Rentestijging

Er is nu echt sprake van een rentestijging. De grote vraag is tot welke hoogte de rente zal gaan stijgen. De renteverhoging zal ervoor zorgen dat geld lenen duurder zal worden. Dit is inmiddels al zichtbaar bij de hypotheekrente. 

Daarnaast is het de vraag of dit een tijdelijk effect is, of dat we op de lange termijn een hogere rente zullen gaan zien.

De reden voor het stijgen van de rente

De Europese centrale bank stelt de rente vast.  Om een economie te ondersteunen wordt vaak de rente verlaagd. Dit maakt het namelijk aantrekkelijk om te gaan investeren. Wanneer er sprake is van een hoge inflatie, dan wordt doorgaans de rente verhoogd. Dit zou de inflatie dienen af te remmen. 

Of dit nu ook het geval zal zijn, dat waag ik te betwijfelen. De inflatie wordt gedreven door de hoge energie en brandstofprijzen. Het lijkt mij niet dat door een hogere rente deze prijzen gaan dalen.

Gevolgen voor banken

Banken trekken geld aan van de centrale banken. Tot op heden krijgen zij geld toe wanneer zij op deze manier geld aantrekken. Na de eerste verhoging van 0,25 procent per 1 juli is de verwachting dat per 1 september de rente nog een keer met 0,25 procent zal worden verhoogt. 

Vanaf dat moment ontvangen banken geen rente meer wanneer zij geld lenen van de centrale bank. Dit maakt het voor banken duurder om aan geld te komen, om dit vervolgens aan bedrijven en particulieren uit te lenen. 

Wordt geld lenen duurder?

Over het algemeen kun je stellen dat geld lenen duurder zal worden. Voor lopende leningen met een vaste rente zal dit overigens geen gevolgen hebben. Heb je nog een doorlopend krediet lopen, dan zal de rentestijging wel gevolgen hebben. 

Dit is ook een belangrijke reden dat banken stoppen met het verstrekken van doorlopende kredieten. Je hebt daarentegen wel jarenlang kunnen profiteren van een lage rente. 

Deze rente zal iets gaan stijgen. Echter, voorlopig zal de rente historisch gezien nog steeds erg laag zijn.

Voordat we op niveau`s terechtkomen zoals we dat van een jaar of tien geleden kennen, dienen er nog de nodige rentestijgingen plaats te vinden. Het toont overigens wel de risico`s van een lening met een variabele rente. 

Zeker als je deze afsluit met de laagste rente. Je zal dan gelijk zien dat een stijging van de rente gevolgen heeft voor de maandlasten. Doordat de rente niet aftrekbaar is, zal je het gehele effect in jouw portemonnee gaan voelen.

Renteverhoging

Voor de flitskredieten zal de rentestijging geen invloed hebben. De rente die in rekening wordt gebracht is doorgaans gelijk aan de maximaal toegestane rente. Deze rente blijft ongewijzigd.

Impact op de huizenprijzen

In mijn opinie zullen we de komende maanden het effect op de huizenprijzen gaan zien. Door de hoge huizenprijzen zal een stijging van de rente een grote invloed hebben op de maandlasten. Het bedrag dat mensen kunnen lenen zal hierdoor afnemen. Dit zal weer een drukkend effect hebben op de huizenprijzen. 

De vraag zal gaan dalen. Wellicht, als er in de toekomst weer sprake is van een lagere rente, wanneer de oorlog in de Oekraïne teneinde is, dat dan de huizenprijzen weer gaan stijgen.

Als je op het punt staat een huis te kopen, dan is dat best een lastige beslissing. Ga je wachten tot de prijzen dalen, met het risico dat de rente verder gaat stijgen, of ga je nu nog snel een huis kopen om te profiteren van de lage hypotheekrente. Persoonlijk zou ik niet weten wat het beste is. Dit zal de komende tijd nog onzeker blijven. Of het op dit moment verstandig is om een hypotheek over te sluiten is ook bijna niet te voorspellen.

Onzekere economische tijden

Alle ontwikkelingen in de wereld zorgen voor onzekere economische tijden. De financiële markten laten grote schommelingen zien. Persoonlijk ben ik ook zeer benieuwd wat de crypto markt gaat doen. 

Dit is eigenlijk de eerste keer, dat er sprake is van een rentestijging sinds de populariteit van cryptocurrency enorm is gestegen. De Bitcoin heeft inmiddels al een sterke daling laten zien bij de huidige rente verwachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *