Geld lenen zonder vast contract

Geld lenen zonder vast contract kan best lastig zijn. Je ziet bij de voorwaarden wanneer je een lening gaat aanvragen vaak een vaste baan als een conditie voor het afsluiten van lening.

Steeds meer mensen werken zonder vast contract

Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Het aantal mensen dat werkt via een tijdelijk contract of via een zzp constructie wordt alsmaar groter. En dan nog maar te zwijgen over de groep mensen die rond dient te komen van een uitkering. En is het dan mogelijk om geld te lenen zonder vast inkomen?

De eerste indruk van de mogelijkheden om te lenen

In eerste instantie lijkt het bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een lening als je geen vast contract hebt. In de praktijk valt er vaak echter wel een mouw aan te passen. 

Wel is het zo het bedrag dat je uiteindelijk kunt lenen normaal gesproken beperkt is. Dat is het nadeel van geld lenen zonder vast contract. Indien een geldverstrekker je al een lening wil verschaffen, dan zal het bedrag van de lening beperkt zijn.

Kredietverstrekker

Lening

Looptijd

Direct aanvragen

100€ - 1,500€

30 - 90 dagen

100€ - 1,500€

30 - 90 dagen

Geld lenen met een uitkering

Van belang hier is wat voor een soort uitkering je ontvangt. Een werkloosheidsuitkering wordt bijvoorbeeld na de eerste 3 maanden afgebouwd. Bovendien is deze uitkering eindigt. 

Na afloop van de ww uitkering krijg je of bijstand of helemaal geen uitkering meer. Hierdoor bestaat er een kans dat jouw inkomsten alleen maar lager worden.

Een bijstandsuitkering is erg laag. Een dergelijk laag inkomen leent zich slechts zelden voor het verstrekken van een lening. 

Bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan dit verschillen. Zeker wanneer je goed aanvullend bent verzekerd, kan een arbeidsongeschiktheidsuitkering toch voorzien in een degelijk maandelijks inkomen.

Verwachtingen en veranderingen met betrekking tot een persoonlijke situatie

Indien je een uitkering ontvangt is het echter mogelijk dat jouw persoonlijke situatie in de toekomst verandert. 

Sommige banken zullen dit meenemen in de beoordeling bij de aanvraag van een lening. Ben je bijvoorbeeld pas net werkloos en zijn jouw vooruitzichten op het vinden van een baan redelijk goed, dan zou dit een overweging kunnen zijn om toch een lening te verstrekken.

Ook het arbeidsverleden kan hier een rol spelen. Is dit de eerste keer dat je werkloos bent, na jarenlang te hebben gewerkt dan zal dit een positieve rol kunnen spelen. Ben je geregeld werkloos dan zal dit nadelig kunnen zijn bij de beoordeling van de aanvraag.

Een lening afsluiten als zzp`er

Het voelt misschien niet zo, maar ook als ZZP`er is ook sprake van geld lenen zonder vast contract. Je bent namelijk afhankelijk van de opdrachten die je binnenhaalt, waarbij er geen zekerheid bestaat dat je ook continu nieuwe opdracht vindt. Hierdoor is een financiering verkrijgen als zzp`er zijnde niet altijd even eenvoudig. Zeker niet voor een startende zzp`er.

Daarnaast is een kenmerk van een zzp inkomen dat dit nogal fluctueert. In goede jaren zal er veel geld binnenkomen, maar er kunnen ook jaren zijn dat er slechts weinig binnenkomt.

Om een lening als zzp`er aan te vragen zal je de jaarcijfers van de laatste 3 jaren dienen te overleggen. Op die manier kan de geldverstrekker een beter inzicht verkrijgen in jouw gemiddelde inkomen. Zij voorkomen hierdoor dat ze jou een hoge lening verstrekken op basis van jaarcijfers die bovengemiddeld waren. 

Aan de andere kant je dan misschien toch nog een lening verkrijgen indien je toevallig net een minder jaar had qua inkomsten.

Een tijdelijke arbeidscontract en geld lenen

Bij een tijdelijk dienstverband dien je eigenlijk twee situaties te onderscheiden. 

Aan de ene bestaan er tijdelijke arbeidscontracten , die echt specifiek zijn gericht op het invullen van een positie voor een beperkte periode. 

Bijvoorbeeld voor seizoenswerk, in de zomer voor de bediening op een terras of voor een vervanging wegens ziekte. Er bestaat in dit soort situaties geen intentie om tijdelijke contracten om te zetten naar een vast contract.

In dit soort situaties zal het verkrijgen van een lening lastig worden. Er bestaat namelijk na afloop van het tijdelijke arbeidscontract geen zekerheid dat je een inkomen zal genieten.

Tijdelijke arbeidscontract met de intentie tot een vaste aanstelling

Daarnaast werken bedrijven vaak met tijdelijke arbeidscontracten, welke je eigenlijk meer kan zien als een verlengde proefperiode. Bij dergelijke contracten zijn de kansen op het verkrijgen van een lening een stuk hoger. 

Hierbij kan je dan ook de werkgever nog eens vragen om een intentieverklaring, waaruit blijkt dat de werkgever de intentie heeft om het contract na afloop van de initiële periode om te zetten naar een vaste aanstelling.

In dat geval is de arbeidssituatie bijna gelijk aan de situatie waarin je beschikt over een vast contract.

Verschillende situaties vragen om maatwerk

Er bestaan dus verschillende situaties wanneer het gaat om geld lenen zonder vast contract. 

Dit betekent dat het in dit soort situaties vaker om maatwerk gaat. Een kredietadviseur zal de situatie dienen te beoordelen en op basis hiervan beslissen of je daadwerkelijk een lening kunt afsluiten. 

Dit is namelijk niet zo zwart wit zoals bij een BKR toetsing. Indien er sprake is van een negatieve BKR registratie, dan is de kans dat je in aanmerking komt voor een lening namelijk minimaal.

In het geval van een bijstandsuitkering, zullen de mogelijkheden zeer beperkt zijn. De kans is dan redelijk groot dat je alleen aanspraak kan maken op het aanvragen van een minilening. De kosten van de lening zijn bij deze vorm van snel geld lenen echter wel ontzettend hoog.

Bij een tijdelijk arbeidscontract, met de intentie dat deze wordt omgezet naar een vast contract, zal een doorlopende krediet of persoonlijke lening vaak wel worden verstrekt. 

Echter zal dan het bedrag wat je kan lenen iets lager liggen dan het bedrag wanneer je daadwerkelijk de beschikking hebt over een vast arbeidscontract.

Geld lenen zonder vast contract is mogelijk. Een lening aanvragen zal je het definitieve antwoord verschaffen, of het daadwerkelijk mogelijk is om een lening af te sluiten.

Via onze website is het overigens niet mogelijk om een lening af te sluiten. Hiervoor kan je jezelf wenden tot de verschillende genoemde geldverstrekkers op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *