Malafide kredietverstrekkers

Je dient online steeds meer op te letten. Ook als het gaat om malafide kredietverstrekkers is er sprake van een sterke toename. In onze opinie is het dan ook onverstandig om in zee te gaan met een kredietverstrekker die je niet kent. En zeker indien deze niet in Nederland is gevestigd.

Hoe gaan malafide kredietverstrekkers te werk?

De meest gebruikelijke methode die door malafide kredietverstrekkers wordt gehanteerd, is dat je eerst een bedrag dient over te maken “om bepaalde kosten te dekken”. Indien je dit gedaan hebt, dan is de kans groot dat er nog een verzoek komt om bepaalde kosten te betalen. 

Dit gaat zo door totdat je ophoudt met betalen. Vervolgens hoor je niks meer. In plaats van een lening te ontvangen, heb je dan alleen maar geld betaald. Indien je ingaat op een dergelijk verzoek is de kans groot dat je vele euro`s kwijtraakt door deze scam.

Hierbij wordt er ook ingespeeld op het principe dat indien mensen al veel geld hebben overgemaakt geneigd zijn om nog één extra betaling te doen, om op die manier het verloren geld weer terug te krijgen. Een voorbeeld van een praktijkgeval is terug te lezen op Avro Tros opgelicht.

Verwerpelijk oplichting van kwetsbare personen

In onze opinie is een zeer verwerpelijke vorm van oplichting. Uiteraard is elke vorm van oplichting verwerpelijk, maar in dit geval ga je ook nog eens mensen oplichten die al krap bij kas zitten.

Want indien je niet krap bij kas zit, dan ga je geen lening aanvragen. Mensen die het financieel al lastig hebben worden hierdoor nog verder in de problemen gebracht.

Hoe herken je oplichtingspraktijken?

Je dient uitermate kritisch om te gaan met e-mails of berichten op sociale media die je voorbij ziet komen, waarin wordt beloofd dat je eenvoudig en vaak tegen een lage rente, geld kan lenen. 

Malafide kredietverstrekkers herkennen

Zeker berichten die worden geschreven in de trend van: 

“Ik had geld nodig, maar gelukkig kwam persoon X op mijn pad die mij het geld heeft geleend. En hij wil ook jou geld lenen”

In dergelijke situaties kan je er vanuit gaan dat het om oplichting gaat. In sommige gevallen bij specifiek op Nederland gerichte scams wordt er dan ook nog bij vermeld dat je kan lenen zonder een bkr toetsing. Of dat je snel geld kunt lenen zonder poespas. Dit omdat dit mensen erg aanspreekt.

Wat is de rol van de AFM

Uiteraard zijn malafide kredietverstrekkers een doorn in het oog van de autoriteit financiële markten (AFM). Het is voor hen echter uitermate lastig om hiertegen op te treden. Dergelijke malafide kredietverstrekkers bevinden zich namelijk bijna altijd buiten Nederland. 

En dan vaak ook nog buiten de Europese Unie. De AFM waarschuwt tegen dergelijke praktijken en dat is eigenlijk het enige wat zij kunnen doen.

De vergunning status controleren van een kredietverstrekker

Om leningen te verstrekken dien je als onderneming zijnde in het bezit te zijn van een vergunning. Voordat je een lening gaat afsluiten, is het in onze ogen dan ook verstandig om te controleren dat er een vergunning is afgegeven. 

Hierbij is het dan van belang om dit te controleren op de website van de autoriteiten van het land waar de vergunning is afgegeven. Dit omdat iedereen natuurlijk kan beweren dat hij of zij in het bezit is van een vergunning.

Zo is Saldodipje in het bezit van een Engelse vergunning. Onder deze vergunning worden er minileningen verstrekt aan onder meer Nederland.  

Online oplichting wordt een steeds groter probleem. Denk maar eens aan de grootschalige oplichting op het gebied van cryptocurrencies. Malafide kredietverstrekkers maken inmiddels helaas ook onderdeel uit van de online oplichtingspraktijken. Je dient inmiddels dus ook voorzichtig te zijn bij het online lenen van geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *