag wat je aan rente en aflossing dient te betalen zal dan toenemen. Geld lenen kost altijd geld, alleen voeg je er via een variabele rente een extra onzekerheid aan toe.

De huidige rentestand en een vaste rente

Op dit moment is de rente nog steeds erg laag. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een vaste rente. Een vaste rente is het geval bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Het nadeel van een persoonlijke lening is echter dat deze lening niet veel flexibiliteit biedt. 

Je krijgt het volledige bedrag van de lening in 1 keer op je rekening gestort en daarna dien je rente te betalen over het gehele bedrag van de lening. En natuurlijk dien je de lening ook weer af te betalen zoals is overeengekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *