Lening aanvragen

Wil je een lening aanvragen, dan zijn er een aantal vragen die je voor jezelf dient te beantwoorden. Wij hebben de, in onze opinie, belangrijkste overwegingen op een rij gezet.

Waarvoor en voor hoeveel geld wil je een lening aanvragen?

Hetgeen je met het geld wat je wilt lenen wilt doen, is van belang om het juiste type lening te selecteren. 

Het meest voorkomende voorbeeld is het kopen van een huis. Hiervoor sluit je een hypotheek af. Dit omdat je via een hypotheek het meeste geld kunt lenen en bovendien de rente die je dient te betalen het laagst is. Ga je een huis kopen, dan is een lening aanvragen vrij vanzelfsprekend een hypotheek.

Wil je een auto, bankstel of nieuwe tv kopen, dan is of een doorlopend krediet of een persoonlijke lening het type lening wat hier het beste bij past. 

Bij een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd en weet je precies wat je dient te betalen.Een doorlopend krediet daarentegen biedt meer flexibiliteit. Welke lening je het beste kan aanvragen, hangt in dit geval ook af van persoonlijke voorkeuren.

Heb je een dringend geld tekort, wat niet al te groot is, dan kan je een minilening of flitskrediet afsluiten. Op die manier kan je snel geld lenen, maar een niet al te groot bedrag. Zo kan je maximaal 1000 euro lenen.

Lening aanvragen voor auto

Hoe lang wil je beschikken over het geld?

Op welke termijn denk je de lening weer te kunnen aflossen. Heb je bijvoorbeeld over een maand het geld beschikbaar om een lening terug te betalen, dan is een minilening een geschikte keuze. 

Gaat er echter een paar jaar overheen, dan is een persoonlijke lening of doorlopend krediet een betere keuze.

Heb je meerdere leningen openstaan of een negatieve bkr registratie?

In dat geval is een lening aanvragen veelal beperkt tot het aanvragen van een minilening. Dit omdat een doorlopend krediet of persoonlijke lening je in deze situaties niet snel verstrekt zal worden. Geld lenen zonder BKR is beperkt tot het aanvragen van een flitskrediet.

Hoe snel heb je het geld nodig?

Zit je dringend verlegen om geld en heb je het liefst zo snel mogelijk de beschikking over het geld, dan is een minilening weer de aangewezen lening.

Dit omdat je via het afsluiten van een flitskrediet al binnen 24 uur geld op je rekening kan hebben staan. 

Snel een lening afsluiten

Bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening gaat hier langer overheen. Een hypotheek aanvragen neemt nog langer in beslag. 

Wil je snel van een lening af?

Een doorlopend krediet en persoonlijke lening hebben doorgaans een minimale looptijd van 48 maanden. Een doorlopend krediet kan je wel als het ware aflossen, zodat het openstaande saldo nul wordt. In dat geval betaal je geen rente meer.

Bij een persoonlijke lening gaat dit niet zo gemakkelijk. Het is vaak standaard dat je bij vervroegd aflossen een boete dient te betalen. 

De maximale looptijd van een persoonlijke lening of doorlopend krediet varieert en hangt af van jouw leeftijd. Langer dan 120 maanden zal je deze echter niet snel tegenkomen.

Een minilening heeft een veel kortere looptijd, die doorgaans maximaal 62 dagen bedraagt.

Wil je een vast bedrag of flexibel bedrag per maand betalen?

Wil je zekerheid, en geeft een vaste rente en precies hoeveel je elke maand dient te betalen, jouw een gerust gevoel, dan is het aannemelijk dat een persoonlijke lening het beste bij jouw past.

Ben je opzoek naar een goedkopere lening?

Heb je bestaande leningen maar heb je het gevoel dat je teveel rente betaald, dan kan je op zoek gaan naar een lening met een lagere rente. 

Houdt echter bij een lening aanvragen wel rekening met een eventuele boete bij vervroegd aflossen. Deze is doorgaans afhankelijk van de resterende looptijd van de lening. De boete die je dient te betalen bepaald of het aantrekkelijk is om een lening over te sluiten of niet. 

Vergelijken van leningen

Voordat je een lening afsluit is het in onze opinie verstandig om verschillende leningen met elkaar te vergelijken. 

Op die manier weet je zeker dat je kiest voor de lening met de beste voorwaarden. En hiermee bedoelen wij vooral de lening met de laagste rente.

Dit geldt niet voor een minilening. Deze leningen hebben een vaste rente en bovendien zijn er in Nederland slechts een beperkt aantal aanbieders, zoals Saldodipje en Ferratum, die allemaal dezelfde rente hanteren.

Leningen vergelijken

Geld lenen kost geld

Dit geldt voor elke lening die je afsluit. Voor een lening dien je nu eenmaal rente te betalen. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet, persoonlijke lening of hypotheek wordt er doorgaans een financieel advies verstrekt. In dit advies wordt exact uiteen gezet hoeveel je gedurende de looptijd aan rente dient te betalen.

Een minilening sluit je af zonder de tussenkomst van een financieel adviseur. Dit vergt dan ook meer eigen verantwoordelijkheid. Je dient zelf te bepalen of je instaat bent het bedrag van de lening binnen de gestelde looptijd weer terug te betalen. 

Waar kan je een lening afsluiten?

Je kan dit doen bij jouw bank, waar je ook jouw bankrekening hebt lopen. In onze opinie is het echter raadzaam altijd het aanbod van de bank te vergelijken met hetgeen je online kan vinden. 

Is het aanbod van jouw bank wel het beste wat je kan krijgen, of zijn er online andere aanbieders die een beter aanbod hebben dat bij jouw wensen past.

Het aanvragen van offertes is eenvoudig en vrijblijvend. Het kost je alleen wat tijd om verschillende aanvragen online in te dienen. Daarentegen kan het je, zeker als het om een groter bedrag en een langere looptijd gaat, veel geld besparen.

Een lening afsluiten of een lening aanvragen is niet mogelijk op onze website. Wij zijn een puur informatieve website en geven geen persoonlijk advies en bemiddelen niet. Overweeg je een lening af te sluiten, dan kan je een van de genoemde aanbieders op onze website bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *