Lening oversluiten met negatieve BKR

Je ziet vaak reclames voorbij komen waarbij er wordt beweerd dat je met het oversluiten van een lening veel geld kunt besparen. Maar is een lening oversluiten met negatieve BKR ook een optie?

Belangrijk is de vraag wanneer je de negatieve BKR registratie hebt opgelopen. Is dit nadat je de lening die wilt oversluiten hebt afgesloten? Dan zal oversluiten waarschijnlijk niet erg zinvol zijn. De kans dat je geld kunt lenen tegen betere condities is namelijk erg klein in dat geval.

Vergelijken en offertes aanvragen

Vergelijken van leningen is altijd gratis. Daarnaast kan je geheel gratis offertes aanvragen. Het enige wat dit je kost is jouw tijd. Wel dienen we te vermelden dat het in het geval van een negatieve BKR registratie lastig zal zijn om een lening te vinden met gunstige voorwaarden. 

Lening aanvragen met een negatieve BKR notering

Doorgaans worden er namelijk helemaal geen leningen verstrekt in het geval van een negatieve BKR notering. In de praktijk is de groep mensen die in het bezit zijn van een negatieve BKR codering aangewezen op een minilening.

Het oversluiten van een minilening is echter niet zinvol. De looptijd van deze lening is namelijk dermate kort, dat het je niks zal opleveren. Het is dan verstandiger om gewoon even het geduld op te brengen totdat de looptijd van de lening is verstreken. Dit zal echter nooit langer zijn dan 3 maanden, aangezien dat de maximale looptijd is dat een minilening wordt verstrekt.

Hoe loop je een negatieve BKR codering op?

Indien je niet op tijd aan jouw verplichtingen voldoet, voortvloeiende uit een lening, dan kan je tegen een negatieve BKR notering oplopen. Dit geldt voor zowel het betalen van de rente alsook de aflossing. 

Des te langer de achterstand wordt, des te negatiever deze BKR notering wordt. Vervolgens is het weer zo dat des te negatiever de BKR notering is, des te lastiger het wordt om geld te lenen.

Voorkom een negatieve BKR status

Het is dus altijd aan te raden om te voorkomen dat je een negatieve BKR notering oploopt. Dit heeft namelijk verstrekkende en vervelende gevolgen. En denk niet dat op het moment dat je alsnog aan de verplichtingen hebt voldaan, dat je dan direct van de negatieve notering af bent. Deze blijft je namelijk maar liefst 5 jaar achtervolgen.

Goed vergelijken voordat je gaat oversluiten

Het oversluiten van een lening is dan ook alleen interessant voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een dergelijke lening aanvragen houdt echter per definitie een check bij het bureau krediet registratie in.

Wanneer je een lening wilt gaan oversluiten, dan dien je goed te letten op de eventuele boete die je dient te betalen. Bij een doorlopend krediet zal er geen sprake zijn van een boete bij te vroege aflossing. 

Voor een persoonlijke lening zal de boete afhankelijk zijn van de resterende looptijd. De hoogte van de boete dien je vervolgens te vergelijken met de rente die je in de toekomst dient te betalen.

Vergelijk op basis van juiste periode

Let er echter wel op dat je de juiste vergelijking maakt. Ik heb persoonlijk wel eens een vergelijking voorbij zien komen waarbij dit niet correct werd uitgevoerd. Je dient de rentebesparing alleen te berekenen voor de resterende looptijd van de huidige lening. 

Nadat de looptijd van de lening is verstreken kan je namelijk zowiezo een nieuwe lening afsluiten tegen betere voorwaarden. Dit is geen daadwerkelijke besparing.

Hoeveel kan ik lenen is een vraag die veel mensen zich stellen. Dit is op voorhand niet exact aan te geven. Dit hangt af van het inkomen dat je geniet, overige financiële verplichtingen en of je in vaste loondienst bent of niet.

Een lening oversluiten met een negatieve BKR registratie is vaak niet lonend. Het is verstandiger om er eerst voor te zorgen dat de negatieve BKR registratie verdwijnt. Dit kan helaas wel tijdrovend zijn. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook in dit geval. 

Niet alleen een lening afsluiten wordt op die manier eenvoudiger, het kan je ook veel geld besparen. Je bent dan namelijk niet alleen aangewezen op een minilening, maar kan dan ook een doorlopend krediet afsluiten, voor welke lening je veel minder rente dient te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *