Wanneer krijg je geen lening

Wanneer krijg je geen lening? Er zijn verschillende situaties waarin dit opgaat. De belangrijkste redenenen zijn een negatieve BKR status of onvoldoende inkomen. 

In beide situaties dien je op zoek te gaan naar een alternatief. Gelukkig is er altijd wel een oplossing te vinden. Je kan altijd nog een minilening aanvragen.

Nederland en het BKR

In Nederland kennen we het BKR systeem Je bent in het bezit van een negatieve BKR notering of niet. Door een krediet aan te vragen van meer dan 250€, zal een bank altijd een BKR toetsing uitvoeren.

Indien je niet in het bezit bent van een negatieve BKR notering, dan wordt er verder geen onderverdeling gemaakt. In het geval van een negatieve BKR notering wordt dit wel verder onderverdeeld. 

Verschillende gradaties van een negatieve BKR notering

Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een A codering en H codering. De A staat voor achterstand en deze wordt verder niet onderverdeeld.

De H codering staat voor herstel. De A notering wordt in verschillende gradaties onderverdeeld. Bij A1 is er sprake van een betalingsregeling. Bij A4 ben je onbereikbaar. 

Het is een misvatting dat bij een negatieve BKR notering er geen mogelijkheid bestaat tot het afsluiten van een lening. Wel zal het lastiger worden, maar het is nergens in de wet vastgelegd dat er geen lening mag worden verstrekt. Als je kijkt naar wanneer krijg je geen lening, dan is een negatieve BKR notering de meest voorkomende reden.

Veranderende omstandigheden

De ernst van de codering speelt een belangrijke rol. Ben je in het bezit van een A4 codering, dan kan je het eigenlijk wel vergeten om via een bank een lening af te sluiten.

Is er sprake van een H codering en kan je onderbouwen waarom hier sprake van is en vooral wat er in de tussentijd veranderd is, dan zou het in principe nog wel kunnen lukken om een lening te verkrijgen. 

Nieuwe baan en BKR status

Wel dien je er dan op te rekenen dat het bedrag dat je kunt lenen drastisch lager zal uitvallen. 

Een persoonlijke situatie kan veranderen. Indien je een tijdje werkloos bent geweest, dan kan je maar zo in de financiële problemen terechtkomen. Op het moment dat je dan weer een baan hebt gevonden, dan kunnen die problemen ook snel weer zijn opgelost. Dit is een voorbeeld waarbij je alsnog met een negatieve BKR status een lening zou kunnen verkrijgen.

Je kunt dus wel stellen dat bij de vraag wanneer krijg je geen lening, de ernst van de negatieve BKR registratie een grote rol speelt.

Wat nu als een lening wordt geweigerd?

Wordt een lening aanvraag geweigerd door een bank of andere kredietverstrekker, dan kan je altijd nog een minilening aanvragen. Bij een aanvraag voor een minilening speelt de BKR status namelijk geen rol. Een bijkomend voordeel is dat de lening ook niet wordt opgenomen in het BKR register

Dit kan weer een voordeel zijn indien je later een andere lening of hypotheek wilt aanvragen. Het is zelfs mogelijk om een minilening te verkrijgen als je nog een andere lopende lening in je bezit hebt. 

Geen negatieve BKR status maar ook geen lening

Een negatieve BKR status is niet het enige wat roet in het eten kan gooien bij het aanvragen van een lening. Ook indien jouw inkomen te laag is, dan kan alsnog worden besloten de lening te weigeren. Hetzelfde geldt wanneer je geen vast contract bezit maar bijvoorbeeld werkt via een uitzendbureau. 

Lastig geld lenen als zzp`er zijnde

Voor zzp`ers is het verkrijgen van een lening ook vaak problematisch. Omdat het inkomen onzeker is, zijn banken vaak huiverig om een krediet te verstrekken. Je zal dan moeten aantonen dat jouw inkomen al meerdere jaren meer dan voldoende is, om een lening goedgekeurd te krijgen. Ben je bijvoorbeeld slechts 12 maanden actief als zzp`er, dan heb je simpelweg deze gegevens niet. Door de aangescherpte regelgeving is het er echter niet eenvoudiger op geworden.

Zeker als beginnend zelfstandig ondernemer is dit erg lastig. Persoonlijke leningen of doorlopende kredieten zijn dan ook vaak lastig te verkrijgen. Zeker voor een hoog bedrag. 

Een minilening aanvragen is voor zzp'ers overigens ook mogelijk, om de periode van een kortstondig geldgebrek te overbruggen. 

Verschillende landen verschillende kredietwaardigheidschecks

In Amerika kennen ze het systeem van een credit score. Elke Amerikaan heeft in principe een credit score. Dit wordt in een cijfer uitgedrukt. Des te hoger de score, des te kredietwaardig je bent. Voor banken en kredietverstrekkers is dit een geweldig instrument. Indien iemand een lening aanvraagt kunnen zij direct zien hoe groot het risico is. 

Overigens is 26% van de Amerikanen in het bezit van een score die als slecht of zeer slecht wordt gezien. Voor deze groep mensen zal het aanvragen van een lening zeer lastig worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *