Lening zoeken

Een lening zoeken, kan of heel erg eenvoudig zijn, of een hele lastige opgave worden. Dit hangt maar net van jouw persoonlijke situatie af.

Inkomen en andere schulden en verplichtingen

Heb je een goed inkomen en daarnaast geen andere schulden of een negatieve BKR notering, dan is het vrij eenvoudig om een lening af te sluiten. Een lening zoeken zal je dan ook weinig tijd in beslag nemen. 

Je bent in dat geval namelijk een laag risico voor een bank of andere kredietverstrekker en dan willen zij jou graag als klant binnenhalen.

Des te lager jouw inkomen, of des te hoger andere schulden en verplichtingen des te lastiger wordt het zoeken naar een lening. Dat wil niet zeggen dat dit onmogelijk wordt, maar je dient er wel op te rekenen dat je waarschijnlijke meerdere aanvragen zult moeten indienen, alvorens je een lening krijgt goedgekeurd. 

Ook het bedrag dat je kan lenen in een dergelijke situatie zal lager uitvallen.

Lenen met een BKR registratie

Een bkr registratie kan dit allemaal nog lastiger maken. Een lening zoeken indien je in het bezit bent van een negatieve bkr notering, maakt het een behoorlijke uitdaging. 

De verschillende BKR noteringen

Hier speelt ook hoe negatief deze BKR notering is, een rol. Heb je bijvoorbeeld een achterstand opgelopen, maar ben je snel in staat geweest om deze weer in te lopen, dan zullen de gevolgen nog niet direct al te groot zijn. 

Heb je echter een lening gehad en heb je deze niet afgelost, dan zal de BKR notering dermate negatief zijn, dat het aanvragen van bijvoorbeeld een persoonlijke lening praktisch onmogelijk zal worden. Geld lenen zonder BKR toetsing is in de praktijk erg beperkt.

Een lening zoeken voor jouw behoeften

Op de vraag hoeveel kan ik lenen, zijn er meerdere factoren die een rol spelen. De hoogte van het inkomen, met daarnaast andere verplichtingen, bepaald hoeveel je vrij te besteden hebt. Welk bedrag je nodig hebt, bepaal jezelf.

Hoeveel geld er daadwerkelijk wordt verstrekt wordt door de kredietverstrekker bepaald. 

Dit is een belangrijk gegeven voor het vaststellen van de hoogte van een maximale lening. 

Des te meer je te besteden hebt, des te eenvoudiger je de rente en aflossing kan opbrengen, des te lager het risico op niet terugbetaling wordt. En dat is iets waar een kredietverstrekker altijd naar kijkt. Wat is het risico dat zij lopen bij het verstrekken van een lening?

Lening voor jouw behoeften

Online zoeken naar een lening

Een lening zoeken doe je in eerste instantie online. Op die manier heb je eenvoudig en snel toegang tot veel kredietverstrekkers en ook tot veel verschillende type leningen. Zo kan je eenvoudig op zoek gaan naar een verstrekker van een doorlopend krediet, maar ook verstrekkers van minileningen vind je online. 

Het is tegenwoordig zo dat je eigenlijk de deur niet meer uit hoeft om een lening te zoeken. Online vind je het grootste aanbod en daarnaast gebeurd de afhandeling van de aanvraag vaak ook online. 

Alleen indien je een persoonlijk advies gesprek wenst, dien je nog op een kantoor van een kredietverstrekker te verschijnen. Bij hypotheken is dit vaak nog wel de standaard. Bij een hypotheek wordt er bijna altijd advies verstrekt.

Het betalen van rente en aflossing

Wanneer je een lening afsluit, dien je na ontvangst van het geld, rente en aflossing te gaan betalen. Geld lenen kost nu eenmaal geld.

Hoeveel dit is, hangt af van het bedrag dat je hebt geleend en hoe hoog de rente is die je dient te betalen.

Bij een minilening leen je een paar honderd euro, waardoor de te betalen rente en aflossing niet al te hoog zijn.

En ook al is bij een hypotheek de rente doorgaans laag, het bedrag is vaak weer erg hoog, waardoor je toch een behoorlijk bedrag per maand dient te gaan betalen. 

Aflossing en rente

Kiezen voor een vaste of variabele rente?

Daarnaast kan je ook kiezen voor een lening met een vaste rente, zodat de maandelijkse verplichting vooraf vaststaat, of een lening met een variabele rente. 

In dat geval zal je bij een dalende rente minder gaan betalen maar indien de rente gaat stijgen, zal je direct meer gaan betalen.

De afhandeling van een aanvraag van een lening

Aanvragen van een lening worden doorgaans snel in ontvangst genomen. Indien je jouw aanvraag goed en volledig invult, zal de afhandeling van de aanvraag sneller gaan. 

Het kan echter voorkomen dat je aanvullende vragen dient te beantwoorden. Of dat je aanvullende bewijsstukken dient te overleggen. Denk bijvoorbeeld aan jaarcijfers, indien je een zzp`er bent. Des te meer je wilt lenen, des te groter de kans is dat er om meer informatie wordt gevraagd. 

Vaak kan je deze informatie of aanvullende documenten echter gewoon per e mail verstrekken.

De afhandeling van een aanvraag voor een minilening gaat het snelst. Daarnaast wordt er ook bijna per direct overgegaan tot het uitbetalen van het geleende bedrag. 

Dit kan soms zo snel zijn, dat je op de dat je een lening hebt aangevraagd, je nog over het geld kan beschikken. Wel is het zo dat het bedrag dat je op deze manier kunt lenen beperkt is. Vaak wordt er op deze manier een maximale lening van 400 euro of 500 euro verstrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *