Hoe werkt een creditcard

Een creditcard kom je tegen in verschillende vormen. Je hebt de prepaid creditcard en de standaard creditcard. Om de vraag hoe werkt een creditcard te beantwoorden dienen we dit onderscheid te maken, omdat er een groot verschil zit tussen deze types creditcards.

Hoe werkt een standaard creditcard

Dit is de meest voorkomende creditcard. Met deze kaart worden jouw uitgaven door de maand heen opgespaard en één keer per maand krijg je vervolgens de afrekening. Als je de rekening netjes op tijd betaald wordt er vervolgens geen rente in rekening gebracht. 

Betaal je niet op tijd, dan wordt er wel rente in rekening gebracht, die redelijk hoog te noemen is. Het rentepercentage valt te vergelijken met de rente voor een minilening.

Bij het aanvragen van een creditcard wordt er doorgaans een BKR controle uitgevoerd. Dit omdat je als het ware een stukje kortlopend krediet krijgt. Dit krediet is gelijk aan de uitgaven die je door de maand heen hebt gedaan en is eigenlijk een soort van doorlopend krediet.

De bestedingslimiet van een creditcard

Deze is doorgaans bij de meeste creditcards standaard 2,500€ per maand. Bij zowel visa als mastercard kan je echter een hogere bestedingslimiet aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden. 

American Express werkt niet met bestedingslimieten. Wel houden zij toezicht op de uitgaven. Indien deze opeens erg hoog worden dan nemen zij contact met jou op. Omdat zij niet met een bestedingslimiet werken zijn de acceptatievoorwaarden wel strikter dan bij andere creditcards.

Visa en Mastercard worden doorgaans wereldwijd geaccepteerd, waardoor betalen in het buitenland is de meeste gevallen erg gemakkelijk is met een creditcard. Dit is bij American Express veel minder het geval.

Er zijn een aantal landen zoals bijvoorbeeld Cuba waar je niet terecht kunt met een American Express kaart.

Ook in Nederland is de acceptatie minder dan visa en mastercard.

Verschillende creditcards

Hoe werkt een creditcard en specifiek de prepaid creditcard

We proberen op deze pagina de vraag hoe werkt een creditcard te beantwoorden. Voor een prepaid creditcard is de werking geheel anders dan een standaard creditcard. Het is eigenlijk een heel ander product. Op de vraag hoe werkt een creditcard in het geval van een prepaid creditcard, dan is het antwoord simpelweg, je dient saldo te storten om deze kaar te kunnen gebruiken.

Hoe verdienen creditcardmaatschappijen hun geld?

De creditcardmaatschappijen hanteren een drietal verdienmodellen, te weten:

  • Winkels en bedrijven betalen een vergoeding voor de betalingen die zij ontvangen en die worden gedaan met een creditcard. Deze vergoeding wordt berekend als een klein percentage van het bedrag van de betaling, zo tussen de 0,5% en 1%.
  • De houder van creditcard dient jaarlijks een bijdrage te betalen voor de kaart.
  • Bij te late betaling van de afrekening wordt er rente in rekening gebracht die behoorlijk kan oplopen.

Risico`s van het gebruik van een creditcard

Persoonlijk ben ik van mening dat het met een standaard creditcard gemakkelijk geld uitgeven is. Je hoeft als het ware niet over geld te beschikken om toch geld te kunnen uitgeven. 

Een betaling met een creditcard gaat gewoonweg erg gemakkelijk en vaak onopgemerkt. Totdat je uiteindelijk aan het einde van maand de rekening ontvangt.

BKR controle bij de aanvraag van een creditcard

Bij het aanvragen van een standaard creditcard wordt er een BKR controle uitgevoerd. Dit houdt ook in dat een te late betaling kan leiden tot een negatieve BKR registratie

Te laat betalen kan dus nare gevolgen hebben, die je in mijn opinie ten alle tijden zou moeten voorkomen.

Indien je rekening onverwacht hoog is opgelopen en je hebt niet direct het geld tot je beschikking, zodat je de rekening niet kunt betalen, dan zou je bijvoorbeeld een minilening kunnen overwegen.

Snel geld lenen kan je in deze situatie een negatieve BKR codering besparen.

Dit omdat een minilening zonder een BKR controle wordt verstrekt.

Creditcard en BKR controle

Daarnaast is de rente voor deze kleine lening ongeveer gelijk aan het bedrag wat de creditcardmaatschappij je in rekening zal brengen. Je bespaart je dan wel een negatieve BKR registratie.

Het gebruik van creditcards in Nederland

In vergelijking tot bijvoorbeeld Amerika gebruiken Nederlanders relatief weinig een creditcard. In Amerika heeft bijna iedereen standaard één en vaak meerdere creditcards. Deze worden dan ook nog eens doorlopend gebruikt. Mijn inziens is dit een van de grootste oorzaken dat zoveel Amerikanen in de financiële problemen terechtkomen. Het is gewoonweg veel te makkelijk geld uitgeven. En dit wordt nog weer eens gestimuleerd met de agressieve advertentiecampagnes die je voortdurend in dat land ziet.

Nederlanders zijn hier toch iets voorzichtiger mee. Het is zelfs zo dat relatief veel mensen een prepaid creditcard gebruiken omdat ze niks op krediet willen kopen. Dit is in mijn opinie een goede instelling.

Toch vind ik het persoonlijk altijd een prettig gevoel, dat wanneer je in het buitenland bent je de beschikking hebt over een creditcard. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan heb je altijd extra cash achter de hand.

De extra`s dien een creditcard biedt

Daarnaast biedt een creditcard doorgaans een aantal verzekering en zekerheden. Zo geldt er vaak voor vrijwel alle aankopen met een creditcard een aankoopverzekering. Deze verzekering beschermt je tegen verlies of diefstal in een periode, nadat je een aankoop hebt gedaan. Soms zijn jouw aankopen tot wel 365 dagen verzekerd.

Ook bij online aankopen ben je beschermd, als je bijvoorbeeld per ongeluk een aankoop bij een frauduleuze webshop hebt gedaan. Je geniet dus zowel online en offline een aankoopbescherming.

Ook vind ik het erg handig wanneer je een auto huurt of wanneer je incheckt bij een hotel. Met een creditcard hoeft je geen borg in contant geld te betalen. Er wordt dan een bedrag geblokkeerd op de creditcard, welke later weer wordt gedeblokkeerd. Je merkt er dus eigenlijks niks van dat je een borg hebt betaald.

Er zijn altijd wel aanbiedingen te vinden voor nieuwe klanten

Indien je overweegt om een creditcard aan te schaffen, dan kan je doorlopend aanbiedingen vinden op het internet. Vaak wordt de kaart het eerste jaar gratis aangeboden en soms ontvang je daarnaast zelfs nog een cadeau als je een creditcard aanvraagt. 

Dit geldt echter meestal niet bij het aanvragen van een prepaid creditcard. Hiervoor dien je ook in het eerst ejaar een vergoeding te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *