Is geld lenen verstandig

Geld lenen kost geld is een veel gehoorde slogan. Hieruit voort rijst de vraag; Is geld lenen verstandig? Op deze pagina lees je onze mening omtrent deze vraag.

Waarvoor leen je geld?

Dit is een erg belangrijke aspect om de vraag te kunnen beantwoorden. Ga je geld lenen om een huis te kopen in de vorm van een hypotheek, dan zal niemand de vraag, is geld lenen verstandig, met nee beantwoorden.

Maar is geld lenen verstandig om bijvoorbeeld op vakantie te gaan? Of om gewoon iets leuks te doen, maar je hebt het geld niet voorhanden. 

Dan zullen de antwoorden uiteen lopen. Veel mensen zullen in dat geval de vraag met nee beantwoorden. De reden waarom je een lening afsluit, heeft grote invloed op de vraag is geld lenen verstandig.

Langdurig geldtekort

Ga je geld lenen omdat je een langdurig geld tekort hebt? Dan is het in onze opinie verstandig om op zoek te gaan naar een permanente oplossing. In dat geval zal je of minder geld dienen uit te geven, of te zorgen voor meer inkomsten.

In sommige gevallen is dit helemaal niet zo moeilijk. Wel dien je in dat geval jouw uitgaven eens grondig onder de loep te nemen.

Dan heb je een grote kans dat je een aantal uitgaven tegenkomt, waarbij je jezelf helemaal niet had gerealiseerd dat je daaraan zoveel geld uitgeeft.

Of misschien betaal je nog wel voor een abonnement waarvan je geen gebruik maakt.

Is geld lenen verstandig

Heb je jouw uitgaven grondig geanalyseerd, dan kan je jezelf nogmaals afvragen of het echt nodig is om geld te gaan lenen. Zeker indien je een verplichting voor een langere tijd aangaat. In onze opinie is geld besparen een betere oplossing dan geld lenen.

Een acuut geldgebrek oplossen

Er kunnen zich altijd situaties voordoen waarbij je dringend geld nodig hebt, maar waarbij je dat niet voor handen hebt. In dat geval kunnen de gevolgen van geld lenen opwegen tegen het niet hebben van geld en het daardoor niet kunnen doen aan de verplichtingen. 

Denk bijvoorbeeld aan een factuur, waarbij je jezelf in de situatie bevindt dat er een deurwaarder ingeschakeld gaat worden. In dat geval kunnen bijvoorbeeld de kosten van een minilening opwegen tegen de gevolgen van het niet hebben van geld.

Een grote uitgave doen

Ga je een grote uitgave doen, waarbij je ook langdurig gebruik gaat maken van hetgeen je wilt kopen? Dan kan je de kosten door middel van een lening over een langere periode uitsmeren. 

Een voorbeeld van een lening, waarvan in die situatie regelmatig gebruik wordt gemaakt, is een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is ook een lening die bij die situatie past. De aanschaf van een auto is een goed voorbeeld waarbij er van dergelijke leningen gebruik wordt gemaakt.

Lenen maakt een aanschaf duurder

Wel dien je jezelf dan goed te beseffen dat de aanschafkosten van hetgeen je wilt kopen zal toenemen. 

Je dient namelijk rente te betalen. Ook dien je jezelf er goed van bewust te zijn dat je een financiële verplichting aangaat, waar je in de toekomst aan dient te voldoen. En dat geldt ook nog steeds in situaties waarbij je bijvoorbeeld jouw baan verliest. Er zijn altijd risico`s verbonden aan geld lenen.

Geld lenen kost geld

Kan je aan de financiële verplichtingen voldoen?

Verstandig lenen houdt in dat je voor jezelf een goede afweging maakt, in hoeverre je in staat bent aan de aangegane verplichting te voldoen. En dan ook hoe dat eruit ziet in de situatie dat je tegen een tegenslag aanloopt. 

Hoeveel gaat een lening per maand kosten en hoeveel geld blijft er nog over om van te lenen? Houdt hier rekening mee wanneer je een lening wilt afsluiten. Wanneer je geld leent dan zit je vast aan de bijbehorende verplichtingen.

Heb je besloten om te gaan lenen?

Heb je de vraag, is geld lenen verstandig, voor jouw persoonlijke situatie met ja beantwoord, dan dien je nog aan de voorwaarden te voldoen om geld te kunnen lenen. Hoeveel je kunt lenen hangt af van jouw inkomen, overige verplichtingen en de bkr situatie. 

Geld lenen met een negatieve bkr registratie is lastig. De kans is dan groot dat je bent aangewezen op een minilening. 

Door een minilening af te sluiten kan je snel geld lenen maar kan je slechts kortstondig het geld tekort oplossen. Daarnaast dien je de lening dan ook weer op korte termijn af te lossen en kan je slechts een klein bedrag lenen

Wanneer je wilt lenen, dan is het noodzaak dat je de maandlasten op tijd kunt betalen. Zo niet, dan zal je tegen een negatieve bkr registratie aanlopen met alle negatieve gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *