Laptop in termijnen betalen

Is een laptop in termijnen betalen verstandig? Een laptop kopen in termijnen zorgt er bijna altijd voor dat de aanschafkosten hoger uitvallen. Er wordt een krediet verstrekt, waarover je rente dient te betalen. Geld lenen kost nu eenmaal geld.

Het gebruik van externe kredietverstrekkers

Om een lening te mogen verstrekken dien je in het bezit te zijn van een vergunning. Een elektronicazaak is doorgaans niet in het bezit van een dergelijke vergunning. Daarom wordt er een externe kredietverstrekker ingeschakeld.

Wanneer je een laptop koopt en je gaat deze laptop betalen in termijnen, is er eigenlijks sprake van twee overeenkomsten. Ten eerste ga je met de elektronicazaak of de webshop een koopovereenkomst aan. Daarnaast wordt er een kredietovereenkomst opgesteld met de kredietverstrekker. Uiteindelijk  ga je de termijnen en de rente betalen aan de kredietverstrekker.

Hoge rente bij koop op afbetaling

De rente die in rekening wordt gebracht is erg hoog te noemen. Zo maakt BCC gebruik van Tinka.

De rente die wordt berekend bedraagt op dit moment 9,9%. Dit is praktisch gelijk aan de maximale toegestane rente. Daarnaast wordt er als voorwaarde gesteld, dat je maandelijks 2% van het openstaande bedrag dient te betalen.

Dit vertoont erg veel gelijkenis met een persoonlijke lening. Het enige verschil is dat de rente veel hoger is. Deze rente is bijna het dubbele van de rente bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet. 

Laptop kopen in termijnen

Kopen op afbetaling bij de Media Markt

De Media markt maakt gebruik van Santander Consumer Finance. Hier bedraagt de rente 10%. Dus ook een laptop in termijnen betalen bij de Mediamarkt zorgt ervoor dat deze fors duurder uitvalt. 

Stel je gaat 500€ in termijnen betalen en je doet dit voor een periode van 5 jaar. Dan zal je uiteindelijk 631€ dienen te betalen. Op die manier valt de laptop van 500€ maar liefst 26,2% duurder uit.

Hierbij is het ook zo, dat de rente op dit moment is gemaximeerd door de overheid. Dit is echter een tijdelijke maatregel.

Alternatieven voor kopen op afbetaling

In onze opinie is een laptop in termijnen betalen een dure optie. Er zijn betere opties.

Sparen en dan kopen

De beste optie is om eerst te sparen en dan pas de aankoop te doen. Op die manier bespaar je de rente die je anders dient te betalen. Daarnaast is de laptop dan ook direct van jou. Bij een koop op afbetaling gaat het eigendom pas over, na het voldoen van de laatste termijn.

Op tijd beginnen met sparen, voorkomt dat je een lening dient af te sluiten, of dat je dient te kopen op afbetaling. Wil je bijvoorbeeld over een jaar een nieuwe laptop kopen? Bereken dan eens hoeveel je vanaf nu per maand dient te sparen om tegen die tijd het bedrag bij elkaar te hebben. Een goede financiële planning voorkomt dat je geld dient te lenen.

Op die manier kun je de extra kosten besparen, in de vorm van de te betalen rente. Je hebt dan ook meer plezier van jouw nieuwe laptop, omdat je er niet maandelijks voor hoeft te betalen.

Een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten

De rente bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening begint zo rond de 5%. Dit is de helft van hetgeen in rekening wordt gebracht bij een koop op afbetaling. Uiteindelijk ben je dan ook de helft goedkoper uit. Je kunt dus ook proberen om een lening aan te vragen bij een andere kredietverstrekker, die een lagere rente hanteert.

Een goedkopere laptop kopen

Je kunt jezelf ook afvragen of een goedkopere laptop niet voldoende is. Hiervoor is het van belang, om te bekijken wat je met de laptop gaat doen. 

Indien je deze voornamelijk gaat gebruiken voor het internetten, dan heb je helemaal geen laptop met een zware processor nodig. Ga je daarentegen veel gamen, dan zal je er niet onderuit komen om een relatief dure laptop aan te schaffen.

Laptop betalen in termijnen

In de praktijk is het echter wel vaak zo, dat mensen een te dure laptop aanschaffen voor hetgeen zij ermee gaan doen. 

BKR toetsing

Indien het bedrag van de afbetaling meer dan 250€ bedraagt zal er een BKR toetsing plaatsvinden en zal dit ook als een lening in het BKR register worden opgenomen. Een laptop in termijnen betalen zonder BKR toetsing is dan ook slechts zeer beperkt mogelijk. 

Je zal dan een fors gedeelte direct dienen te betalen, om zodoende ervoor te zorgen dat het resterende openstaande bedrag beneden de 250€ blijft. Een nieuwe laptop kost toch al snel minimaal 500€, waardoor jezelf direct 250€ dient te betalen om te kunnen kopen zonder BKR registratie.

Iets kopen op afbetaling wordt gelijk gesteld aan het afsluiten van een lening. Dit maakt dat een laptop op afbetaling zonder BKR slechts zeer beperkt mogelijks. 

De BKR toetsing kan er ook toe leiden dat de koop op afbetaling wordt afgekeurd. indien je in het bezit bent van een negatieve BKR noeting, dan is die kans zeker aanwezig. Onderschat dan ook niet de rol van de BKR check, wanneer je op het punt staat een laptop op afbetaling te kopen. De goedkeuring van een lening is geen vanzelfsprekendheid.

Verkijk je niet op de maandelijkse kosten

Bij een laptop betalen in termijnen zal het maandbedrag doorgaans niet al te hoog uitvallen. Let er echter wel op, dat je hier geen gewoonte van gaat maken. Dan zal je al snel een groot gedeelte van jouw salaris kwijt zijn aan de maandelijkse kosten van de afbetaling, van verschillende producten die je op die manier hebt gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *