Geld lenen in buitenland wordt makkelijker

Geld lenen in het buitenland wordt makkelijker. Dat was in 2008 terug te lezen op diverse websites, zoals bijvoorbeeld de website van Trouw. Maar wat is daarvan terecht gekomen?

Hoe kan een kredietverstrekker geld terugvorderen?

In onze opinie is het lenen van geld buiten Nederland er niet echt gemakkelijker op geworden. Dit heeft met name een juridische achtergrond. Indien je een lening afsluit en je kunt niet aan de verplichtingen voldoen, dan heeft een kredietverstrekker verschillende mogelijkheden om het bedrag van de lening terug te vorderen.

In eerst instantie zullen zij vaak in overleg treden om een plan op te stellen om de lening af te lossen. Uiteindelijk is een kredietverstrekker er ook bij gebaat om het geld wat zij uitgeleend hebben terug te krijgen, zonder incasso of juridische procedure.

Beperkte mogelijkheden tot terugvorderen van een lening

Indien het afsluiten van een nieuwe overeenkomst niet werkt, dan hebben zij nog andere instrumenten om het geld van de lening terug te vorderen. Zo kan er loonbeslag worden opgelegd, maar kan er ook aanspraak worden gemaakt op bezitting. Deze bezittingen kunnen dan worden verkocht om het geld van lening terug te krijgen.

Bij het leggen van loonbeslag, of beslaglegging op bezittingen, zit het probleem voor buitenlandse kredietverstrekkers. Zij zijn geen experts op het gebied van Nederlands recht waardoor het uitvoeren van dergelijke procedures lastig wordt. Daarnaast gaat het ook om een schuld in het buitenland hetgeen het lastiger maakt om loonbeslag te laten leggen. 

De mogelijkheden tot terugvordering zijn hierdoor beperkt, waardoor geld lenen in het buitenland nog steeds niet makkelijk is. Kredietverstrekkers zijn en blijven terughoudend door het bovenstaande.

Kredietbeoordeling

Ook het uitvoeren van een kredietbeoordeling is voor een buitenlandse kredietverstrekker lastiger. In principe kunnen zij geen inzicht verkrijgen in het bkr register. Het enige wat zij kunnen doen is degene die een lening aanvraagt, verzoeken om deze informatie aan te leveren.

Hierdoor zijn zij aangewezen op de persoon die de informatie aanlevert. Dit zou eventueel kunnen worden vervalst.

Geld lenen in buitenland wordt makkelijker kredietbeoordeling

Dit risico loop je niet als je als kredietverstrekker zijnde direct inzage hebt in het bkr register.

Online geld lenen

Online is er wel de mogelijkheid om  een lening bij een buitenlandse kredietverstrekker aan te vragen. Het bekendste voorbeeld op dit gebied is de minilening. Een minilening verstrekt door saldodipje is eigenlijk een lening van een buitenlandse kredietverstrekker. 

Zij zijn officieel namelijk niet in Nederland gevestigd. Omdat een minilening slechts een lening voor een klein bedrag betreft, wegen de bovengenoemde redenen waarom het nog steeds niet eenvoudig is om een lening in het buitenland af te sluiten, minder zwaar. 

Daarnaast zorgt de garantstelling ervoor dat de kredietverstrekker voldoende zekerheid geniet dat zij het geleende bedrag terug ontvangen.

Waarom willen mensen een lening in het buitenland aanvragen?

Er zijn doorgaans twee redenen waarom mensen over de grens een lening willen aanvragen. In het geval iemand in het bezit is van een negatieve bkr registratie wordt er op die manier getracht de negatieve bkr registratie te omzeilen.

Een tweede reden is eventueel een lagere rente waartegen je in het buitenland kunt lenen. Dit valt in de praktijk echter vaak tegen. De rente die je uiteindelijk dient te betalen ligt namelijk bijna altijd hoger dan een rente waarmee wordt geadverteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *