Geld lenen in het buitenland

Is geld lenen in het buitenland als Nederlander zijnde mogelijk? Het antwoord op deze vraag luidt; Een lening aanvragen als Nederlander in het buitenland is doorgaans slechts beperkt mogelijk.

Daarnaast kan je jezelf afvragen of er nu echt voordelen verbonden zijn aan het op deze manier lenen van geld.

Waarom is er terughoudendheid bij het verstrekken van leningen aan niet ingezetene?

De reden dat geld lenen in het buitenland niet eenvoudig is, komt door het hogere risico dat een geldverstrekker loopt. In Nederland kennen we het bkr register, waar een kredietverstrekker kan nagaan of iemand kredietwaardig is. 

Een buitenlandse bank, of een andere kredietverstrekker heeft deze inzage niet.

Hierdoor zijn zij aangewezen op hetgeen jij hen verteld. Zij hebben niet de mogelijkheid om dit zelf te controleren.

Beperkte invorderingsmaatregelen

Een Nederlandse kredietverstrekker heeft in het ergste geval mogelijkheden om invorderingsmaatregelen te treffen. Zo kunnen zij in het uiterste geval overgaan tot loonbeslag.

Voor een buitenlandse bank is dit veel lastiger. Daarnaast hebben zij hier doorgaans geen ervaring mee hetgeen het kostbaar en tijdsintensief maakt.

Waarom zou je in het buitenland gaan lenen?

Een belangrijke reden voor mensen om te gaan lenen in het buitenland, is het in het bezit zijn van een negatieve bkr registratie. Omdat een buitenlandse kredietverstrekker geen inzage heeft in het bkr register speelt een bkr registratie geen rol. 

Echter, kredietverstrekkers willen zekerheid. Zij zullen dus op een andere manier zeker willen stellen dat je kredietwaardig bent. Daarbij zal het vaak een rode vlag zijn, wanneer je jezelf bij een buitenlandse kredietverstrekker meldt voor een lening. Je zal de kredietverstrekker in dat geval echt dienen te overtuigen van jouw intenties.

Lenen tegen een lagere rente

Er wordt vaak vanuit gegaan dat de rente in het buitenland lager is. Dit valt in de praktijk echter vaak tegen. 

De rentes die je voorbij ziet komen zijn vaak lokkertjes. Je kan alleen lenen tegen de geadverteerde rente indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Dit is als buitenlander zijnde vaak niet het geval. 

De rente die je uiteindelijk dient te betalen, zal vaak zelfs hoger uitvallen dan waartegen je in Nederland kan lenen.

Dit komt omdat buitenlandse geldverstrekkers je zullen inschatten als een hoger risico. Lenen in Nederland is dan uiteindelijk vaak voordeliger.

Lenen buitenland rente

Alternatief voor de bkr controle

Ook al zal er bij geld lenen in het buitenland geen controle via het bkr register plaatsvinden, de kredietverstrekker zal hiervoor op zoek gaan naar een alternatief. 

Zo kunnen zij jou vragen om een kopie van jouw bankafschriften. Of een kopie van de jaarlijkse belastingaangifte.

Zij kunnen jou echter ook vragen om zelf een uitdraai van het bkr register te overleggen. Deze uitdraai kan je eenvoudig zelf opvragen via de website van het bkr. In dat geval is er indirect toch sprake van geld lenen met een bkr toetsing. Geld lenen met een negatieve bkr registratie kan dus ook in het buitenland lastig zijn.

Geld lenen via het internet

Ga je online geld lenen, dan is het eigenlijk de vraag waar je nu precies geld leent. Bedrijven zoals Ferratum en Saldodipje zijn bijvoorbeeld geen Nederlandse bedrijven. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat je op die manier ook geld gaat lenen over de landsgrenzen.

Werken in  het buitenland en lenen

Ben je een grensarbeider, dan zal geld lenen in het buitenland eenvoudiger worden. Zeker indien jouw salaris op een buitenlandse rekening wordt uitbetaald. Dit verlaagt namelijk het risico voor een kredietverstrekker aanzienlijk. 

Hierdoor zullen zij eerder geneigd zijn om toch een lening te verstrekken. Dit is betreft echter slechts een kleine groep mensen.

Let op de voorwaarden waartegen je leent

Ga je toch een lening afsluiten in het buitenland? Let dan goed op de voorwaarden waartegen je gaat lenen. 

Door een lening af te sluiten in  het buitenland, zullen de algemene voorwaarden die bij de lening horen, in een andere taal dan het Nederlands zijn opgesteld. 

Geld lenen in het buitenland

In dat geval dien je er goed op te letten dat je alle voorwaarden goed begrijpt. Zeker indien je gaat lenen in een land buiten Europa.

Regulering in Nederland

Lenen in Nederland is goed gereguleerd. Dit is echter niet in alle landen het geval. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet dienen in Nederland te voldoen aan de voorwaarden die de AFM hieraan stelt. Hierdoor heb je zekerheid dat je niet achteraf tegen allerlei vreemde en vaak nadelige voorwaarden aanloopt.

Waarom wil je geld lenen?

Voordat je geld leent, is het in onze ogen verstandig om bij jezelf eerst na te gaan waarom je dit wilt doen. Of waarom dit noodzakelijk is. Geef je misschien niet gewoonweg teveel geld uit en kan je niet beter eerst proberen jouw uitgaven te beperken. Want vergeet niet dat geld lenen geld kost. 

Ook al is het mogelijk om een lening in het buitenland af te sluiten, je zal toch altijd rente dienen te betalen. En dit zal er in de toekomst voor zorgen dat je dan nog minder geld vrij te besteden hebt. Hierdoor kan het bedrag dat je maandelijks tekort komt, alleen nog maar groter worden.

Onze conclusie

In onze opinie is het mogelijk om geld te lenen in het buitenland. Of je hier uiteindelijk beter mee af bent, is echter maar de vraag. In het buitenland geld lenen kan namelijk een behoorlijke uitdaging zijn. Een klein bedrag lenen in het buitenland is in onze opinie niet echt zinvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *