Hoeveel kost geld lenen

Geld lenen kost geld. Dit zie je vaak voorbij komen en is ook gewoon een feit. Maar hoeveel kost geld lenen nu eigenlijk?

Wat zijn de kosten van een lening

De kosten van een geldlening is de rente die je dient te betalen. Het aflossen van een lening zijn geen kosten. Je geeft als het ware iets terug wat je ook hebt gekregen.Tegenwoordig mogen er ook geen extra kosten meer in rekening worden gebracht. Dit komt de transparantie ten  goede en kan je eenvoudig zien wat de totale kosten zijn wanneer je een lening afsluit.

Verschillende type leningen

Het type lening  bepaalt grotendeels hoeveel rente je dient te betalen. De rente is doorgaans het hoogst voor een minilening

Een doorlopend krediet en persoonlijke lening zijn goedkoper wat betreft de rente die je dient te betalen. En een hypotheek is het goedkoopste type lening. Welke lening het beste is om af te sluiten hangt er vanaf waarvoor je het geld gaat gebruiken. 

Als je geld leent voor een korte periode dan is het niet verstandig om dit geld voor een grote en langdurige aankoop zoals een huis te gebruiken. 

Dat de rente voor een hypotheek het laagst is komt doordat er een onderpand is gekoppeld aan de lening. Indien de lening niet kan worden terugbetaald, dan heeft een bank de zekerheid dat zij in het ergste geval het huis kunnen verkopen en zodoende alsnog hun geld kunnen terugkrijgen.

Kosten van verschillende leningen

Ook is de rente die je voor een hypotheek betaalt onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit maakt deze lening nog goedkoper.

Historisch lage rente

De rente is al geruime tijd historisch laag. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat deze rente sterk gaat stijgen. Er zijn echter heel veel factoren die een rol spelen. Dus ook al is het de verwachting, er is geen zekerheid dat dit ook daadwerkelijk zo is. Daarnaast kunnen economische ontwikkelingen erg snel gaan. En economische ontwikkelingen hebben een grote invloed op de hoogte van de rente. 

Huidige rentestanden

Op dit moment kan je online de volgende rentestanden vinden:

LeningRente
Doorlopend krediet4,6% - 6%
Persoonlijke lening3,9% - 6%
Hypotheek0,9% - 2,2%
Minilening9,99%

De verschillen zijn behoorlijk groot. Zo is een minilening aanvragen relatief duur. Voor snel geld lenen betaal je iets extra`s. Wat is nu het verschil in EURO bij de verschillende rentetarieven? Stel je leent 1,000€ voor 3 maanden of 12 maanden. Wat dien je dan aan rente te betalen voor de verschillende leningen. Wij hebben voor het onderstaande overzicht de gemiddelde rentes genomen om deze op die manier met elkaar te kunnen vergelijken:

3 maanden12 maanden
Doorlopend krediet13,25€53,00€
Persoonlijke lening12,38€49,50€
Hypotheek4,19€16,75€
Minilening34,98€139,90€

Vaste of variabele rente

Bij een hypotheek kan je doorgaans kiezen voor een vaste rente of variabele rente. Een persoonlijke lening en een mini lening hebben standaard een vaste rente en dus betaal je ook een vast bedrag per maand. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. 

Een vaste rente geeft zekerheid. Gaat de rente stijgen of dalen dan zal je dit bij een variabele rente direct merken. Je gaat meer betalen als de rente omhoog gaat, maar aan de andere kant, gaat de rente dalen dan profiteer je hier ook direct van. 

Naast het verschil in de rentevaste periode zitten er ook verschillen in de looptijd van de verschillende leningen. De looptijd van een persoonlijke lening is standaard 5 jaar. Je kunt echter ook kiezen voor een kortere looptijd. 

Een kortere looptijd zal echter in veel gevallen leiden tot een hogere rente. Hoeveel je wilt lenen speelt ook een rol bij het kiezen van een type lening. Een hypotheek sluit je doorgaans af voor een hoger bedrag dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *