Sociale lening

Speciaal voor mensen met een laag inkomen en schulden, bestaat er een sociale lening. Dit is een type lening dat je kan aanvragen bij de gemeentelijke kredietbank. 

Voor wie is deze lening bedoeld?

De gemeentelijke kredietbank is een overheidsinstelling. Deze organisatie is speciaal in het leven geroepen om mensen te helpen die in de financiële problemen zitten. 

Door het verstrekken van een lening tegen een lage rente, wordt het mogelijk gemaakt om bestaande leningen met een hoge rente af te lossen. Daarnaast zijn de voorwaarden van tevoren precies heler.

Door gebruikt te maken van een sociale lening weet je precies wat je maandelijks dient te betalen om deze lening af te lossen. Het doel is om op die manier binnen 36 maanden uit de schulden te zijn. 

Door schulden samen te voegen en onder te brengen bij de gemeentelijke kredietbank, wordt de kans dat je uit de schulden komt substantieel groter.

Naast de lagere rente is ook het acceptatiebeleid ruimhartiger. Mensen die niet in aanmerking komen voor een lening bij een bank kunnen op die manier toch nog aan een lening komen. 

Eisen bij het aanvragen van een lening bij de gemeentelijke kredietbank

Er worden een aantal eisen gesteld waaraan je dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een lening. De volgende voorwaarden worden gesteld:

Eisen gemeentelijke kredietbank

De inkomenseis

Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale lening. Zo geldt er een inkomenseis. Jouw inkomen mag niet hoger zijn dan 130% van het minimumloon. Indien jouw inkomen hoger is, dien je jezelf te wenden tot commerciële kredietverstrekkers om op die manier een lening af te sluiten.

Leeftijdseis

Je dient 18 jaar of ouder te zijn, om op deze manier een lening te krijgen. 

De BKR toetsing

Is bij het afsluiten van een lening een negatieve bkr registratie een obstakel om een lening af te sluiten, dat is bij een sociale lening tegenovergesteld. Je dient namelijk in het bezit te zijn van een negatieve bkr registratie bij het bureau krediet registratie (bkr),  om in aanmerking te komen voor een lening via de gemeentelijke kredietbank. 

Dit omdat het verstrekken van deze sociale leningen gericht is op  mensen die geen lening kunnen verkrijgen, via een bank of andere kredietverstrekker.

Een minilening is overigens de enige lening zonder bkr toetsing die er wordt verstrekt.

Het leveren van maatwerk

Voldoe je in eerste instantie niet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een lening via de gemeentelijke kredietbank, dan kan het nog steeds geen kwaad om toch aan te kloppen bij deze instelling. In sommige situaties is het mogelijk om af te wijken van de standaardvoorwaarden.

Verdien je bijvoorbeeld meer dan 130% van het minimumloon, maar zijn jouw schulden erg hoog, dan bestaat er een mogelijkheid dat je alsnog een lening krijgt versterkt. 

De insteek is om mensen te helpen die in zware financiële problemen zitten. Ook in het geval dat je meer verdiend dan 130% van het minimumloon, dan kan hiervan nog steeds sprake zijn.

Geen lening voor leuke dingen

Is het bij leningen vaak zo dat je zelf beslist wat je met het geld gaat doen, dat is bij een sociale lening niet het geval. De lening wordt alleen verstrekt voor noodzakelijke uitgaven. 

Een goed voorbeeld hiervan is het aflossen van andere en vaak ook dure leningen.

Een lening kan ook verstrekt worden voor andere noodzakelijke uitgaven. Vaak wordt dit gerelateerd aan een studie of bijvoorbeeld medische kosten. 

Maar ook indien je bijvoorbeeld een auto nodig hebt, omdat je een baan hebt gevonden waarvoor een auto noodzakelijk is, zou er een lening kunnen worden verstrekt.

Aflossen van de lening

Een lening dient altijd op tijd te worden afgelost. Dit geldt ook voor een sociale lening. Indien je niet voldoet aan de overeengekomen voorwaarden, dan kan dat grote gevolgen hebben. 

Nadat de achterstand opgelopen is tot meer dan 2 maanden, dan kan de gemeentelijke kredietbank het geleende bedrag terstond terugeisen.

Geld lenen kost geld en dat geldt ook voor een sociale lening. De rente mag dan wel relatief laag zijn, maar je dient nog steeds rente te betalen.

Klop aan voor hulp indien nodig

Veel mensen voelen zich bezwaard om aan te kloppen bij de gemeentelijke kredietbank voor een sociale lening. In onze ogen is daar echter absoluut geen reden voor. 

Deze regeling is in het leven geroepen om mensen te helpen die in de financiële problemen zitten. Indien dit het geval is, dan is het eigenlijk zonde om hier geen gebruik van te maken. 

Door een sociale lening aan te vragen en daarmee op termijn de financiële problemen te verhelpen, zal een grote positieve invloed hebben op jouw toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *