Kredietlimiet

De kredietlimiet bij een bankrekening is het saldo dat je in de min mag staan. Dit houdt echter wel in dat je over het saldo dat je in de min staat rente dient te betalen.

Hoeveel kost het gebruik van een kredietlimiet?

De rente die je dient te betalen indien je gebruik maakt van een kredietlimiet is behoorlijk hoog. Hoger dan dat je dient te betalen bij een lening in de vorm van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De rente die in rekening wordt gebracht laat zich vergelijken met de rente die geldt bij het afsluiten van een minilening.

De mogelijkheid tot rood staan aanvragen

Voordat je gebruik kunt maken van een kredietlimiet, dien je deze eerst aan te vragen. Daarna dient deze aanvraag te worden goedgekeurd.

Bij het goedkeuringsproces wordt er onder meer gekeken naar jouw inkomen. Ook zal er een bkr controle worden uitgevoerd, omdat het tenslotte om een soort van lening gaat. 

Ook al maak je niet direct gebruik van jouw kredietlimiet, je hebt wel de mogelijkheid om dit geld op te nemen. 

Kredietlimiet aanvragen

Dit valt te vergelijken met het het afsluiten van een doorlopend krediet.

Goedkoper extra geld lenen

Geld lenen via een kredietlimiet is een dure aangelegenheid. Indien je niet in  het bezit bent van een negatieve bkr registratie en je hebt voldoende inkomen, dan kan je behoorlijk wat geld besparen door het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. 

Indien je in het bezit bent van een negatieve bkr registratie, dan zal het lastig worden om een kredietlimiet goedgekeurd te krijgen op jouw bankrekening. Heb je toch dringend geld nodig, dan kan je alsnog een minilening afsluiten. 

Bij het afsluiten van een minilening komt er namelijk geen bkr toetsing aan te pas. Ook de eisen wat betreft het vereiste inkomen zijn veel minder strikt.

Tijdelijke verlaging van de rente

In het verleden kon de rente bij een roodstand wel oplopen tot bijna 14%.

Mede door de corona crisis is de maximale rente die in rekening wordt gebracht naar beneden bijgesteld. 

Deze maximale rente bedraagt op dit moment 10%. Dit is in ieder geval het geval tot eind maart 2021 de maximale rente. Wat er na die datum gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het is in onze ogen echter verstandig om er rekening mee te houden, dat na die datum de rente weer teruggaat naar het oudere, hogere niveau.

Rentedaling roodstaan

Actuele rentestanden

Onderstaand vind je een overzicht van de actuele rentes die in rekening worden gebracht bij over een saldo wat je in de min staat. Zoals al eerder aangegeven, er is op dit moment sprake van een tijdelijke renteverlaging. Het kan dus zo zijn dat na maart volgend jaar de rente weer omhoog gaat.

BankRente bij roodstand
Rabobank9,90%
ING9,90%
ING studentenrekening7,20%
ABN Amro9,90%
SNS9,00%

Een kredietlimiet en BKR registratie

Zoals al aangegeven wordt een kredietlimiet aangemerkt als zijnde een lening. Daardoor wordt een kredietlimiet geregistreerd bij het bkr. Dit is in principe niet iets om je direct veel zorgen over te maken. 

Het kan echter wel een rol spelen wanneer je een hypotheek wilt aanvragen. In dat geval is het verstandig om eerst de kredietlimiet uit te schakelen. 

Je dient in dat geval dan wel over voldoende geld te beschikken om ervoor te zorgen dat er een positief saldo op jouw bankrekening staat. Alleen in dat geval is het mogelijk om de mogelijkheid tot rood staan uit te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *