Hoe bereken je intrest op een lening

Bij het afsluiten van een lening wordt er altijd het intrestpercentage weergegeven. Dit is echter het percentage op jaarbasis. Wil je weten hoeveel dit per maand is,of wil je weten hoeveel je in euro`s aan rente dient te betalen, dan dien je dit zelf te berekenen. Hoe bereken je intrest op een lening?

Het maandelijkse rentepercentage

Het bepalen van het maandelijkse rentepercentage is eenvoudig. Dit is gewoonweg het jaarlijkse percentage gedeeld door 12. Betaal je 6% rente op jaarbasis, dan is het maandelijkse percentage 0,5%.

Hoeveel rente in euro`s dien je te betalen?

Wil je geld lenen en wil je precies weten hoeveel je in euro`s aan rente gaat betalen, dan wordt het iets lastiger. Bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening los je elke maand af. Het bedrag wat je aan rente betaald wordt dus elke maand minder, omdat de hoofdsom lager wordt. Bij een doorlopend krediet hangt het er maar net vanaf hoeveel je van het doorlopend krediet hebt opgenomen.

Let op de totale kosten van een lening

Om de totale kosten van een lening te berekenen, dien je ook eventuele extra kosten in de berekening mee te nemen. Bij een hypotheek zijn dit bijvoorbeeld de afsluitprovisie en de notariskosten. 

Bij een minilening kan je denken aan de kosten van een garantstelling. Alleen de rente berekenen zorgt ervoor dat je in de de kosten van een lening onderschat.

Een rekenvoorbeeld voor de intrestberekening van een lening

Om je te helpen bij de vraag hoe bereken je intrest op een lening, hebben we speciaal voor jou de onderstaande excel sheet samengesteld, als een voorbeeld van de intrestberekening van een lening. Je ziet direct dat bij een lineaire aflossing (Elke maand hetzelfde bedrag aflossen) de totaal te betalen rente lager is dan bij een annuïtaire lening (elke maand hetzelfde bedrag betalen). 

Dit komt omdat je bij een lineaire aflossing sneller aflost. Dit houdt wel in dat aan het begin van de lening de last hoger zijn.

Je kan dit voorbeeld op onze website gebruiken om zelf de rente voor een lening die je wilt afsluiten te berekenen. Je kan eenvoudig het rentepercentage, de looptijd en het bedrag dat je wilt lenen aanpassen. Hiermee krijg je dus direct een inzicht in wat de lening je gaat kosten. Via deze link kun je de excel sheet downloaden en zo zelf bewerken.

De invloed van het rentepercentage en looptijd

Hoeveel rente je uiteindelijk dient te betalen hangt helemaal af van het rentepercentage van de lening in combinatie met de looptijd van de lening. 

Los je de lening snel af, dan zal het totale bedrag van de rente die je dient te betalen lager zijn. Je dient dan echter wel in staat te zijn deze maandelijkse lasten op te brengen. 

Bij een laag rentepercentage zullen de maandelijkse lasten lager zijn, maar is de looptijd van de lening lang, dan zal je in totaal toch een fors bedrag aan rente gaan betalen. Dit is iets wat je jezelf niet direct beseft, omdat de maandelijkse lasten laag lijken.

Vergelijken van leningen

De excel sheet is dusdanig opgezet zodat je eenvoudig twee leningen kunt vergelijken. Door bijvoorbeeld de looptijd aan te passen zie je direct het verschil tussen de totale rente die je gedurende de looptijd dient te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *