p2p lenen

P2p lenen is sterk in opkomst. Door niet te lenen van een bank, maar door te lenen van een andere persoon, kan je vaak fors goedkoper lenen. Dit is logisch, want hierdoor hoeft een bank niet te worden betaald. De vraag is echter of het eenvoudig is om op deze manier een lening te verkrijgen.

De markt voor P2P lenen

P2P staat voor Peer To Peer, oftewel twee gelijken. Op deze pagina gaan we dieper in op de professionele markt. Je zou namelijk ook geld lenen van een vriend in deze categorie kunnen scharen. Maar dit is niet wat we op deze pagina bespreken.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

Je hebt altijd mensen die graag geld willen lenen en aan de andere kant mensen die geld ter beschikking hebben en op zoek zijn naar rendement. Ofwel, vraag en aanbod. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen zijn er peer to peer platformen. Hierbij worden leningen aangeboden en vervolgens kan een belegger of investeerder beslissen om zijn geld daadwerkelijk uit te lenen.

Er zijn inmiddels talloze verschillende platformen. Het gaat echter dan vaak om leningen die worden aangeboden door grote kredietverstrekkers. In mijn opinie wordt dit eigenlijk ten onrechte onder de noemer peer to peer geplaatst.

In Nederland is er het platform van Lender en Spender. Dit is in mijn opinie wel echt een vorm van P2P lenen. Er komt namelijk geen kredietverstrekker aan te pas. Hetzelfde geldt  Fellow Finance, wat een Fins platform is.

Risico`s bij het uitlenen van het geld

Iemand die zijn geld gaat uitlenen wil zekerheid hebben, dat hij of zij zijn geld weer terugkrijgt. 

Absolute zekerheid op dit gebied zal je echter nooit krijgen. Er kan zich altijd iets voordoen, waardoor een lening niet wordt terugbetaald.

Om mensen over de streep te trekken om daadwerkelijk geld uit te gaan lenen, is het van belang dat de risico`s zoveel mogelijk worden beperkt. Er wordt dan ook vaak met zekerheden gewerkt, waardoor het risico op wanbetaling afneemt.

p2p lenen risico

Strikte criteria bij het aanvragen van een lening

Daarnaast wordt er ook gedegen onderzoek gedaan naar iemand die geld wil lenen. Tenminste, als het om een professioneel platform gaat. Dit leidt ertoe dat je niet zomaar even wat geld kunt lenen. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat de criteria waaraan je dient te voldoen om voor een lening aanmerking te komen, minstens net zo strikt zijn als bij een bank. 

Soms is het zelfs zo, dat de voorwaarden nog strikter zijn. De autoriteit financiële markten houdt ook een vinger aan de pols, om te voorkomen dat mensen die geld uitlenen worden benadeeld. Daarbij geven zij aan, dat er bij particuliere leningen sprake is van een meer dan gemiddeld risico.

Wanneer een lening bij de bank wordt geweigerd, dan is de kans groot dat ook een peer 2 peer platform het verstrekken van een lening zal weigeren.

Er zal bijvoorbeeld ook gekeken worden naar een BKR registratie. Een negatieve BKR registratie zal doorgaans tot een weigering van het verstrekken van een lening leiden.

Vergelijking met een consumptief krediet

P2P lenen laat zich het best vergelijken met een persoonlijke lening. Er staat van tevoren exact vast wat het rentepercentage zal zijn en wat de termijn is, waarbinnen de lening dient te zijn afgelost. Ook de bedragen die je kunt lenen laten zich goed vergelijken met een persoonlijke lening.

Het is namelijk niet zo als bij een minilening, dat je op deze manier even snel een paar honderd euro kunt lenen. Dit is simpelweg niet rendabel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *