Een minilening is een lening met een aantal unieke kenmerken. Minilening aanbieders zijn bedrijven die zich specifiek hebben toegelegd op het verstrekken van kleine leningen, met als eigenschappen:

  • Kleine bedragen lenen.
  • Leningen met een korte looptijd
  • Snel geld op je rekening
  • Lenen zonder bkr toetsing

Kredietverstrekker

Lening

Looptijd

Direct aanvragen

100€ - 1,500€

30 - 90 dagen

100€ - 1,500€

30 - 90 dagen

Zijn minilening aanbieders Nederlandse bedrijven?

Dit is niet het geval. Een Nederlandse kredietaanbieder kan geen minilening aanbieden, zoals op dit moment online wordt gedaan. Dit omdat de Nederlandse wet- en regelgeving voorschrijft dat er een BKR toetsing dient plaats te vinden en dat de lening ook wordt ingeschreven bij het BKR.

De minilening aanbieders zijn onderdelen van Buitenlandse banken. Wel zijn het gerenommeerde banken vanuit Finland en Engeland. Dus geen bank uit een dubieus ver land. 

Wat zijn bekende aanbieders van kleine leningen in in Nederland?

In Nederland kan je op dit moment terecht bij Saldodipje en Ferratum, om een minilening aan te vragen en af te sluiten. Een lening aanvragen doe je rechtstreeks bij deze bedrijven en geheel online. Hier komen geen tussenpersonen aan te pas 

Ferratum

Ferratum is een groot bedrijf.dat sinds 2015 beursgenoteerd is. De aandelen zijn genoteerd aan de beurs in Frankfurt, een van de belangrijkste aandelenbeurzen in Europa. In totaal hebben zij 800,000 actieve klanten en zijn zij in 23 verschillende landen actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Finland. Zij zien zichzelf als een Fintech bedrijf, waarbij zij vernieuwing brengen binnen het bankwezen met een door hen zelf ontwikkeld kredietplatform. Zij opereren dan ook puur en alleen en online. Je zal geen bankkantoren van Ferratum tegenkomen. 

Saldodipje

Saldodipje maakt onderdeel uit van Ferratum UK LTD. Dit is een Europese marktleider op het gebied van het aanbieden van minileningen. Zij zijn inmiddels al bijna 15 jaar actief op dit gebied. Zij staan ingeschreven bij de Engelse variant van de kamer van koophandel (Chamber of Commerce) en zijn in het bezit van de in Engeland benodigde vergunning van de Financial Conduct Authority, wat de Engelse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten is. Het is dus zeker geen dubieus bedrijf aangezien zij in Engeland onder toezicht staan en aan alle daar geldende voorwaarden dienen te voldoen. 

Wat is een minilening nu eigenlijk?

Het begrip minilening wordt in verschillende benamingen gebruik. Zo kom je ook de naam flitskrediet of minikrediet regelmatig tegen. Dit omdat je als het ware binnen een flits geld kan lenen. Over het algemeen zijn de looptijden van de leningen 30 dagen of 45 dagen. 

Daarnaast kan je ook geen al te grote bedragen lenen. De bedragen die je kan lenen zijn vaste ronde bedragen, zoals 100 euro, 500 euro, 800 euro of 1000 euro lenen

De pluslening is een variant op de minilening. Het principe blijft hetzelfde. De looptijd is echter iets langer en is maximaal 62 dagen en de het bedrag wat je kan lenen in is 1500 euro. Het is dus als het ware een iets uitgebreidere minilening, maar je kan nog steeds snel geld lenen.

Lenen met een negatieve BKR registratie

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste kenmerk van een minilening. Doordat er geen BKR controle wordt uitgevoerd kan je ook een lening afsluiten indien je in het bezit bent van een negatieve BKR codering. Dit is iets wat bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet praktisch onmogelijk is.

Ook wordt de lening niet geregistreerd bij het BKR. Wil je nog een andere lening afsluiten of bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten  dan heeft een afgesloten minilening hier geen invloed op. 

De nadelen van een minilening

Ook bij kleine leningen geldt dat geld lenen geld kost. Je dient rente te betalen over het bedrag dat je wilt lenen. Daarnaast is de rente op een minilening behoorlijk hoog. 

Meerdere minileningen aanvragen

Bij Ferratum is het ook mogelijk een tweede minilening aan te vragen. Deze tweede lening kan je aanvragen tot aan maximaal 2 dagen voor de vervaldatum van de de eerste minilening. Op deze manier kan je of extra geld lenen, of de looptijd van de lening als het ware verlengen. 

Waarvoor kan je een minilening gebruiken?

Aangezien je een klein bedrag kan lenen met een korte looptijd, is een kleine lening geschikt voor uitgaven op de korte termijn. En dan voor uitgaven die niet hoger zijn dan 1,000€. Hierbij kan je denken aan het kopen van een nieuwe wasmachine, tv of andere huishoudelijke apparatuur. Maar ook voor rekeningen die je dringend dient te betalen en waarvoor je op dit moment even het geld niet hebt.

Leuke dingen doen

Zijn deze leningen legaal?

Omdat deze leningen volledig online worden verstrekt en de minilening aanbieders niet in Nederland zijn gevestigd zijn zij niet verplicht om een vergunning bij het AFM aan te vragen. 

Ondanks dat de minilening aanbieders niet in Nederland zijn gevestigd, zijn het wel bedrijven die binnen de Europese Unie zijn gevestigd. De regelgeving binnen de Europese Unie op het gebied van verstrekken van kredieten is strikt geregeld. En aan deze wetgeving dient deze aanbieders van minileningen zich wel te houden. Het gaat dus zeker niet om bedrijven uit verre landen waarbij er geen enkel toezicht is of geen wetgeving.

De AFM heeft in het verleden wel geprobeerd om actie te ondernemen tegen deze minilening aanbieders. Dit omdat het voor hen frustrerend is dat er leningen worden aangeboden aan Nederlanders zonder dat de AFM hier invloed op uit kan oefenen. Hierin zijn zij echter niet succesvol geweest en hebben ze dit inmiddels ook opgegeven. 

Hoeveel kost een minilening?

Minilening aanbieders werken niet voor niks. Er dient dus betaalt te worden voor een minilening. Doorgaans is dit de rente die je dient te betalen. 

Wat echter specifiek is voor een minilening is de garantstelling. Er wordt bij het afsluiten van een lening gevraagd om iemand die garant kan staan voor de terugbetaling van de lening, inclusief de verschuldigde rente. Deze garantsteller kan iemand zijn vanuit jouw familie of vriendenkring. Je hebt echter ook de mogelijkheid om via de minilening aanbieders Ferratum en Saldodipje een garantsteller aan te vragen. Hiervoor wordt dan een extra bedrag voor in rekening gebracht.

Heb je echter zelf iemand die je kan aandragen als garantsteller, dan betaal je alleen de rente. Houdt er wel rekening mee dat je in staat dient te zijn om de minilening netjes op tijd terug te betalen. Ben je niet in staat om op het overeengekomen tijdstip af te lossen, dan wordt het verschuldigde bedrag verhaald op de garantsteller. 

En daar zullen zij niet blij mee zijn en kan invloed hebben op jouw relatie met die persoon. In het overzicht hieronder hebben we een aantal voorbeelden weergegeven hoeveel een mini lening kost:

Kosten Minilening aanbieders

Zoals je in bovenstaand overzicht kan zien is de rente behoorlijk hoog. Omdat het echter om kleine bedragen gaat en de looptijd relatief kort, is het bedrag in Euro`s wat je aan rente verschuldigd ben weer niet al te hoog. Dit type lening voorziet in een behoefte aan extra geld, wat je op korte termijn nodig hebt, maar waar je ook niet al te lang over hoeft te beschikken. Bijvoorbeeld om de periode te overbruggen totdat je jouw vakantiegeld ontvangt of jouw salaris of uitkering. 

Over Flitskrediet aanbieders

Om misverstanden te voorkomen, op de website Flitskredietaanbieders kan je geen lening afsluiten. Ook bemiddelen wij niet of verstrekken wij geen advies. Voor algemene vragen over een kleine lening of over de website zelf kan je ons een email sturen. Voor adviezen of specifieke vragen met betrekking tot het afsluiten van een lening kan je jezelf wenden tot Saldodipje of Ferratum.