Vaste lasten hoger dan inkomen

Een balans tussen de uitgaven en inkomsten is voor iedereen van belang. Zowel voor burgers en ondernemers. Zijn de vaste lasten hoger dan het inkomen, dan is er sprake van een nijpend geldtekort. 

Meer en meer Nederlanders komen geld tekort

De druk op de portemonnee neemt voor veel Nederlanders steeds meer toe. Zo zijn er steeds meer Nederlanders die de hypotheek niet altijd op tijd betalen. Dat is best een zorgwekkende constatering. Het aantal mensen dat dit niet op tijd kan betalen is bijvoorbeeld fors toegenomen in vergelijking met tien jaar geleden.

Stel zeker dat je de vaste lasten altijd op tijd kan voldoen

Je kunt het eigenlijk zo zien dat na aftrek van de vaste lasten van het inkomen, hetgeen overblijft, vrij te besteden is. In onze ogen is het verstandig om na ontvangst van het salaris of uitkering, eerst een bedrag opzij te zetten voor de vaste lasten. Dit is een goede basis voor een goede financiële planning.

Aan de vaste lasten zit je vast. Je dient deze te voldoen op het moment dat je wordt geacht om deze te betalen. Meestal zijn vaste lasten op maandelijkse basis, maar soms kan het ook per kwartaal of per jaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een brandverzekering voor een huis, welke vaak jaarlijks wordt geïncasseerd. 

Helaas gaat een groot deel van het maandelijks inkomen op aan de vaste lasten. Zaken zoals huur of hypotheek dien je gewoon elke maand weer op tijd te betalen. 

Hoeveel heeft een Nederlander te besteden?

Gemiddeld houdt een Nederlander 875 euro per maand over om vrij te besteden. Dit is gebaseerd op een modaal inkomen. Deze berekening is terug te vinden in een artikel van Nibud directeur Arjan Vliegenthart.

Wel is het zo dat van dit bedrag van gemiddeld 875 euro per maand, zowel zaken zoals voeding en kleding dienen te worden betaal. Dit zijn ook gewoon noodzakelijk uitgaven, dus geheel vrij te besteden is bedrag ook weer niet.

Het vrij te besteden inkomen

Zijn de vaste lasten al hoger dan het inkomen, dan heb je eigenlijk niks vrij te besteden.

Vaste lasten hoger dan besteedbaar inkomen

In dit geval zien wij maandelijkse kosten voor boodschappen ook als vaste lasten. Je dient uiteindelijk gewoon te eten. 

Indien je jezelf in de situatie bevindt, dat de vaste lasten daadwerkelijk hoger zijn dan het inkomen, dan is het tijd voor actie. Je dient dan of te zorgen voor meer inkomen, of te proberen te besparen op de vaste lasten.

Ga op zoek naar besparingen op de vaste lasten

Het besparen op de vaste lasten is in best veel situaties mogelijk. 

Je kan bijvoorbeeld veranderen van energieleverancier of op zoek gaan naar een goedkopere internetaanbieder.

Ook kan je gaan besparen op de boodschappen, door het actief opzoek te gaan naar aanbiedingen in verschillende supermarkten. Of eventueel te kiezen voor een goedkoper merk.

Een oplossing voor de korte termijn

Vaste lasten hoger dan inkomen besparing

Op een gegeven moment is het besparen echter uitgewerkt. Kom je dan nog steeds geld tekort, dan kan je een dringend geldgebrek oplossen door te gaan lenen. Met een minilening heb je bijvoorbeeld binnen 24 uur de beschikking over geld. 

Het nadeel is dat je een minilening ook weer snel dient terug te betalen. Op dat moment zal het gebrek aan geld nog groter worden.

Het inkomen vergroten

Het doen laten toenemen van het inkomen is echter ook een mogelijkheid. Je kan bijvoorbeeld meer uren gaan werken. Of eventueel een avond of weekenddienst gaan draaien, waarbij je vaak een toeslag ontvangt. 

Gebruik vrije tijd om extra inkomen te genereren

Maar je kan bijvoorbeeld in de avonduren proberen extra inkomen te gaan genereren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via het internet. Er zijn inmiddels talloze methoden om wat extra bij te verdienen. Je kan bijvoorbeeld tweedehands spullen gaan verkopen via Marktplaats of een ander platform. 

Om structureel geld te gaan verdienen, kan je ook een soort van online business gaan opbouwen. Dit klinkt moeilijker dan het is. Het opzetten van een blog is bijvoorbeeld erg eenvoudig. Maar ook een concept zoals dropshipping kan je vrij eenvoudig in de praktijk omzetten.

Structureel meer inkomsten verdienen

Het voordeel van het opzetten van een online business is dat dit structureel extra geld gaat opleveren. En denk dan niet dat je direct een supergrote onderneming dient op te bouwen. 

Indien je een website hebt waarmee je via advertentie inkomsten of via het promoten van specifieke producten een paar honderd euro extra per maand verdient, dan lost dit het probleem al vaak op.

Uiteindelijk dien je ervoor te zorgen dat op langere termijn de vaste lasten niet hoger zijn dan het inkomen. En daarnaast dient er ook nog een redelijk bedrag over te blijven om leuke dingen van te doen. Helemaal ideaal is de situatie dat er ook nog voldoende geld overblijft om te gaan sparen. 

Op die manier stel je zeker dat je ook in de toekomst niet in de geldproblemen terecht gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *