Hoeveel kan ik lenen

Wanneer je een grote aankoop wilt doen, of het geld is gewoon even op, dan stellen veel Nederlanders zichzelf de vraag; Hoeveel kan ik lenen?

Welke factoren zijn van invloed op het leenbedrag?

Hoeveel geld je daadwerkelijk kunt lenen hangt af van verschillende factoren. Het is dus niet direct op voorhand te zeggen hoeveel je precies kunt lenen. De volgende factoren zijn allemaal van invloed.

1. Het type lening en het leenbedrag

Het type lening dat je wilt gaan afsluiten heeft een grote invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Zo kan je bijvoorbeeld via een minilening slechts een bedrag van maximaal 1,500€ lenen. Het bedrag dat je kunt lenen via een hypotheek loopt daarentegen wel tot in de miljoenen euro`s.

De bedragen die worden verstrekt via een doorlopend krediet of persoonlijke lening liggen hier weer tussenin.

In het onderstaande overzicht staan de maximale leenbedragen per type lening. 

Het is natuurlijk niet alleen het type lening dat je afsluit wat de vraag hoeveel kan ik lenen beantwoord. Hoeveel u kunt lenen hangt ook af van uw persoonlijke situatie. Hierbij kunt u denken aan de onderstaande factoren.

2. Het inkomen en wel of geen vast contract

Het inkomen dat je maandelijks geniet is een bepalende factor bij het bepalen van het maximale leenbedrag. Daarnaast is het echter ook van belang of je dit inkomen geniet vanuit een vast contract, of dat je in het bezit bent van een tijdelijk contract. Bij een tijdelijk contract zal het maximale leenbedrag aanzienlijk minder zijn.

3. Andere financiële verplichtingen

Naast het inkomen dat je geniet wordt er ook gekeken naar andere financiële verplichtingen waaraan je dient te voldoen. Je hebt namelijk weinig aan een hoog inkomen indien daar ook hoge financiële verplichtingen tegenover staan.

Zaken zoals het maandelijkse hypotheekbedrag, huur, eventuele alimentatie, mobiele telefoonabonnementen worden allemaal meegenomen in de berekening van het maximaal te lenen bedrag.

Op basis van het inkomen en de verplichtingen wordt er beoordeeld of je in staat bent hetgeen je per maand voor de lening dient te betalen kunt opbrengen.

4. Het doel van de lening

In sommige gevallen speelt ook hetgeen je wilt doen met het geld dat je wilt gaan lenen een rol. Zo zal bij het afsluiten van een hypotheek de maximale hypotheek worden gerelateerd aan de waarde van het huis dat je wilt aanschaffen. 

Maar ook indien je een aankoop op afbetaling gaat afsluiten dan zal het leenbedrag overeenkomen met hetgeen je wilt kopen.

5. De BKR status

Is jouw inkomen hoog genoeg en heb je niet al te veel ander financiële verplichtingen lopen, dan is er alleen nog de BKR toetsing die roet in het eten kan gooien. 

Bij een negatieve BKR status zal je namelijk behoorlijk beperkt worden in het bedrag dat je kunt lenen.

Is jouw BKR status dermate negatief, dat je alleen nog geld kunt lenen zonder BKR toetsing, dan ben je beperkt tot het afsluiten van een minilening

Dit is de enige lening die wordt verstrekt zonder dat er een  BKR toetsing wordt uitgevoerd. Maar in die situatie is het bedrag dat je maximaal kunt lenen wel beperkt tot de eerder genoemde 1,500€. Daarentegen kan je op die manier wel weer snel geld lenen.

Wil je precies weten hoeveel je kan lenen, dan is een aanvraag indienen voor een lening noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *