Geld lenen van vrienden

Bij geld lenen van vrienden is er sprake van een onderhandse lening. Je leent namelijk geld zonder tussenkomst van een bank of andere kredietverstrekker. Er kleven zowel een aantal nadelen als ook voordelen aan deze manier van geld lenen. 

Naast geld lenen van vrienden kan je natuurlijk ook geld lenen van familie. Dit valt min of meer in dezelfde categorie.

Wat is het voordeel van geld lenen van vrienden?

Normaal gesproken kun je op deze manier goedkoop geld lenen. Afhankelijk van het bedrag dat je leent zal je minder of helemaal geen rente dienen te betalen. Leen je een klein bedrag van een paar honderd euro, dan zal een goede vriend geen rente in rekening brengen.

Leen je een groot bedrag, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis dan ligt het iets anders. Dan zal je wel gewoon rente dienen te betalen. Dit is wettelijk gezien zelfs verplicht en dien je vast te leggen in een overeenkomst. Wel is het zo dat je dan minder rente zal betalen dan dat je van een bank leent.

Geld lenen zonder een BKR toetsing

Daarnaast zal een vriend geen BKR controle uitvoeren. Indien je in  het bezit bent van een negatieve BKR codering zal je dus van vrienden een klein bedrag kunnen lenen

Ook zal je snel geld kunnen lenen. Je hoeft natuurlijk geen formele aanvraag te doen zoals je dat wel dient te doen indien je geld leent van een bank.

De nadelen van lenen van vrienden of familie

Het geld lenen van vrienden heeft echter niet alleen maar voordelen.

Doordat het lenen van geld op deze manier vaak in goed vertrouwen gebeurd, bestaat er altijd een risico dat het geld niet wordt terugbetaald. 

Het verstrekken van een lening gebeurd vaak op basis van emotionele argumenten. Iemand heeft acute geldproblemen en je wilt deze persoon uit de brand helpen. Dat doen goede vrienden nu eenmaal. 

Lenen van vrienden of familie

Is er sprake van een structureel probleem of uitzonderlijke situatie?

Later is het dan maar de vraag of het geld weer wordt terugbetaald. Want de geldproblemen hebben vaak een onderliggende oorzaak waar nogal eens aan voorbij wordt gegaan. 

Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Er kan ook sprake zijn van een uitzonderlijke situatie waarbij iemand tegen een acuut probleem aanloopt, maar normaal gesproken zijn geldzaken goed op orde heeft.

Zorg altijd voor goede en duidelijke afspraken

Dat neeemt niet weg dat je altijd goede afspraken dient te maken. Leen je snel even een klein bedrag, dan is dit nog niet zo belangrijk. 

Maar des te groter dit bedrag wordt, des te belangrijker dit is. Want dan kan er zelfs bij niet terugbetaling een geldprobleem bij de vriend ontstaan die de lening heeft verstrekt.

In de praktijk wordt dit echter niet al te vaak gedaan. Het voelt een beetje vreemd aan om een soort van contract af te sluiten met een vriend omdat hij jou geld leent. 

Maar toch is het juist uit oogpunt van de vriendschap belangrijk om dit wel te doen. Door afspraken goed vast te leggen kunnen er later geen misverstanden ontstaan. En op die manier behoud je de vriendschap. 

Want misschien dacht de vriend die jou het geld leende wel dat je dit erg snel weer zou terugbetalen.Terwijl je zelf in de veronderstelling was dat je het geld pas na een aantal maanden weer terug zou moeten betalen.

Help een vriend niet alleen met geld

Geld lenen van vrienden kan uitkomst bieden in een soort van noodsituatie. Het zou echter ook verstandig te zijn, om een gesprek met de vriend aan te gaan, om te bekijken wat het onderliggende probleem is, waardoor deze vriend geld nodig heeft. 

Want misschien zijn er wel andere problemen waarmee je deze vriend kan helpen. Het lenen van geld kan je zien als symptoombestrijding, maar het is belangrijker om de oorzaak aan te pakken. Je zou de vriend bijvoorbeeld kunnen helpen met een soort van coaching op het gebied van geldzaken.

Dan versterkt je een meer structurele oplossing dan dat je alleen kortstondig helpt een probleem op te lossen. Het gaat tenslotte om familie of vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *