Schulden aflossen

Schulden aflossen zorgt ervoor dat je in de toekomst meer te besteden hebt. Je hoeft dan niet langer rente en aflossing te betalen. Het is dan ook verstandig om hier prioriteit aan te geven.

Eerst dure leningen aflossen

Heb je meerdere leningen openstaan? Begin dan met het aflossen van de duurste lening. Dit zal doorgaans een minilening zijn waarbij je de hoogste rente betaalt. Ook al kan je maar kleine bedragen aflossen, alles zal helpen. 

Op termijn zal jouw financiële situatie er weer op vooruit gaan. Bij een doorlopend  krediet en persoonlijke lening betaal je doorgaans een lagere rente. Wel is de rente van deze leningen de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. Geld lenen is weer duurder geworden, waardoor het aflossen van schulden nog belangrijker is geworden.

Lenen om schulden af te lossen

In sommige situaties kan het ook helpen om een nieuwe lening af te sluiten, om hiermee openstaande leningen af te lossen. Het combineren van leningen kan soms leiden tot een lagere rente. Ook kan je wellicht een lening oversluiten, om zodoende te lenen tegen een lagere rente.

Wees dan wel zo verstandig dat je het geld dat je hiermee kunt uitsparen, gaat gebruiken om direct de nieuwe lening af te lossen.

De juiste keuzes maken

Je zal ook keuzes moeten maken. Schulden aflossen dient prioriteit te hebben. In plaats van nieuwe kleding te kopen of een avondje uit te gaan, zou je het geld moeten gebruiken om jouw schulden af te lossen. 

Hulp zoeken

Tegenwoordig kan je op meerdere plekken terecht om hulp te zoeken bij het aflossen van schulden. Gelukkig wordt het hebben van schulden steeds minder een taboe.

Je bent echt niet de enige met financiële problemen.

Des te langer je wacht met het zoeken van hulp, des te groter de kans dat je te maken krijgt met problematische schulden. Trek aan de bel bij de gemeente of eventueel de bank. Zij kunnen jou verder helpen en eventueel in contact brengen met de juiste personen, die jou gaan helpen om  zo snel mogelijk uit de schulden te geraken. 

Hulp bij schulden

Wellicht krijg je dan een coach toegewezen die precies weet hoe je dergelijke problematiek moet aanpakken. Je zult dan nog steeds grotendeels zelf de schulden moeten aflossen, maar zij kunnen jou daarbij zeker helpen.

Maak een plan

Het is altijd goed om een plan te hebben hoe je de schulden gaat aflossen. Kijk hierbij kritisch hoeveel je per maand kunt gaan aflossen. Een plan zal helpen omdat je daardoor weer licht aan het einde van de tunnel ziet. 

Wanneer je bijvoorbeeld op basis van jouw plan over een jaar of twee jaar weer uit de schulden bent, dan zal dit voor motivatie zorgen. Wanneer je geen dergelijk plan hebt, dan is de kans groot dat je de situatie als uitzichtloos gaat zien. En vaak is dat helemaal niet nodig. 

Niet meer uitgeven dan er binnenkomt

Schulden ontstaan doordat er meer geld uitgaat dan er binnenkomt. Dit kan zijn doordat je een grote aankoop hebt gedaan, waarvoor je niet voldoende geld beschikbaar had. Het kan ook zo zijn dat er gewoon systematisch elke maand meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt. 

Wanneer je dan schulden hebt, dan zal dit verschil door de te betalen rente en aflossing alleen nog maar toenemen.

Je zal er dan ook altijd voor dienen te zorgen, dat de inkomsten en uitgaven op zijn minst in balans zijn. Het liefst blijft er elke maand nog iets over, zodat je ook nog aan een saldo op een spaarrekening kunt gaan werken. 

Wanneer je elke maand toch niet voldoende geld hebt om alle rekeningen te betalen, dan zijn er budgetcoaches die hierbij helpen om ervoor te zorgen dat er weer een gezond evenwicht ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *