Renteverlaging minilening

Door een wetsverandering is de rente die mag worden berekend bij een persoonlijke lening nog verder aan banden gelegd. Hierdoor is er ook bij Saldodipje en Ferratum een renteverlaging doorgevoerd.

Hoeveel bedraagt de huidige rente voor een minilening?

Tot voor kort was het rentepercentage wat in rekening werd gebracht bij een minilening 13,99%. Doordat er bij wet is bepaald dat de rente maximaal 10% mag bedragen, is dit aangepast. De huidige rente bij een minilening is maximaal 9,86% en minimaal 8,86. Dit geldt voor zowel een minilening via Ferratum en Saldodipje.

Deze renteverlaging is per direct doorgevoerd. Dus als je nu een minilening gaat aanvragen, dan betaal je direct deze lagere rente.

Wat is de invloed van deze renteverlaging?

Omdat je via een doorlopend krediet of persoonlijke lening vaak grote bedragen met lange looptijden kunt lenen, is de invloed van de renteverlaging voor deze leningen erg groot te noemen. Bij een minilening is  het zo dat je slechts een beperkt bedrag leent, met ook een korte looptijd van uiteindelijk de impact mee.  Maar toch, elke besparing is toch mooi meegenomen.

Om een inzicht te geven in hetgeen je gaat besparen, met de nieuwe lagere rente, hebben we onderstaande tabel samengesteld.

LeningDuurRente oudRente nieuwVerschil
€ 30030€ 3,24€ 2,28€ 0,96
€ 40030€ 4,32€ 3,04€ 1,28
€ 80030€ 8,64€ 6,09€ 2,55
€ 50045€ 8,13€ 5,73€ 2,40
€ 80045€ 13,02€ 9,18€ 3,84
€ 1.00045€ 15,02€ 10,59€ 4,43
€ 60062€ 9,61€ 6,77€ 2,84
€ 80062€ 13,02€ 9,18€ 3,84
€ 1.00062€ 16,43€ 11,58€ 4,85

Een goed en noodzakelijk besluit

Persoonlijk zijn wij van mening dat het tijd werd dat de rente die in rekening mag worden gebracht aan banden wordt gelegd. De rente op de financiële markten is namelijk al lange tijd erg laag. Zo laag zelfs dat er vaak sprake is van een negatieve rente bij een interbancaire lening. 

Een interbancaire lening betekent dat de ene bank geld aantrekt van een andere bank om zijn leningen te financieren.

Dubbel geld verdien voor kredietverstrekkers

Omdat deze interbancaire rente negatief is, ontvangt een bank dus rente voor het geld wat zij op die manier aantrekken. Aan de andere kant berekenen zij nog steeds hoge rentes aan  hun klanten. Zo verdienen banken zij dus dubbel op een lening. 

Aan de ene kant ontvangen zij rente voor het geld dat zij aantrekken en aan de andere kant brengen zij een forse rente in rekening aan hun klanten. 

Waarom is de rente op de financiële markten zo laag?

De rente is overigens zo laag omdat de Europese Centrale bank veel schulden aan het opkopen is. Hierdoor komt er extra geld in omloop. 

Omdat de hoogte van de rente gewoon een voorbeeld is van het economische principe van vraag en aanbod, wordt hiermee het aanbod van geld drastisch verhoogd. 

Waarom een lage rente

Dit heeft een neerwaartse werking heeft op de prijs. En de prijs van geld is in dit geval rente.

Een lage rente en de economie

Daarnaast heeft een renteverlaging een positieve uitwerking op de economie. Aan de ene kant wordt sparen op die manier niet interessant gemaakt. Hierdoor zullen meer mensen kiezen voor een grote aankoop, zoals een nieuwe auto, omdat spaargeld toch geen rente oplevert. 

Maar ook zullen mensen eerder geneigd zijn om een lening te gaan afsluiten om een grote aankoop te financieren.

Denk bijvoorbeeld aan een huurkoop constructie bij de aankoop van een auto. De rente die je dient te betalen dien je gewoon mee te rekenen als aanschafkosten van deze auto. Bij een lagere rente zal de auto dus goedkoper worden. Hierdoor zullen mensen weer eerder geneigd zijn om een auto aan te schaffen. 

En des te meer mensen kopen en consumeren des te beter voor de economie. Uiteindelijk dienen al deze producten te worden geproduceerd, hetgeen meer werkgelegenheid betekent.

De toekomstverwachting van de rentestand

Normaal gesproken wordt de rente bepaald op de financiële markten, door het eerder al uitgelegde principe van vraag en aanbdog. 

Dit verklaart waarom rente fluctueer. In dit specifieke geval is de rente op een minilening opgelegd bij wet. De wetgeving zoals in de inleiding weergegeven bepaald dat de rente maximaal 10% mag bedragen. 

Hierdoor zal bij een stijgende rente de rente op een minilening niet worden verhoogd. Zowel Saldodipje als ook Ferratum zijn verbonden aan dit maximum van 10%. 

Indien je regelmatig een beroep doet op een minilening, dan is dit een prettig gevoel. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat op termijn de rente weer gaat stijgen en teruggaat naar het oude niveau. 

Tenzij uiteraard deze nieuwe wet wordt aangepast. Dit zou eventueel het geval kunnen zijn wanneer de marktrente zeer sterk gaat stijgen. Dit zal echter in de komende jaren meer dan waarschijnlijk niet het geval zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *