Waar kan ik het beste geld lenen

Het antwoord op de vraag, waar kan ik het beste geld lenen is eigenlijk vrij eenvoudig. Geld lenen tegen de laagste rente zorgt voor de laagste maandlasten. Wel is het van belang, om ook te letten op de voorwaarden die bij een lening horen. 

Zo ben je bij een minilening verplicht om een garantstelling af te geven. Dit kan behoorlijke invloed hebben op de kosten van een lening. Uiteindelijk draait het om de totale kosten van een lening en niet alleen om de rente.

Vergelijken wordt eenvoudig gemaakt

De vele vergelijkers die je tegenwoordig online vindt, maken het aanzienlijk eenvoudiger om leningen met elkaar te vergelijken. Er zijn echter dermate veel aanbieders van kredieten en leningen, dat je wel zeker dient te stellen, dat alle bestaande mogelijkheden worden weergegeven. Een onvolledige vergelijking kan alsnog leiden tot een duurdere lening dan noodzakelijk.

Vanuit dat oogpunt is het in mijn opinie raadzaam om verschillende vergelijkingspagina`s te raadplegen. Doorgaans zullen de resultaten grotendeels overeenkomen. Toch zie je af en toe een kredietverstrekker voorbij komen, die op een andere pagina niet wordt weergegeven. Als dat nu net de goedkoopste optie is, dan is het simpelweg zonde als, je net die lening zou missen.

Vergelijken van verschillende scenario`s

Doorgaans is het zo, dat des te meer geld je leent, des te lager de rente wordt. Ook is het van belang, voordat je een lening afsluit, dat je er goed van op de hoogte bent, dat er verschillende soorten leningen bestaan, die elk hun eigen kenmerken hebben. Er bestaat op dit gebied een belangrijk verschil tussen het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Waar kan ik het beste geld lenen vergelijken

Bij een doorlopend krediet kan het zinvol zijn een lening voor een hoger bedrag af te sluiten, als je daardoor kunt lenen tegen een lagere lening. Bij een persoonlijke lening is dit daarentegen niet zinvol. We leggen uit waarom dit zo is.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet krijg je de beschikking over, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een krediet. Je bent vervolgens niet verplicht dit gehele kredietbedrag te gebruiken. Alleen over het geld dat je daadwerkelijk gebruikt van het doorlopend krediet, betaal je rente. 

Stel je sluit een doorlopend krediet af van 10.000€, maar je neemt slechts 5.000€ van dit bedrag op, dan betaal je slecht rente over 5.000€. Dat je het doorlopend krediet voor een hoger bedrag hebt afgesloten, speelt dan verder geen rol.

Wel is het zo, dat indien je later bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, dat het bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen lager zal uitvallen. Hierbij wordt dan gekeken naar het bedrag waarvoor je een doorlopend krediet hebt afgesloten. Dit kan je dan vervolgens weer oplossen, door het doorlopend krediet af te lossen of de hoogte van het krediet naar beneden bij te stellen.

Persoonlijke lening

Ga je een persoonlijke lening afsluiten? Dan wordt direct het gehele bedrag op jouw bankrekening gestort. Vervolgens ga je over dit bedrag rente en aflossing betalen. Indien je geld gaat lenen wat je eigenlijk niet nodig hebt, dan dien je wel gewoon rente te betalen. Dat is gewoonweg zonde. 

Daarnaast bestaat dan ook het risico dat je dit geld alsnog gaat uitgeven. Geld wat op een bankrekening staat, is nu eenmaal verleidelijk om uit te geven.

Als je jezelf afvraagt waar kan ik het beste geld lenen, dan dien je ook goed te letten op het verschil tussen een doorlopend krediet en persoonlijke lening.

Hypotheek aanvragen

Is de vraag waar kan ik het beste geld lenen, gerelateerd aan een hypotheek? Dan komt er nog een ander aspect om de hoek kijken. Dit zijn de advieskosten. Bij een bank worden er standaard advieskosten in rekening gebracht. 

De vraag is echter in hoeverre je advies nodig hebt. Indien je al eerder een hypotheek hebt afgesloten en je hebt redelijk wat kennis op dit gebied, dan is advies in mijn opinie niet altijd noodzakelijk. In de praktijk is dit echter iets, wat lastig te vermijden is. 

Doordat er meer vraag komt naar hypotheken zonder advies, worden de mogelijkheden op dit gebied wel uitgebreider. Dit kan je al snel minimaal 1.000€ op de kosten van een hypotheek besparen.

Hypotheek vergelijken

Dure leningen

Er zijn ook een aantal dure leningen. Op de vraag waar kan ik het beste geld lenen, dan is het antwoord zeker niet:

  • Via een creditcard
  • Rood staan op een betaalrekening
  • Een minilening afsluiten

Bij al deze leningen betaal je de maximale rente. Deze rente bedraagt op dit moment ongeveer 10%. Daarnaast dien je er rekening mee te houden, dat deze maximale rente als gevolg van de corona crisis naar beneden is aangepast. DIt is echter een tijdelijke maatregel. 

Bij de minilening dien je bovendien nog rekening te houden met de eventuele kosten van de garantstelling.

Een lening oversluiten

Indien je een lening hebt lopen, dan is het in onze opinie verstandig om zeker één keer per jaar te bekijken, of je geld kunt besparen door jouw lening over te sluiten. Wellicht is de rente gedaald, of is jouw inkomen gestegen, waardoor je tegen betere condities geld kunt lenen. Door dit periodiek te bekijken, weet je zeker dat je niet teveel gaat betalen.

Eventueel kan je hiervoor ook terecht bij een financieel adviseur, zodat jij zeker weet dat de lening die je hebt, nog steeds de goedkoopste lening is. Op die manier kun je eenvoudig geld besparen.

Sparen

Het best is als je niet in de situatie terechtkomt, dat je jezelf dient af te vragen waar kan ik het beste geld lenen. Door te sparen kan je voorkomen dat je een lening dient af te sluiten. 

Indien je op tijd begint met sparen voor een nieuwe auto, dan heb je wellicht geen lening nodig. Of in ieder geval een lagere lening.

Daarnaast is het ook zo, dat je niet altijd kunt lenen. Indien jouw inkomen niet hoog genoeg is, of je bent niet in het bezit van een vast contract, dan worden de mogelijkheden om te lenen drastisch beperkt. In een dergelijk geval is het wel erg prettig, als je beschikt over spaargeld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *