Krediet aanvragen

Mensen die een krediet aanvragen doen dit voor verschillende doeleinden. Hierdoor bestaan er verschillende kredieten die je kan aanvragen. Elk doel waarvoor je wilt lenen heeft zo zijn eigen type lening.

De verschillende type kredieten die je kan aanvragen

Zo is er de persoonlijke lening, met een vaste rente en looptijd en daarbij betaal je elke maand een vast bedrag. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent. 

Bij een doorlopend krediet krijg je de beschikking over een bepaald bedrag. Je bent dan echter niet verplicht om dit bedrag ook daadwerkelijk op te nemen. 

Zo kun je besluiten om slechts een beperkt gedeelte van dit aangevraagde krediet te gebruiken, zodat je minder aflossing en rente hoeft te betalen. 

En dan is er nog het krediet in de vorm van een minilening. Dit krediet staat binnen 24 uur op jouw bankrekening, maar dien je ook weer binnen maximaal 3 maanden terug te betalen.

Informeer jezelf goed over de maandlasten

Het bovenstaande geeft aan dat er best wel wat te kiezen valt op het gebied van kredieten. 

Wat alle leningen echter gemeen hebben is dat je rente en aflossing dient te betalen. Geld lenen is nu eenmaal niet gratis.

Wil je een lening afsluiten, dan dien je hiervan goed te doordrongen zijn. 

Krediet aanvragen informatie

Hoe gaat een krediet aanvragen in zijn werk?

Het aanvragen van een lening doe je tegenwoordig grotendeels online. Afhankelijk van het type lening dat je wilt afsluiten dien je hierbij een aantal vragen te beantwoorden. Bij sommige vragen dien je ook bewijsstukken aan te leveren. 

Denk bijvoorbeeld aan een kopie van een recente loonstrook. Bij een minilening is dit echter anders. Bij deze lening hoef je voor de rest geen documenten aanleveren, behalve een kopie van een identiteitsbewijs. Dit volstaat bij het aanvragen van een lening.

Hoe wordt de hoogte van het maximale kredietbedrag bepaald?

De vraag hoeveel kan ik lenen, is een vraag die veel mensen zich stellen. Dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Naast het inkomen, spelen ook andere verplichtingen en schulden een rol. Uiteindelijk wordt er gekeken naar hoeveel je vrij te besteden hebt en of dat voldoende is om aan de verplichtingen, voortvloeiend uit de lening die je wilt afsluiten, te voldoen. 

Een kredietverstrekker wil uiteraard zeker stellen dat je in staat bent de lening af te lossen.

Naast een eigen beoordeling door de kredietverstrekker wordt hiervoor ook het BKR register gebruikt. 

In het BKR register kan worden bekeken of je in het verleden achterstanden hebt opgelopen bij het terugbetalen van een lening. Indien dat het geval is, dan zal er sprake zijn van een negatieve BKR registratie. Een negatieve BKR registratie is een groot obstakel voor het aanvragen van een krediet.

Kredietregister

Mogelijkheden om te lenen zonder BKR controle

In dat geval zal je op zoek dienen te gaan naar een methode waarbij je geld kan lenen zonder een BKR controle. In de praktijk zal je dan beperkt zijn tot het afsluiten van de eerder genoemde minilening. Of eventueel wat geld lenen van een vriend of familielid. 

Dan is het het uiteraard de vraag of dit voldoende is om te voorzien in jouw kredietbehoefte. Daarnaast zal je dan niet kunnen lenen tegen een lagere rente. Een minilening kenmerkt zich namelijk door de hoge rente die in rekening wordt gebracht.

Waarom lenen mensen geld?

Een krediet aanvragen doen mensen voor veel uiteenlopende doeleinden. Het kan zijn dat je net wat geld tekort komt, maar het kan ook zo zijn dat je een grote aankoop wilt doen, waarvoor het geld ontbreekt. 

Daarnaast is een lening oversluiten ook een reden waarom mensen een krediet aanvragen. Op die manier is het soms mogelijk om de maandlasten naar beneden te brengen. Zeker met de huidige lage rentestand is dit nogal eens het geval.

Probeer te sparen in plaats van te lenen

In onze ogen is het verstandig, wanneer je wilt lenen, om jezelf af te vragen of dit echt noodzakelijk is. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto aanschaffen, dan zou je kunnen overwegen deze aanschaf uit te stellen.

Op die manier heb je dan meer tijd tot je beschikking om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Lenen is soms erg verleidelijk, omdat het relatief eenvoudig is. Maar daarbij dien je niet uit het oog te verliezen dat je de lening weer dient terug te betalen. 

Lenen kan een grote invloed hebben op het geld wat je in de toekomst te besteden hebt. Zelfs al is jouw inkomen op dit moment hoog genoeg en ben je niet in het bezit van een negatieve BKR notering, waardoor je eenvoudig kunt lenen, deze situatie kan altijd veranderen. 

Je weet namelijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. En indien je jezelf op dit moment voor jaren vastgelegd, waarbij je een hoge lening hebt afgesloten, dan kan dat in de toekomst zomaar eens problematisch worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *