Geld lenen bovenop hypotheek

Geld lenen bovenop een hypotheek hoeft geen probleem te zijn. Zolang het inkomen maar hoog genoeg is, zou je nog een extra lening kunnen afsluiten.

Waarom wil je lenen?

De vraag waarom je wilt gaan lenen, is erg belangrijk. Wil je gaan lenen om een verbouwing van een huis te financieren, bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken of badkamer, dan is het verhogen van een bestaande hypotheek verstandig. Op die manier kan je dan tegen gunstige voorwaarden geld lenen en ook kun je dan de rente die je dient te betalen, aftrekken van de inkomstenbelasting. Een voorwaarde is dan wel dat je een eigen woning bezit.

Zeker wanneer je nog geen maximale hypotheek hebt ten opzichte van de waarde van het huis dat je bezit, is dit een goedkope methode om geld te lenen bovenop de hypotheek.

Als je gaat lenen via een persoonlijke lening of doorlopend krediet en je gebruikt het geld ter verbetering van het huis, dan is de rente ook gewoon fiscaal aftrekbaar. Wel dien je er dan voor te zorgen, dat je kunt aantonen dat je het geld hiervoor ook daadwerkelijk hebt gebruikt.

Terugbetalen van de lening

Al het geld dat je leent dien je vroeger of later weer terug te betalen. Bij een consumptief krediet zal de maximale looptijd 120 maanden bedragen. Bij een hypotheek is deze periode standaard 30 jaar.  

Door een extra lening af te sluiten zal je in de toekomst tegen extra maandlasten aanlopen. Naast uw hypotheek aflossen, dient u dan ook de extra lening af te lossen en uiteraard ook rente te betalen voor de lening naast de hypotheek.

Consumptief krediet

Wil je gaan lenen om een nieuwe auto te kopen, dan zal je aangewezen zijn op een consumptief krediet. Het nadeel van een consumptief krediet is dan wel dat de rente hoger zal zijn. Daarnaast is de rente die je gaat betalen ook niet fiscaal aftrekbaar. Je dient je goed te beseffen dat hierdoor de nieuwe auto duurder wordt. Zeker wanneer je een langlopende lening afsluit, kan dit fors oplopen. Verkijk je hier niet op.

Geld lenen bovenop hypotheek auto

Kosten van het afsluiten van een lening

Bij een consumptief krediet mogen er geen bemiddelingskosten of advieskosten in rekening worden gebracht. Bij een hypotheek is er wel vaak sprake van advies, waardoor er advieskosten in rekening zullen worden gebracht. Een hypotheek afsluiten zonder kosten is helaas niet mogelijk.

Bij een execution only hypotheek, een hypotheek zonder advisering, kan je deze grotendeels kosten besparen. Het is dan wel van belang dat jezelf voldoende weet over hypotheken, zodat je geen fout maakt. Helemaal gratis is een execution only hypotheek echter niet. Er zal altijd nog sprake zijn van enige kosten, die wel veel lager uitvallen dan bij een hypotheek met advies.

Leennorm

Of je daadwerkelijk geld kunt lenen, hangt af van de leennorm. Hierbij wordt er gekeken naar het inkomen dat je geniet en de kosten van levensonderhoud. Op basis van deze gegevens wordt er gekeken of je in aanmerking kunt komen voor een lening.

Indien je al een hoge hypotheek bezit, dan zal de mogelijkheid om extra geld te lenen bovenop de hypotheek beperkt zijn. 

Tijdelijk geldtekort

Zit je slechts tijdelijk even krap en wil je voor een korte periode de beschikking hebben over wat extra geld? Dan zou je een minilening kunnen overwegen. Op die manier kan je al binnen 24 uur over extra geld beschikken. Het nadeel is dan wel dat je een hoge rente gaat betalen. 

Omdat het echter om een lening met een zeer korte looptijd gaat, waarbij het bedrag dat je kunt lenen ook beperkt is, zal de rente die je dient te betalen wel weer meevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *