Lening bij de bank

De meeste mensen die geld willen lenen, denken dan als eerste aan een lening bij de bank.  Dit is logisch, want dit is van origine waarvoor banken zijn opgericht. 

Er is echter veel veranderd op dit gebied. Er zijn nu veel meer mogelijkheden om een lening af te sluiten. Via het internet kan je bijvoorbeeld snel geld lenen en zelfs ook direct van particulieren lenen.

De rente bij een lening van de bank

Het belangrijkste bij het aanvragen van een lening is de rente die je dient te betalen. Daarom hebben wij eens gekeken naar welke rente een bank in rekening brengt. 

Een doorlopend krediet en de rente

Dit is een momentopname van vandaag, 27 juli 2020, dus dit kan op een ander moment andere resultaten opleveren: Wij zijn bij zowel het doorlopende krediet en de persoonlijke lening uitgegaan van een lening voor een bedrag van 25,000€. 

De te betalen rente voor een doorlopend krediet ziet er alsvolgt uit:

  • Defam 4,5%
  • Qander 4,9%
  • SNS Bank 6,5%
  • ING 6,7%

Het valt direct op dat de banken niet degene zijn die een lening het goedkoopst aanbieden. 

De goedkoopste lening bij een bank bedraagt 6,5%, terwijl je via Defam al voor 4,5% kan lener. 

Bij een looptijd van 10 jaar voor dit doorlopend krediet van 25,000€, scheelt je dit gedurende de looptijd van de lening ruim 2,800€ aan rente. Vergeet niet dat rente van een doorlopend krediet niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting is, dus dit is het verschil wat je direct in de portemonnee terug zult zien.

Een persoonlijke lening en de rente

Eenzelfde vergelijking voor een persoonlijke lening levert kleinere verschillen op. Toch is hier ook de goedkoopste bank, te weten de ABN AMRO met een rente van 4,2% voor 5 jaar niet de goedkoopste. Zowel Defam en de Interbank bieden namelijk een rente van 3,9%.

  • Defam 3,9%
  • Quander 3,9%
  • ABN AMRO 4,2%
  • ING 5,1% 

Leningen worden steeds moeilijker te verkrijgen

Banken worden steeds terughoudender met het verstrekken van leningen. Zeker nu er een economische crisis op komst is, zullen deze voorwaarden nog strikter worden gevolgd. 

Geld lenen met een negatieve bkr registratie is zowiezo al uitgesloten. Daarnaast is geld lenen met een tijdelijk contract, gegeven de huidige economische verwachtingen, ook iets wat niet eenvoudig zal worden gedaan.

Daarnaast zal het bedrag dat je kunt lenen ook beperkt zijn. Banken houden nu eenmaal niet van risico. De huidige economische verwachtingen betekent voor een bank een risico voor het verstrekken van slechte leningen. Dit zijn leningen die niet worden terugbetaald.

Lening bij de bank lastig

Wat als je snel geld nodig hebt?

Door het hanteren van strikte voorwaarden is het aanvragen van een lening bij een bank ook best wel een tijdrovend proces. Indien je snel geld nodig hebt, dan kan dit best wel frustrerend zijn. 

Indien het geld dat je dringend nodig hebt niet meer bedraagt dan een paar honderd euro, dan zou je een minilening kunnen overwegen. Het geld van een minilening heb je namelijk al binnen 24 uur op je bankrekening staan. Daarnaast vindt er geen BKR controle plaats en is een vast contract geen vereiste.

Het verschil tussen te betalen rente en spaarrente

Op het moment dat wij op zoek gingen naar de rente die in rekening wordt gebracht bij het afsluiten van een lening, waren we best wel geschokt door de hoogte van deze rentes.

Als je er vanuit gaat dat hetgeen je zelf aan rente ontvangt, dan is de rente die je dient te betalen bij het afsluiten van een lening bij de bank hoog te noemen. 

Daarnaast verstrekt een bank alleen een lening als zij er vrijwel zeker van zijn dat deze wordt terugbetaald. De voorwaarden die zij opleggen zijn dermate strikt, dat zij slechts een klein risico lopen.

Lenen tegen een lagere rente

Naast het geld lenen via een bank of via een andere kredietverstrekker, is er ook nog de optie om te lenen van een particulier. 

Gegeven het bovenstaande, het enorme verschil tussen de rente die mensen ontvangen en hetgeen mensen dienen te betalen, is dit in onze opinie een logische ontwikkeling. 

Door in te spelen op de grote winst die door banken wordt gemaakt, wordt er eenvoudig een win-win situatie gecreëerd. Degene die een lening verstrekt ontvangt meer rente dan het geval is bij een spaarrekening bij een bank en degene die een lening afsluit, betaalt minder rente.

Bij een bank is het verschil tussen de rente die wordt betaald en de rente die wordt ontvangen in sommige gevallen wel meer dan 6%. Doordat een platform zoals Lender-Spender slechts 1% aan commissie in rekening brengt, is er een verschil van 5% rente, dat kan worden gedeeld tussen de leningverstrekker en de leningnemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *