Tips voor het lenen van geld

Het lenen van geld is soms erg verleidelijk. Op die manier kan je snel aan geld komen, zodat je weer even vooruit kan. Om verstandig te lenen, hebben wij een aantal tips voor het lenen van geld opgesteld.

Een lening dien je altijd weer terug te betalen. En naast de aflossing dien je ook rente te betalen. Geld lenen kost geld is dan ook een bekende slogan. Bekijk daarom op onze website onze tips voor het lenen van geld, om zodoende te zorgen dat je niet in de financiële problemen terecht komt.

Weet waar je aan begint

Denk er goed over na voordat je overgaat tot het afsluiten van een lening. Van belang hier is om te kijken hoeveel je maandelijks dient te gaan betalen. Is dit iets wat je kan opbrengen? 

Maar wees vooral realistisch. is hetgeen jij maandelijks dient te betalen een bedrag wat je vrij eenvoudig kan opbrengen, of wordt dit een behoorlijke opgave. Een goede inschatting van jouw persoonlijke situatie is altijd erg belangrijk.

Vergeet hierbij ook niet dat omstandigheden snel kunnen veranderen, zoals het verliezen van een baan. Veel mensen komen direct in de financiële problemen bij werkloosheid. worden.. Zorg er dan ook voor dat je wat speelruimte overhoudt. Mocht er iets onverhoopts gebeuren, dan kom je op die manier niet direct in de problemen. Bekijk ook altijd de totale kosten en niet alleen de rente. Deze dien je ten alle tijden te kunnen blijven betalen.

Begin op tijd met sparen

Heb je toevallig wat extra geld over, zet dit dan op een spaarrekening. Of probeer gewoon elke maand een klein bedrag opzij te zetten. Op die manier bouw je een buffer op, waar je indien nodig op terug kan vallen. 

Hiermee verminder je de kans dat je in de toekomst een beroep dient te doen op een lening. Want vergeet niet, met sparen ontvang je rente en bij lenen dien je rente te betalen. Door te sparen, kan je in de toekomst te betalen rente uitsparen en in plaats daarvan ontvang je rente.

Elke EURO die je op een lening kunt besparen, door op tijd te beginnen met sparen, zal zorgen voor lagere lasten.

Tips voor het lenen van geld sparen

Let op de risico`s van een variabele rente

Op dit moment is de rente erg laag. Dit is al jaren het geval en de verwachting is niet dat de rente op korte termijn sterk zal gaan stijgen. Echter, er is niemand die met zekerheid de toekomst kan voorspellen. Dus ook al is het onwaarschijnlijk dat de rente de komende jaren sterk gaat stijgen, uit te sluiten is dit niet.

Met een variabele rente ga je direct meer betalen indien de rente gaat stijgen. Hier dien je dus voorzichtig mee te zijn. In onze opinie is het verstandig in het geval je een lage rente betaald, om wat extra geld opzij te zetten. 

Indien bij een variabele rente, de rente gaat stijgen, dan heb je in ieder geval wat geld achter de hand om de gevolgen hiervan op te vangen. Een van de belangrijkste tips voor het lenen van geld is om er bij een variabele rente rekening mee te houden dat deze kan gaan stijgen.

Weest voorzichtig met lange looptijden

De looptijd van een lening bepaald wanneer je deze weer dient terug te betalen Een doorlopend krediet of  persoonlijke lening kan je afsluiten met een looptijd van vele jaren. Dan zit je hier echter ook jaren aan vast.

Mocht er onverhoopt wat veranderen, dan zit je nog steeds vast aan deze lening. 

Daarnaast wordt het lastiger een lening over te sluiten indien jouw huidige lening een lange looptijd heeft.

Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een hypotheek. Op dat moment zullen lopende leningen invloed hebben op hoeveel hypotheek er wordt verstrekt. 

Let op de looptijd

Een minilening daarentegen sluit je slechts af voor maximaal 90 dagen. Op die manier ben je snel van jouw verplichtingen af, waardoor je er later minder hinder van zal ondervinden.

Sluit de juiste lening af

Elk soort lening heeft zijn eigen kenmerken. Daarom is een van onze tips voor het lenen van geld; sluit de juiste lening af! Een doorlopend krediet of persoonlijke lening, lenen zich voor een grote aanschaf die jaren meegaat. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto of nieuwe meubels. 

In dit geval is het verstandig om geen lening aan te gaan met een looptijd die langer is dan de levensduur van hetgeen je aanschaft. In dat geval zal je nadat je bijvoorbeeld de auto niet meer in je bezit hebt, hiervoor nog steeds betalen.

Heb je slechts een kortstondig geldgebrek, dan kan je dit oplossen door het aanvragen van een minilening. In dat geval hoef je geen lening af te sluiten waar je jaren aan vast zit.

Wees voorzichtig met het BKR

Alle leningen worden tegenwoordig geregistreerd door het BKR. Loop je onverhoopt tegen een achterstand op bij het terugbetalen van een lening, dan kan dit leiden tot een negatieve BKR registratie. 

Ook indien je teveel leningen hebt lopen, kan dit leiden tot een negatieve BKR registratie.Zorg er dus altijd voor dat hetgeen je per maand dient te betalen een bedrag is dat je ook echt kunt betalen.

Onze belangrijkste tip voor geld lenen is waarschijnlijk wel om te zorgen dat je niet tegen een negatieve BKR notering aanloopt. Een nieuwe lening afsluiten wordt in dat geval erg lastig. Je bent dan aangewezen op geld lenen zonder BKR, wat de mogelijkheden om te lenen drastisch beperkt. Houdt hier altijd rekening mee.

Lees altijd de kleine lettertjes

Het goed doorlezen van de algemene voorwaarden is niet iets wat veel mensen doen. Dit is ook begrijpelijk, want vaak zijn dit lastig te lezen documenten. Zo staat het vaak bol van de juridische termen.

Toch is het altijd aan te bevelen om deze algemene voorwaarden goed door te lezen. Belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld of het mogelijk is om een lening zonder kosten  vervroegd af te lossen. Maar ook is het belangrijk of er eventueel sprake is van extra kosten die in rekening kunnen worden gebracht.

Alleen door het goed doorlezen van de algemene voorwaarden weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt e staan. En is iets niet helemaal duidelijk, dan kan je dit natuurlijk altijd navragen. Het liefst per e mail, zodat je een antwoord hebt, waar je eventueel later op terug zou kunnen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *