Variabele of vaste rente

Verschillende type leningen onderscheiden zich op het gebied van rente. Naast het verschil in het rentepercentage, is er ook een verschil tussen een variabel of vaste rente.

Bij een variabele rente verandert de rente onmiddellijk wanneer er een wijziging optreedt in de marktrente. Bij een vaste rente heeft dit geen invloed. De rente staat immers voor de gehele looptijd van de lening vast.

Doorlopend krediet - flexibele rente

Bij een doorlopend krediet wordt de variabele rente gehanteerd. Dit komt omdat er hier sprake is van een flexibel krediet. Indien de rente zou gaan stijgen en er zou sprake zijn van een variabele rente, dan zou je op die manier kunnen profiteren door meer van het krediet op te nemen. Dit wordt echter uitgesloten door het toepassen van een variabele rente.

De rente die je dient te betalen kan dus elke maand weer anders zijn. Een hogere rente zal dan hogere maandlasten als gevolg hebben.

Minilening - vaste rente

Bij een minilening is er sprake van een vaste rente. Voor deze methode van geld lenen zonder BKR toetsing wordt van tevoren de rente voor de gehele looptijd vastgelegd.

Doordat de looptijd van een minilening erg kort is, heeft het echter in de praktijk niet zoveel invloed. De kans dat de rente sterk gaat stijgen binnen een periode van 30 dagen of zelfs 60 dagen is uitermate klein. 

Daarnaast gaat het ook nog eens om kleine bedragen, zodat de uitwerking op de te betalen rente in euro`s erg klein zal zijn.

Persoonlijke lening - vaste rente

Bij een persoonlijke lening wordt er ook gewerkt met een vaste rente. De rente staat voor de gehele periode vast. Hierdoor weet je van tevoren precies waar je aan toe bent. 

Naast de te betalen aflossing weet je ook precies wat het bedrag aan rente is wat je dient te betalen. Per maand zullen de laste dan ook niet verschillen.

Doordat de looptijd van een persoonlijke lening doorgaans minimaal enkele jaren bedraagt, is het een prettig gevoel dat je van tevoren weet waar je aan toe bent. 

Alleen indien de rente gaat dalen, dan is het vervelend. Want in dat geval betaal je dan een hogere rente dan dat je zou doen bij een nieuw af te sluiten lening. 

Een persoonlijk lening kan je doorgaans echter niet vervroegd aflossen zonder dat er een boete aan te pas komt. Je kan dus niet profiteren van een lagere rentestand.

Een hypotheek - variabele of vaste rente

Een hypotheek is eigenlijk de enige lening waarbij je de keuze hebt tussen een variabele of vaste rente. Afhankelijk van het risico dat je wilt nemen kan je zelf een keuze maken.

Vaak is de variabele rente lager dan de vaste rente. Je loopt echter wel het risico dat deze rente gaat stijgen. En zeker gezien de lange looptijd van een hypotheek, is dit risico best wel groot. 

Aan de andere kant kan je op die manier wel van een lagere hypotheekrente profiteren op het moment dat je een hypotheek afsluit. Zet je de hypotheekrente meerdere jaren vast, dan zal je een hoger rentepercentage betalen dan bij een variabele rente.

Hoeveel risico wil je nemen?

Afhankelijk van het risicoprofiel dat iemand heeft wordt er dan door sommige gekozen voor een variabele hypotheekrente. Terwijl anderen weer kiezen voor een vaste hypotheekrente. En dat soms wel voor een periode van 30 jaar. 

Op die manier hoef je niet wakker te liggen indien de rente stijgt. Wel is het zo dat indien je kiest voor een variabele rente, je de mogelijkheid hebt op elk moment de rente vast te zetten voor rentevaste periode. Dit zou je kunnen doen op het moment dat de rente een stijging vertoont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *