Geld lenen aan familie

Geld lenen aan familie heeft bijna iedereen wel eens een keer gedaan. Vaak gaat het om een klein bedrag, dat je ook weer snel ontvangt. Ga je grotere bedragen uitlenen aan een familielid, dan wordt het een ander verhaal. 

Dan is het verstandig om dit goed op papier te zetten. Bij een dergelijke onderhandse lening kan je dit gewoon zelf regelen. Een notaris is niet vereist, wanneer je geld uitleent aan een familielid. Je kunt hier uiteraard wel zelf voor kiezen, wanneer je dat noodzakelijk acht.

Dien je rente te berekenen

In principe ben je verplicht om een marktconforme rente in rekening te brengen. Dit geldt zowel voor zakelijke rente als rente bij een privé lening. Hiervoor kan je de verschillende rentes van banken bekijken. 

Je kunt dan kiezen voor de laagste rente. Omdat je de persoon waaraan je geld gaat lenen goed kent, kan je beargumenteren dat er sprake is van een beperkt risico, hetgeen een lage rente rechtvaardigt.

Breng je geen rente in rekening? Dan kan de lening in het ergste geval als gift worden aangemerkt. In dat geval zal er schenkingsbelasting in rekening worden gebracht, met eventueel daarbovenop nog een boete.

Rente bij een kleine lening

Ga je slechts een klein bedrag lenen en ontvang je dat ook weer snel terug, dan zou ik me hier verder niet zo druk over maken. Ga je 200 euro lenen aan een familielid, dan is  het de moeite niet waard om rente te gaan berekenen. Je zal dan slechts een paar euro ontvangen.

Contract opstellen

Ga je geld lenen aan familie, waarbij het gaat om duizenden euro`s? Dan zou ik persoonlijk altijd een contract opstellen. Hierbij leg je dan vast, dat je daadwerkelijk het geld hebt uitgeleend, wanneer dit dient te worden terugbetaald en wat de verschuldigde rente is. 

Je weet nooit wat er kan gebeuren, ook niet met betrekking tot familie of vrienden. Vanuit dit oogpunt gaat dan ook het gezegde op; Better safe than sorry. Ook wanneer de belastingdienst vragen gaat stellen, dan is het goed wanneer je daadwerkelijk een contract hebt opgesteld. Je kan dan een kopie naar de belastingdienst sturen en die zullen dan in de meeste gevallen direct voldoende informatie hebben, zodat je ze niet verder lastig zullen vallen.

Geld lenen aan familie contract opstellen

Waarom geld lenen aan een familielid

Iemand die een lening afsluit bij een bank, dient nog altijd een forse rente te betalen. Aan de andere kant ontvangen spaarders geen rente. Door geld te lenen aan familie kun je rente ontvangen. Aan de andere kant zal het familielid dat geld van jou leent, minder rente dienen te betalen, dan dat dit bij een bank het geval is. Hierbij ga ik ervan uit dat je uiteindelijk niet van een familielid wilt profiteren en een hoge rente in rekening gaat brengen. 

Heeft iemand vandaag nog geld nodig, dan is het voordeel dat je een onderhandse lening ook snel kunt regelen. In principe zou je direct geld kunnen lenen aan een familielid, zodat het per direct op zijn of haar bankrekening staat. Zeker in noodsituaties kan dat van belang zijn. 

Maar ook wanneer iemand geld nodig heeft voor een vakantie, maar zijn vakantiegeld pas over een maand ontvangt, dan zou je op deze manier een familielid eenvoudig uit de brand kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *