Een lening oversluiten loont dat

Je ziet regelmatig advertenties voorbij komen waarbij er wordt gezegd dat een bestaande lening oversluiten geld kan besparen. Is dit nu echt zo, of is dit pure marketing? Wij hebben het uitgezocht en hier kan je onze bevindingen teruglezen.

Voorwaarden van een lening

Hier begint het allemaal mee. Wat zijn de voorwaarden van jouw huidige lening? Heb je de mogelijkheid om zonder kosten vervroegd af te lossen, of worden er dan kosten in rekening gebracht. Voorwaarden worden nogal eens over het hoofd gezien. Bijna niemand heeft er zin om pagina`s met voorwaarden door te lezen. 

En daarnaast is het meestal ook nog redelijk technisch geschreven zodat je deze ook echt met aandacht moet doornemen om het goed te begrijpen. Toch is het in onze opinie vooral bij het afsluiten van een lening verstandig om hier de tijd voor te nemen. 

Meerdere leningen in een keer vergelijken

Het aanvragen en vergelijken van verschillende leningen kan best veel tijd in beslag nemen. Je dient op elke website een aanvraag in te dienen en daarbij een behoorlijk vragenlijst door te lopen.

Op bijvoorbeeld de website van kredietspotter wordt dit werk je grotendeels uit handen genomen. Zij vergelijken voor jouw verschillende leningen en komen met het aanbod wat voor jou het beste past. Op die manier wordt een lening oversluiten sneller en gemakkelijker.

Via kredietspotter kan je eenvoudig een  vrijblijvende offerte aanvragen. Zij werken samen met verschillende en genormeerde kredietaanbieders.

Je kunt al een lening afsluiten voor 4,1% rente. Betaal je op dit moment een hogere rente dan zou je op jouw lening kunnen besparen.

Het Nederlandse kredietcollectief is een andere kredietverstrekker waar je eenvoudig een vrijblijvende offerte kan aanvragen. Je krijgt dezelfde nog bericht over jouw offerte aanvraag.

Het Nederlands kredietcollectief werkt onder meer samen met bedrijven zoals Nationale Nederlanden en bank Santander.

Afsluitprovisie is verboden - Goed nieuws voor het oversluiten van een lening

Tegenwoordig mogen er geen kosten meer in rekening worden gebracht voor het afsluiten van een nieuwe lening. Sluit je een lening af via een tussenpersoon, dan dient de kredietverstrekker de tussenpersoon te betalen. Hiervoor mogen zij geen extra rekening meer sturen. Dit dient te worden verwerkt in de te betalen rente. Dit komt de transparantie ten goede.

Voor verzekeringsadvies mag er echter wel een commissie in rekening worden gebracht aan de particulier. Het maximale bedrag is 500€.

Indien je via een tussenpersoon een lening afsluit is het voor deze tussenpersoon dus erg interessant om ook een aantal verzekeringen te verkopen. Hiervoor kan niet alleen hij of zij jouw een rekening sturen, zij zullen ook nog een commissie van de verzekeraar krijgen.

Dit zou ik altijd in mijn achterhoofd houden wanneer een tussenpersoon over verzekeringen begint.

Commissie oversluiten lening

Voor het overstappen is het afschaffen van de afsluitprovisie een goede zaak. Dit maakt het aantrekkelijker.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Een kenmerk van een doorlopend krediet is dat je dit bedrag niet direct in zijn geheel hoeft op te nemen. Je betaalt dan alleen rente over het bedrag wat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Bij een persoonlijke lening krijg je in een keer het gehele bedrag op je rekening gestort. Je betaalt dan ook rente over het gehele bedrag.

Minilening

Heb je een minilening afgesloten, dan kan het interessant zijn om te kijken welke leningen je eventueel kan afsluiten, ter vervanging van deze lening. Een minilening wordt ook wel een flitskrediet genoemd en is gericht op snel geld lenen, maar je betaalt daar wel een hoge rente voor.  Een lening oversluiten en dan een mini lening oversluiten naar een andere type lening kan zeker lonen.

De rente

Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Deze kan omhoog of omlaag gaan.Dit is logisch. Heb je een hoog doorlopend krediet en gaat de rente stijgen, dan wordt het interessant om meer geld op te nemen. Dit kan echter nadelig zijn voor de kredietverstrekker omdat zij in die situatie zelf meer rente dienen te betalen.

Lagere rente bij hogere leningen

Het is doorgaans zo dat des te meer je leent, des te lager het rentepercentage wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat er een opslag voor de kosten wordt meegerekend. Bij een hoger bedrag kan deze opslag lager worden doordat het absolute bedrag hoger is. Heb je meerdere leningen dan kan het dus interessant zijn deze leningen samen te voegen en over te sluiten in één nieuwe hogere lening. Zeker als één van de leningen nog een oude lening is en daardoor waarschijnlijk ook een dure lening 

Dit is dan ook direct een van de meest voorkomende redenen om een lening over te sluiten. Daarnaast is het ook gewoon overzichtelijker één lening te hebben dan verschillende kleinere lening.

Aflossen

Bij een persoonlijke lening betaal je een vast bedrag per maand. Dit is een bedrag voor de aflossing en rente.

Bij een doorlopend krediet betaal je doorgaans een percentage van de hoofdsom, plus de rente over het opgenomen bedrag. Dit kan dus variëren van maand tot maand.

Lening vervroegd aflossen

Vervroegd aflossen

Bij een doorlopend krediet heb je veel meer vrijheid. Je kan vrij opnemen en aflossen. Boetevrij aflossen is dan ook geen probleem. 

Bij een persoonlijke lening wordt er doorgaans wel een boete in rekening gebracht. Er zijn echter uitzonderingen waar het bij sommige kredietverstrekker boetevrij aflossen wel mogelijk is. Er zijn Europese richtlijnen opgesteld voor deze zogenaamde boeterente:

  • 0,5% van het bedrag met een looptijd van maximaal een jaar.
  • 1% van het bedrag met een looptijd van langer dan een jaar.

Persoonlijke lening versus doorlopend krediet

Op het eerste gezicht is een doorlopend krediet interessanter, aangezien je meer vrijheid geniet. Daarentegen is de rente op een doorlopend krediet hoger. Op dit moment is het renteverschil tussen beide lening soorten echter minimaal. 

Bij een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent. Het maandbedrag staat vast voor de gehele looptijd. Bij een doorlopend krediet kan het maandbedrag variëren. Ook staat de einddatum niet vast. Dit is wanneer je het doorlopend krediet hebt afgelost.

Doorgaans is de minimale looptijd van een persoonlijke lening of doorlopend krediet 120 maanden. Dit zodat de kredietverstrekker zeker kan stellen dat zij voldoende rente ontvangt om de kosten te denken. En daarbovenop natuurlijk nog winst te maken.

Vergelijken van leningen

Voordat je enig soort van verplichting aangaat is vergelijken een goede gedachte. Ook leningen kan je online prima vergelijken. Wel is het zo dat je eerst een vrijblijvende offerte dient aan te vragen alvorens je de exacte voorwaarden van een lening krijgt te zijn. 

Geld lenen kost geld

Dit is de bekend slogan. Is de reden van een lening oversluiten echter dat je op die manier kunt besparen, dan gaat het geld lenen je minder kosten. Je dient natuurlijk wel gewoon  elke maand rente en aflossing te betalen. Gratis wordt het helaas niet. Onze website is puur informatief. Je kunt hier dan ook geen lening afsluiten of een advies aanvragen. Daardoor verwijzen je graag door naar de op deze pagina genoemde kredietverstrekkers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *