In de min staan abn

Een negatief saldo op een bankrekening zorgt ervoor dat je veel rente dient te betalen. In de min staan op een ABN AMRO bankrekening is hierop geen uitzondering. De rente die in rekening wordt gebracht is bijna altijd nagenoeg gelijk aan de maximaal toegestane rente. 

Daarbij mag je blij zijn dat er bij wet is vastgelegd hoeveel rente er aan een burger in rekening mag worden gebracht. Was dit niet het geval, dan zou deze nog wel eens veel hoger uit kunnen vallen.

Mag je zomaar in de min staan?

Je dient eerst een contract af te sluiten alvorens je rood mag staan. Hierbij wordt er ook een maximaal bedrag dat je rood mag staan vastgelegd. Eventueel kunnen er ook nog aanvullende voorwaarden gelden, dat je bijvoorbeeld maximaal 90 dagen in de min mag staan, waarna je een minimaal aantal maanden een positief saldo op jouw bankrekening dient te hebben staan.

Mogelijkheden om rood te staan

In de min staan bij de ABN AMRO is op verschillende manieren mogelijk. De meest voorkomende is de privélimiet plus. Dat is een betaalrekening waarop je een overeengekomen bedrag in de min mag staan.

Deze manier van rood staan vertoont veel gelijkenis met een doorlopend krediet. Het is namelijk mogelijk om grote bedragen in de min te staan. Het grote verschil is echter de rente. Je betaalt alleen rente over het daadwerkelijke bedrag dat je hebt opgenomen of in het rood staat. Dit is bij beide vormen van lenen gelijk.

Is de berekende rente te hoog?

Deze rente is bij de privélimiet plus vele malen hoger. Het KIFID heeft Inmiddels een uitspraak gedaan dat de in rekening gebrachte rente in veel gevallen te hoog is.

De rente heeft zich namelijk niet aangepast aan de actuele marktrente, hetgeen ook niet gecommuniceerd is aan de klanten. 

In de min staan abn rente

BKR toetsing alvorens rood te mogen staan

Alvorens een bank toe zal staan om in de min te mogen staan, zal er eerst een toetsing worden uitgevoerd bij het bureau krediet registratie (bkr). Dit geeft voor een bank een bepaalde zekerheid met betrekking tot de kredietwaardigheid. Uiteindelijk betekent in de min staan gewoon een vorm van lenen, net zoals dat bij een persoonlijke lening het geval is. 

Spaarrekening en betaalrekening

Heb je bij een bank zowel een spaarrekening als ook een betaalrekening lopen, dan is het verstandig de optie saldo automatisch aanvullen in te schakelen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk in de min komt te staan. 

Want vergeet niet dat je over het saldo op een spaarrekening geen rente ontvangt, maar bij een roodstand wel de hoogst mogelijke rente dient te betalen. Zelfs als het saldo van de betaalrekening en spaarrekening samen positief is. 

Hoeveel kost rood staan?

Stel je staat op dit moment 2,000 euro rood staat bij de abn amro. Dan betaal je een rente van 9,9%Dan kost je dit 16,50 euro per maand. Duurt het bijvoorbeeld 3 maanden voordat je een positief saldo hebt bereikt, dan kost je dit een bedrag van 49,50 euro. 

Elke maand dat een dergelijk bedrag in de min staat bij de ABN AMRO, dien je deze kosten weer te betalen.

Hoeveel kost rood staan abn

Rente vergeleken met andere leningen

De rente bij het in de mins staan bij de ABN AMRO, is ongeveer gelijk aan de rente van een flitskrediet. De rente die je op dit moment betaald bij consumptieve kredieten zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening is aanzienlijk lager.

Verschil tussen banken

Bij sommige banken is het niet langer mogelijk om in de min te staan. Dit zie je vooral terug bij de online banken zoals de N26, bunq en de Openbank. Om rood staan mogelijk te maken, dient de bank in het bezit te zijn van een aanvullende vergunning op het gebied van kredietverstrekking. Deze vergunning ontbreekt doorgaans bij online banken.

Doordat het aantal malafide kredietverstrekkers toeneemt, is het overiges altijd verstandig om te controleren hoe het zit met een vergunning alvorens een lening af te sluiten.

Tijdelijk lagere rente

Sinds de start van de corona pandemie is de rente naar beneden aangepast. het is echter de vraag of dit op lange termijn het geval blijft. Voorheen lag de rente bij rood staan ruim boven de 10%. Indien je op dit moment in de min staat is het verstandig er rekening mee te houden dat binnen afzienbare tijd de rente weer zal gaan stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *