Loandome

De AFM voert al tijden een strijd tegen het verstrekken van een minilening of flitskrediet. Hierdoor is het aantal aanbieders van dit soort leningen drastisch verminderd. Zo waren er in het verleden bedrijven zoals Caspher en Loandome die beide inmiddels niet meer bestaan.

Een te hoge rente bij een lening via Loandome

Omdat er hoge rentes werden gerekend bij het verstrekken van een minilening is dit een doorn in het oog van de AFM. Er zijn dan ook al verschillende rechtszaken gevoerd, tegen bijvoorbeeld Loandome, om het verstrekken van deze leningen te stoppen.

De rente die wordt berekend valt echter binnen de maximaal toegelaten kredietvergoeding. Wel is het zo dat een minilening aanvragen niet mogelijk is zonder een garantstelling. En deze garantstelling is dan ook het discussiepunt tijdens de rechtszaken. 

De vraag is hier, of deze garantstelling kan worden gezien als verborgen kosten die bovenop de kosten van de lening komen.

De verplichting tot een garantstelling

Het is zo dat je niet verplicht bent om een garantstelling aan te vragen via de verstrekker van de minilening. Alleen indien je de garantstelling op die manier regelt worden er extra kosten in rekening gebracht. En dan dient er te worden vermeld dat in dat geval de kosten van deze garantstelling erg hoog te noemen zijn. Lenen via een flitskrediet wordt duur door een externe garantstelling.

Je hebt ook de mogelijkheid om zelf een garantstelling te regelen. In dat geval worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor de garantstelling.

Aan de ander kant is het zo dat de mensen die een mini lening afsluiten doorgaans een behoorlijk hoog kredietrisico bezitten. Vaak is er sprake van een negatieve BKR codering waardoor zij zich wenden tot het afsluiten van een minilening. 

Aangezien het gaat om geld lenen zonder BKR toetsing, dient de verstrekker van de kleine lening uiteraard wel enige zekerheid te hebben dat de verstrekte lening en de rente op tijd worden terugbetaald.

Zonder een garantstelling is het niet mogelijk een minilening af te sluiten. Dit is dan ook direct het argument dat wordt aangehaald tijdens de rechtszaken, het zou om verborgen en te hoge kosten zou gaan. 

Het rentepercentage voor een kleine snelle lening

De rente die in rekening wordt gebracht is echter te vergelijken met het rood staan bij een bank. Ook bij het te laat betalen van een creditcard rekening wordt er eenzelfde rente in rekening gebracht zoals minilening aanbieders dat doen. 

Denk hierbij aan  een rente die op jaarbasis ongeveer 14% bedraagt.

Waarom kiezen mensen voor lenen zonder BKR controle?

Waar in mijn opinie aan voorbij wordt gegaan is de reden waarom iemand snel geld nodig heeft. Dreigt er bijvoorbeeld een incassotraject omdat je een rekening niet kan betalen, dan brengt dit ook hoge kosten met zich mee. En dan nog maar niet te spreken over het te laat betalen van een verkeersboete. 

Vaak komen de mensen die een minilening afsluiten en op die manier geld willen lenen niet in aanmerking voor een doorlopend krediet. Daarnaast is er vaak ook slechts een bedrag van 500 euro benodigd om de acute geldnood op te lossen. 

Maar een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan je vaak alleen maar aanvragen vanaf 2,500 euro. En voordat je een dergelijke lening kunt afsluiten dien je aan allerlei voorwaarden te voldoen.

Met name van de verhoging van de verkeersboetes vind ik hypocriet ten opzichte van de rechtszaken tegen aanbieders van flitskredieten. Want het is dezelfde overheid die wel een verkeersboete bij te laat betalen kan verdriedubbelen. Dit is een belangrijke reden waarom mensen in acute geldproblemen geraken waardoor snel geld lenen vaak noodzaak is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *