Lenen is mogelijk in veel verschillende vormen en maten. Van een klein bedrag lenen tot enorme bedragen lenen. 

De echter grote bedragen worden doorgaans verstrekt via een hypotheek. Voor kleinere bedragen bestaan er verschillende mogelijkheden om deze te lenen. Zo kan je voor de kleinste bedragen jezelf wenden tot een minilening

Voor de iets grotere bedragen bestaan er leningen zoals een doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

Wat is het kleine bedrag wat je wilt lenen?

Wat voor de één een klein bedrag is, kan voor een ander al een relatief groot bedrag zijn. Daardoor is de definitie van een klein bedrag lenen niet eenduidig. 

Om op deze pagina onderscheid te kunnen maken, stellen we dat een bedrag van 1,000 euro of minder een klein bedrag is. Bedragen hierboven classificeren wij als groot. Dit is echter volledig willekeurig gekozen. Er ligt geen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag.

De minilening voor de echt kleine bedragen

Voor de bedragen tot 1000 euro kan je jezelf wenden tot het aanvragen van een minilening. Dit is een kleine lening waarmee je maximaal 1500 euro kunt lenen. 

Het kenmerk van deze lening, die ook wel een flitskrediet wordt genoemd, is dat het gaat om lenen zonder BKR toetsing. Hierdoor kan je op een zeer snelle manier aan geld komen.

Wel is het zo dat je het geld slechts beperkt tot je beschikking krijgt. Binnen 62 dagen dien je het namelijk weer terug te betalen. En dat uiteraard inclusief de rente die je over dit bedrag verschuldigd bent. 

De rente is direct het nadeel van dit type lening. Deze is namelijk erg hoog. Zeker in vergelijking met de rente die je dient te betalen bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Het lenen van een klein bedrag wordt echter wel eenvoudig gemaakt met een minilening. Binnen 10 minuten kan je online jouw aanvraag voltooien

Hiervoor hoef je voor de rest geen bewijs van inkomen te overleggen. Het enige wat je nodig hebt is een kopie van een identiteitsbewijs.

√ Eenvoudig online aanvragen

√ Lenen zonder BKR toetsing

√ Binnen 24 uur geld

√ Tot maximaal 1500 euro lenen

Lening aanvragen bij Saldodipje

√ Aanvragen binnen 5 minuten

√ Geld zonder een BKR toetsing

√ Directe uitbetaling

√ Tot 600€ lenen bij eerste aanvraag

Lening aanvragen bij Ferratum

Een iets groter bedrag lenen

Ben je opzoek naar een lening van een groter bedrag en heb je liever ook langer de beschikking over dit geld? Dan kom je al snel terecht bij de eerder genoemde leningen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Vanaf een bedrag van 2,500€ met een looptijd die minimaal 6 maanden bedraagt kan je een dergelijke lening aanvragen. Het maximale wat je kan lenen kan wel oplopen tot 50,000€ en dat voor een periode van meer dan 10 jaar.

Lagere rente maar ook meer voorwaarden

De rente die je dient te betalen is al tijden historisch laag. Bij de goedkoopste aanbieders van doorlopende kredieten en persoonlijke leningen betaal je nog geen 4% rente per jaar. 

Ter vergelijking, bij een minilening betaal je op dit moment bijna 14% aan rente

Daarentegen zijn er wel meer vereisten die om hoek komen kijken om in aanmerking te komen voor zowel een doorlopend krediet alsook een persoonlijke lening. 

Je zal moeten kunnen aantonen dat jouw inkomen hoog genoeg is om de financiële verplichtingen, voortvloeiend uit het aangaan van de lening, kan voldoen. 

Daarnaast zal er ook een BKR toetsing plaatsvinden. Heb je onverhoopt een negatieve BKR codering, dan zal dat voor veel kredietverstrekkers een rode vlag zijn. Kredietverstrekkers worden namelijk steeds kritischer bij het verstrekken van een lening.

Vergelijk goed jouw opties en mogelijkheden

Heb je geld nodig, dan is het verstandig de verschillende mogelijkheden om geld te lenen goed te bekijken. 

Wil je slechts een klein bedrag lenen voor een korte periode, dan kan je dit via een minilening eenvoudig regelen. Bovendien heb je dan niet de rompslomp die je bij andere leningen wel dient te doorlopen. 

Ook in het geval dat je in het bezit bent van een negatieve BKR codering, is een minilening een mogelijkheid om toch snel aan geld te komen. 

Maar vergeet niet, snel geld lenen kent wel zijn nadelen. Dit in de vorm van een hoge rente.

Rood staan op de betaalrekening

Een mogelijkheid die we hierboven nog niet besproken hebben is het rood staan op jouw betaalrekening. 

Hier dien je onderscheid te maken tussen geoorloofd rood staan en ongeoorloofd rood staan. 

Sta je de min op jouw bankrekening, maar heb je hiervoor geen contract afgesloten, dan zal er in dat geval ook een hoge rente in rekening worden gebracht. Deze rente is te vergelijken met de rente die je dient te betalen bij de hierboven besproken minilening. Rood staan is een dure optie om geld te lenen.

Bovendien zal de bank je dan ook sommeren om ervoor te zorgen dat je jouw saldo zo snel mogelijk aanvult.

Het rood staan waarbij je deze mogelijkheid geboden kreeg van de bank is iets goedkoper. Echter, de rente zal nog steeds relatief hoog zijn. Het is dan vaak voordeliger om een doorlopend krediet of persoonlijke lening af te sluiten. Op die manier zal je in de praktijk vaak een lagere rente gaan betalen. 

Dat kan al snel tientallen euro`s per maand schelen. Wel dien je dan uiteraard aan de voorwaarden te voldoen om een dergelijke lening te kunnen afsluiten.

Geld lenen kost altijd geld. Ook voor een klein bedrag lenen

Hoeveel geld je ook leent, ook als het slechts om een klein geldbedrag gaat, je dient het altijd weer af te lossen. 

Daardoor is het altijd verstandig om na te gaan of je jezelf in de situatie bevindt dat je in de toekomst kan voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit het afsluiten van een lening.

Bij een lening waarbij er een BKR toetsing plaatsvindt, wordt je hierbij ondersteund. De financieel adviseur die deze toetsing uitvoert heeft een zorgplicht om je te wijzen op de betalingen die je in de toekomst dient te voldoen. 

Ga je snel een klein bedrag lenen via een minilening, dan vindt deze toetsing of advisering niet plaats. In dat geval ben je geheel op jezelf aangewezen.