Rekening courant krediet

Een methode om snel aan geld te komen is het aanvragen van een rekening courant krediet. Wel is het dan zo dat je deze van tevoren dient aan te vragen en af te sluiten. Wacht je tot het moment dat je snel geld nodig hebt, dan zal dit waarschijnlijk te lang duren.

Wat is een rekening courant krediet?

In de volksmond wordt dit rood staan genoemd. Je krijgt de optie om in de min te staan op jouw bankrekening. Hoeveel dit negatieve saldo mag zijn, hangt af van wat je bent overeengekomen met jouw bank.

In de praktijk wordt de naam rekening courant krediet vaak gekoppeld aan een zakelijk krediet. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan zowel op zakelijke als ook privé leningen betrekking hebben.

Een doorlopend krediet versus een rekening courant krediet

Een rekening courant krediet laat zich eigenlijk vergelijken met een doorlopend krediet. Je krijgt in beide situaties extra kredietruimte tot je beschikking. Maar voor beide leningen geldt ook dat je hier geen gebruik van hoeft te maken. 

Zolang je geen gebruik maakt van het krediet, betaal je ook geen rente. Je gaat pas rente betalen wanneer je het geld daadwerkelijk opneemt en uitgeeft.

Er is echter wel een groot verschil in de rente die je dient te betalen. Een doorlopend krediet kan je al afsluiten tegen een rente vanaf ongeveer 4,5%. De rente bij rood staan ligt rond de 10%. Dit was tot voor kort zelfs 14%. Inmiddels is dit naar beneden aangepast. 

Rekening courant krediet vergeleken

Het is echter zeker nog hoog te noemen. het is gelijk aan de rente die je dient te betalen bij een minilening. Geld opnemen van een rekening courant krediet is zeker niet goedkoop.

Wordt er een BKR controle uitgevoerd bij een toegestane roodstand?

Een krediet op deze manier wordt niet zonder een BKR controle verstrekt. Daarnaast zal je ook aan bepaalde inkomenseisen dienen te voldoen. Des te hoger de toegestane roodstand des te hoger het inkomen zal dienen te  zijn. De eisen kan je vergelijken met de eisen die worden gesteld bij het afsluiten van een lening zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Wil je sneller over geld beschikken?

Een minilening verkrijgen is  in de praktijk eenvoudiger. Bij deze lening wordt er namelijk geld verstrekt zonder bkr toetsing.

Daarnaast gelden er ook geen eisen wat betreft het inkomen dat je dient te verdienen, om in aanmerking te komen voor een lening. 

Als je daarbij ook nog in ogenschouw neemt dat het geld van een minilening binnen 24 uur op je bankrekening staat, dan heeft dit type lening in onze ogen behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een rekening courant krediet.

Rekening courant krediet

Een minilening versus rood staan

Het nadeel van een minilening is wel dat je slechts kort over het geld kunt beschikken. Een minilening heeft een looptijd van maximaal 90 dagen, maar vaak wordt deze termijn beperkt tot 30 dagen of 62 dagen. 

Een rekening courant krediet kan een looptijd hebben van meerdere jaren. En zolang je het geld niet opneemt, dan hoef je ook geen rente te betalen. Op die manier heb je altijd geld achter de hand. 

Dat is in onze opinie het grootste voordeel van op deze manier geld lenen. Maar zoals al gezegd, neem je wel het geld op, dan ga je ook direct een hoge rente betalen.

Sneller geld uitgeven met een extra krediet

Een extra krediet kan leiden tot extra geld uitgeven. Je hebt namelijk dit extra geld achter de hand, waardoor de verleiding om dit ook  uit te gaan geven, groter wordt. Dit is veel minder het geval in de situatie dat je eerst een lening dient aan te vragen alvorens je de beschikking krijgt over extra geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *