Geld lenen aan je kind is iets wat bijna elke ouder wel eens doet. Of heeft gedaan. Daar is in principe ook helemaal niks mis mee. Wel zijn wij persoonlijk van mening, dat het van belang is om goede afspraken te maken en deze ook na te komen.
Opvoedkundig aspect van geld lenen
Als je bijvoorbeeld een bedrag van 100 euro leent aan een kind, dan is het eenvoudig om al snel te zeggen, laat maar zitten. Bij uitzondering is dit ook geen probleem. Maak hier echter geen gewoonte van. Op die manier leer je jouw kinderen, dat als ze geld nodig hebben, dat ze dan altijd wel bij de ouders terecht kunnen. En dan zonder dat zij dit dienen terug te betalen.
Hierdoor leer je de kinderen niet goed omgaan met geld. Zij zullen dan sneller geneigd zijn om geld te gaan uitgeven, dat zij niet hebben. Je kunt dan toch altijd je ouders even vragen.
Geld lenen aan je kind heeft in mijn opinie een belangrijk opvoedkundig aspect. Wanneer je geld leent aan een kind, dan leren zij dat geld lenen ertoe leidt, dat je in de toekomst minder geld tot je beschikking hebt. Je dient dan de lening weer af te lossen.
Voorkomen van een lening bij de bank
Door zelf geld aan een kind te lenen, voorkom je dat een kind een lening bij de bank gaat afsluiten. Of wellicht een minilening gaat afsluiten. Bij een dergelijke lening ga je een forse rente betalen. Gaat jouw kind een lening bij de bank afsluiten, dan ligt het risico van een negatieve BKR notering al op vroege leeftijd op de loer.
Geld lenen voor specifieke situaties
Het is een groot verschil of je een kind even wat geld leent, omdat het kind gewoon even krap bij kas zit, of dat je een groter bedrag gaat lenen, voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. In een dergelijk geval dien je een contract op te stellen.
Daarnaast is een kind dan ook gehouden aan de voorwaarden uit de overeenkomst. Zo dient er rente te worden betaald, want anders kan je in de problemen terechtkomen met de fiscus.
Ook de looptijd van de lening dient te worden vastgesteld. Bij een hypotheek is dit doorgaans 30 jaar. Leg je geen datum vast wanneer het geld dient te worden terugbetaald, dan kan de lening als schenking worden gezien, waardoor je schenkingsbelasting dient te gaan betalen.
Advies inwinnen over fiscale aspecten
Indien je van plan bent om een kind geld te lenen voor de aankoop van een huis, dan is het ook verstandig om te kijken naar de fiscale mogelijkheden die de wet biedt.
Op die manier kan je wellicht een kind helpen een huis te kopen op de overspannen woningmarkt. Belastingvrij schenken is hierbij een van de meest gebruikte mogelijkheden. Dit kun je jaarlijks doen.
Tot een leeftijd van 40 jaar van een kind, is er zelfs de mogelijkheid om eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking te doen. Dit bedrag wat je eenmalig belastingvrij mag schenken, bedraagt 26.881 euro. Dit bedrag verandert overigens wel jaarlijks.
Rente in rekening brengen
Indien je een groter bedrag aan een kind gaat lenen, dan dient er een marktconforme rente te worden betaald. Gaat het om een hypotheek voor de aanschaf van een eigen woning, dan is de rente voor het kind fiscaal aftrekbaar.
Dit houdt in dat het niet altijd vanzelfsprekend voordelig is, om een zo laag mogelijke rente overeen te komen. Het is verstandig om eens met een financieel adviseur te gaan praten, indien je van plan bent een lening in de vorm van een hypotheek te gaan verstrekken aan een kind.
Hogere rente en schenkingsvrijstelling
Je zou namelijk binnen de vrijstelling voor een schenking een gedeelte van de rente weer terug kunnen schenken. Op die manier kan het kind dan genieten van een hogere aftrek. Door gebruik te maken van fiscale voordelen, kun je ervoor zorgen dat de netto lasten voor een kind lager uitvallen. Zelfs als je hiervoor in eerste instantie een hogere rente in rekening gaat brengen.