Goedkeuring van een lening

Heb je zo snel mogelijk geld nodig? Dan is de tijd dat de de goedkeuring van een lening in beslag neemt, erg belangrijk. Maar hoe lang duurt dit nu in de praktijk?

De verschillende stappen voor het verkrijgen van een lening

Bij het aanvragen van een lening dien je een aantal stappen te doorlopen. Je hebt hierbij zelf ook invloed op hoe snel de goedkeuring van een lening verloopt. 

Vul je alles de eerste keer goed en ook volledig in, dan zal dit de tijd dat je dient te wachten beperken. Vergeet hierbij ook niet alle documenten mee te sturen waarom wordt gevraagd.

Elke correctie of aanvullende vraag zal zorgen voor vertraging.

Het indienen van een aanvraag voor een lening

Voordat de tijd tot de goedkeuring van de lening begint te lopen, dien je eerst een aanvraag in te dienen. Een lening aanvragen doe je tegenwoordig gewoon online.

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanvraag van de lening, dien je eerst voor jezelf te bepalen hoeveel geld en voor hoelang je dit geld wilt lenen. 

Heb je bijvoorbeeld een bedrag van tussen de 5,000€ en 10,000€ nodig, dan is een logische keuze een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. En binnen welke tijd kan je de lening weer aflossen is van belang bij het bepalen van de looptijd van de lening.

Heb je slechts een paar honderd euro nodig, dan kan je dit simpel en snel aanvragen via een minilening.

Het aanvragen van een lening via het internet gaat doorgaans redelijk snel. Een minilening kan je al binnen 5 minuten aanvragen. Bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening zal dit iets langer duren, omdat je hier meer documenten dient te overleggen. Deze zal je eerst bij elkaar dienen te zoeken en ook in te scannen, zodat je deze kan versturen.

Het beoordelen van de aanvraag voor een lening

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, wordt deze beoordeeld door een kredietbeoordelaar. Hier zal ook weer het bedrag dat je leent invloed hebben op de duur van dit proces.

Des te gemakkelijker de aanvraag kan worden beoordeeld, des te sneller dit zal gaan. Zorg dus dat je alles volledig en ook duidelijk invult. En bij scans van bijvoorbeeld een identiteitsbewijs is het van belang dat deze goed leesbaar zijn. Hier gaat in de praktijk nog wel eens mis.

Ben je op zoek naar de goedkeuring van een lening in de vorm van een doorlopend krediet of persoonlijke lening, dan zal je hier in de praktijk maximaal 5 dagen dienen te wachten. 

Het kan echter zijn dat er aanvullende informatie wordt gevraagd, hetgeen het proces zal vertragen. Bij het aanvragen van een minilening zal de aanvraag nog dezelfde dag worden beoordeeld.

De goedkeuring van de lening

Is de aanvraag van de lening beoordeeld en goedgekeurd, dan zal dit direct aan jou worden gecommuniceerd. Je zal dan een offerte ontvangen die je dient te ondertekenen en te retourneren naar de kredietverstrekker.

Tijdens het proces van goedkeuren kan er ook een BKR controle plaatsvinden. Deze dient ook positief uit te vallen om de lening goed te keuren. Bij een minilening is er sprake van geld lenen zonder BKR toetsing, hetgeen het proces van aanvragen aanzienlijk versnelt.

De uitbetaling

Heeft de geldverstrekker de ondertekende offerte ontvangen, dan zal de volgende stap het uitbetalen van het geld zijn. 

Dit zal doorgaans redelijk snel gaan. Bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening zal dit normaal gesproken een kwestie van een paar dagen zijn.

Bij een minilening wordt er direct na goedkeuring van de aanvraag en het controleren van het bankrekeningnummer overgegaan tot uitbetaling van het bedrag van de lening.

De totale doorlooptijd voor de goedkeuring van een lening

In totaal dien je bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet uit te gaan van 2 weken. Dit vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend. Dit kan en zal vaak ook sneller gaan, maar met de termijn van twee weken kan je ervan uitgaan dat je na deze termijn over het geld kunt beschikken. Dit uiteraard alleen indien de lening wordt goedgekeurd.

Bij een minilening of flitskrediet is deze periode beperkt tot 1 werkdag. In sommige gevallen, wanneer je de aanvraag in de ochtend indient, kan je zelfs al dezelfde werkdag over het geld van de lening beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *